Dünya üzerinde en çok sahiplenilen hayvan türü kedidir. Sadece dış görünüşlerinin güzelliği değil sevecen ve kendilerini sevdirmeyi bildikleri için de insanların sevgisini kazanmıştır. Ayrıca kediler kendi temizliklerini yapabilip, tuvalet ihtiyaçlarını bile ev içine değil dışarı gidip yaparlar böylelikle temizlik açısından bir sıkıntı oluşturmazlar. Evlerimiz de beslediğimiz ve yaklaşmaktan korkmadığımız kediler bizimle ne kadar iletişim kurabiliyor? Diğer hayvanlar ile neredeyse hiç dost olamazken neden bizlerle bu kadar samimiler? Ve en önemlisi kedilerin hareket dili ne anlatır?

İletişim Türü Olarak Miyavlama

Halk arasında kedilerin dili “miyav” olarak biliniyor. Kedilerin hiçbir hayvana karşı miyavlayarak iletişim kurmayıp sadece insanlara miyavlamaları bizimle ne kadar çok iletişim yeteneklerine sahip olduklarını açıklar. Özellikle dışarı çıkmak istediklerinde veya sevdirmeye çalıştıklarında miyavlayarak konuşurlar. Dünyanın en zeki hayvanlarından olan kediler sadece miyavlama ile değil hareketleri ile de çok şey anlatırlar.

Kuyruk Sallama

Kediler eğer keyifleri yerindeyse kuyruklarını bir o yana bir bu yana sallayarak mutluluklarını belli ederler. Bazen de ruh hallerini kuyruk hareketlerinden anlamlandırabilirsiniz. Örneğin inik kuyruk korktuğunu, dik duran kuyruk mutluluğunu, yere doğru yatık kuyruk üzüntüsünü, kalkık ve titreyen kuyruk ise sizi sevdiğini anlatabilir. Tabii ki bu kedilerin hepsi için geçerli olmayabilir çünkü kedilerin %30 u hırçın ve asidir.

Video: Kedi Dili ve Edebiyatı – Kedilerde Beden Dili Nasıldır?

İnsanlara uyumlu yaklaşan ve sevgi ile büyümüş kediler daha canayakın davranırken korku ile büyümüş, şiddet görmüş kediler bir nevi travma etkisinde kalarak hırçın ve asi olurlar. Onların duyguları daha gizemlidir ve insanlardan daha çok kaçarlar. Eğer hırçın kedileri sahiplenmek istiyorsanız iki defa düşünün çünkü insanlara ısınmışsa bile en ufak bir korku da tekrar hırçınlaşabilirler ve iletişim kurmak çok zorlaşabilir.

Kedilerin Hareket Dili

Kedilerin Hareket Dili

Gözleri

Kedilerin bakışları aslında insanlara çok fazla şey anlatır. O güzeller güzeli masum bakışlar altında birçok gizem yatar ve sizlere çoğu işlerini bu şekilde yaptırıp rahat etmelerini sağlattırırlar.

NE? NASIL?  Herkesin Bilmesi Gereken Günlük Yaşam Tüyoları!

Peki, kedigözleri ne anlatır?

  • Kısık göz: Rahatlık
  • Açılmış gözler: Korku veya dikkatli inceleme
  • Kırpılan gözler: Sevgi dolu

Ayrıca kediler uyumak istedikleri zaman da gözlerini kısarlar ve insanlara “dokunma” mesajı vererek rahat bir uyku çekmek isterler.

Kulaklar

Kuyruktan sonra kedilerin en çok kullandıkları organları ise kulaklardır. Kulakları ile kılıktan kılığa giren kediler bizlere ne anlatmak ister?

  • Yatık kulak: öfkeli
  • Dik kulak: dikkatli veya korkmuş
  • Kafaya hiza ile yan yatı kulak: Tırmalayabilir
  • Öne eğik kulak: Eğlenmek ister

Bu hareketleri yapan tabii ki her kedi aynı şeyi anlatmaz ama evcil ve insan sevici kediler genel olarak bu şekilde kendilerini belli etmeyi tercih ederler.

Kedilerin Hareketleri

Kedilerin Hareketleri

Ayak Hareketleri

Kediler, yere yatarak birçok hareketler ve şımarıklıklar yaparlar. Eğer önünüze yatarak ayaklarını dikey şekilde öne yatırıyorsa kediniz sizden ilgi ve alaka bekliyor demektir. Ayrıca sürekli yeri tırmalıyor ise sıkıldığını anlayabilirsiniz. Yere sırt üstü yatık bir şekilde patilerini bükerek sizden göbeklerini okşamanızı isterler. Eğer ayakta dururken gövdelerini havaya kaldırıp tüylerini havaya kaldırmışlarsa saldırmaya hazırlanıyor demektir.

NE? NASIL?  Kuru fasulye çorbası nasıl yapılır?

Ağız Hareketleri

Kediler ağızları ve dişleri ile çok şey anlatabilirler. Eğer sürekli ağız çevrelerini yalıyorlarsa acıktıklarını ya da uykularının geldiğini fark edersiniz. Bir kedi hiç miyavlamıyorsa onun geçmişte yaşadığı bir travma sonucu olduğunu görebilirsiniz. Bir kediye elinizi veya ayaklarınızı ısırttırmaya çalışmayın çünkü kedi ısırıkları her zaman iyi niyetli olmaz. Ayrıca ısırık vakalarında ellerin ya da ısırılan bölgenin arı sokması kadar sızladığı ve bir gün boyunca şiş durduğu bilinmelidir.

Yuva veya Kutulara Çok Sık Yatmaları

Kediler, eğer ona bir minder veya kutu gibi bir yuva yaptıysanız sürekli oraya girip çıkmak isterler. Yuva ya da sığınak gibi bir şey yoksa bile koltuk kenarları köşeleri gibi kendilerini gizleyecekleri yerlere yatmayı çok severler. Bu aslında onların güvenli hissetmelerini sağlar. Kucağınıza gelip yatmayı seven kediler de orada mutlu ve güvenli hissettikleri için uyumayı seçerler.

Bacaklara Dolanma İsteği

Kediler bacaklarınıza dolanmayı çok severler. Doğaları gereği sürtünmeyi kendilerini sevdirme yolu olarak kavramışlar, yakınlaşmak istediği insanların ya bacaklarına dolanarak ya da kafalarını sürterek iletişim kurarlar. Bu şekilde kedi ile dost olup anlaşmak onları zorla sevmeye çalışmaktan çok daha etkili olabilir.

Kedilerin Hareketleri

Kedilerin Hareketleri

​​​​​​Kedileri Anlamak

Kediler çok sevecen canlılar olsalar da onlarla insanlar gibi konuşamadığımız ve iletişim kuramadığımız için ne düşündüklerini bilemeyiz. Bazıları çok canayakın olup bazıları da çok sinsi, hırçın, gizemli olabilir. Eğer yavru iken gördükleri kötü muamele onları sessizleştirmiş ve içine kapanık yapmışsa ilk başlarda yemek ile besleyerek onlara yakınlık kurmalısınız. Daha çok sokak kedilerinde rastlanan bu durum da bazen saldırganlaşabilirler.

NE? NASIL?  Cevizli baklava nasıl yapılır?

Ama onları da psikolojileri ve ruh durumları olduğunu göz önünde bulundurursak hem zarar vermemiş hem de görmemiş oluruz. Doğamıza ve insanlara pek çok şey katan kediler, bu kadar tatlı ve sevimli olmaları ile köpek diğer hayvanlara oranla eve alınıp beslenerek onlara yakınlığımızı göstermiş oluruz.

Eskiden beridir Türk halk örfünde kedinin yeri her zaman ayrı olmuş, evlerin bekçisi olarak görülmüşlerdir. Fare ve yılan gibi hayvanları tutup boğarak ev yaşam alanlarını korumuşlardır. Kendini temizleyebilmesi ve laftan anlayabilmesi de insanları onlara daha çok yakınlaştırmıştır.

Son zamanlar da ortaya çıkan hayvan şiddetleri ise bizleri son derece üzmüştür. Bizlere yâr ve yoldaş olan özellikle kedi ve köpek gibi hayvanlara kötü insanlar tarafından yapılan çeşitli kumpaslar ile onları bizden gün geçtikçe uzaklaştırmıştır. Eğer yeni kedi sahibi olup ta kedilerin hareket dili ne anlatır diye düşünüyorsanız araştırmadan onlara kötü davranmayın. Unutmayın ki kediler hiçbir zaman sebepsiz yere kötü davranmazlar.