Tüm dünyayı etkisi altına alan salgın nedeniyle son dönemde herkes eve kapandı. Bu alınması gereken önlemler arasında en etkili yöntem. Bu dönemde herkes ev hayatına konsantre olmuş durumda. Bunun nedeni tüm hayatın ev içinde planlanıyor olması. Evde kaldığımız bugünlerde dikkat etmemiz gereken en önemli konuların başında beslenme konusu geliyor. Hareketin biraz daha kısıtlandığı bu dönemde, kilo almamak yada mevcut kiloyu korumak amacıyla, sağlıklı ve dengeli beslenmek, düzenli olarak spor ve egzersiz yapmak, alkol ve sigaradan uzak durmak sağlığımızı korumak adına önemli. Fakat insan evde kalsa da, dışarıda olsa da hiç beklenmedik anlarda tatlı krizine girebiliyor. Ve böyle bir anda ilk akla gelen koca bir dilim pastayı veya büyük bir tabak pudingi kısa sürede mideye indirmek oluyor. Bu davranış o an ki tatlı krizini önlese de sonrasında alışkanlık halini alabiliyor. Böyle bir davranışın alışkanlık halini alması demek, ileride telafisi çok zor olan kilo problemlerinin görülmesi demektir. Peki bu problem nasıl çözülür? Kilo almamak için ne yapmak gerekir? Hiç beklenmedik anlarda gelen tatlı krizini nasıl önleyebilirsiniz?
Tatlı Krizi Nedir?
Tatlı krizi; açken ya da tokken ortaya çıkan aşırı şekilde tatlı yeme isteğidir. Tatlı isteği aslında bir sonradan öğrenilmiş olan bir şey değil, insanın ilk tercihlerinden birisidir. Örneğin; bir bebeğe mama ya da emzikten önce tatlı bir şeyler verirseniz, ikisini de beğenmeyip, tatlı olan şeyi tercih etme ihtimali çok yüksektir.
Video: Tatlı yeme isteğini nasıl yeneriz?
Tatlı Krizi Neden Olur?
Yapılan araştırmalar; tatlı krizine neden olan birçok faktörün olduğunu gösteriyor. Bu faktörler şeker bağımlılığı, kötü beslenme, psikolojik etkenler, hastalıklar ve hormonsal etkiler olarak sıralanabilir.
Şeker Bağımlılığı
Uzmanlar; yapılan araştırmalar sonucunda şeker bağımlılığının uyuşturucu madde bağımlılığı, alkol bağımlılığı gibi yüksek seviyede ki bağımlılıklardan bile daha güçlü bir bağımlılık olduğunu belirlemişlerdir. Öyle ki bu bağımlılık sizin sıkça tatlı krizine girmenize yol açabilir.
Kötü Beslenme Ya Da Kötü Diyet
İnsan beyni; vücudun doğru bir şekilde çalışabilmesi için elinde ki tüm verileri değerlendirir. Bu verilerden birisi de kan şekeridir. Kötü beslenme yada kötü bir diyet yapmak kan şekerinin düşmesine neden olur. Kan şekerinin düşmesi de aslında beynin aç olduğunu ve bunun giderilmesi gerektiği anlamına gelir. Fakat bu durum beyin tarafından ” şeker yemem gerek ” olarak algılanacak ve bu da tatlı krizine girilmesine neden olacak. Kan şekerinin hızla düşmesi açlık hissi oluşturur. Bu da kontrolsüz bir şekilde yemenize ve sağlıksız, dengesiz beslenmenize neden olur.
Hastalıklar
Tatlı krizine neden olan bir diğer faktör de hastalıklar. Bu hastalıklar mantar enfeksiyonu ve adrenalin salgı bozukluğu.
Hormonal ve Psikolojik Faktörler
Regl öncesi dönem ve Menapoz dönemi tatlı krizlerinin en yoğun yaşandığı dönem olarak bilinir. Ayrıca aşırı stres ve depresyon da yine tatlı krizine neden olan faktörlerdendir.
Tatlı Krizi Nasıl Önlenir?
Tatlı krizini önlemek için yapılabilecekler ve dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
Aç Kalmayın
Uzun süre aç kalmak kan şekerinin düşmesine neden olur. Bu da beyniniz tarafından acilen kan şekerini yükseltmek gerektiği olarak algılanır. Bu da tatlı yeme isteğini yani tatlı krizini ortaya çıkaracaktır. Bu nedenle uzun süre aç kalmayın.
Vitamin, Mineral Ve Supplement Alımına Dikkat Edin
Karbonhidrat metabolizması ve enerji üretiminde etkili olan enzimlerin birçoğu taşıyıcı ve ana yapı elemanları vitamin, mineral ve bazı özel maddelere ihtiyaç duyar. Bu üretim sistemi ve metabolizmanın düzgün bir şekilde çalışmaması sizi tatlı krizine sokabilir.
Bol Su İçin
Bol su içmek; başta diyet olmak üzere pek çok aktif faaliyette önerilen bir uygulama. Ayrıca tatlı krizini önlemede de önemli bir etken. Çünkü yapılan bazı araştırmalar vücutta ki su kaybının beyin tarafından tatlı yeme isteği olarak algılanabileceğini göstermektedir.
Uyku Düzeninize Dikkat Edin
Yorgun bir beden ayakta kalabilmek için şekere ihtiyaç duyar. Bu da beraberinde tatlı krizini getirir. Bu nedenle tatlı krizini önlemede etkili olan bir diğer faktör de uyku düzenine dikkat edilmesidir.
İşlenmiş Gıdalardan Uzak Durun
İşlenmiş gıdalar beyinde ki dopamin hormonunun artmasına neden olur. Bu da sizde daha fazla tatlı yeme isteği oluşturur. Böylece beklenmedik tatlı krizleri ortaya çıkar. Bu problemi önlemek için işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekiyor.