Ülkemizde değişik yörelerin birbirinden lezzetli tatları vardır. Adana kebabı, Antep baklavası, Erzurum taş kadayıfı ya da Bursa’nın ünlü kestane şekeri gibi.
Kestane Şekeri Nedir?
Ülkemizin yeşil ve tarihi kentlerinden birisi olan Bursa’nın birçok meşhur yemeği vardır. Ancak en fazla bilinen ve sevilen tatlısı ” kestane şekeri “dir. Aslında kestane şekeri, şekerli bir şerbet ile kestanenin buluşmasıyla oluşturulan leziz ve yöresel bir tatlıdır. Bursa iline özgü bir tatlı olduğu için bu şehrimizle birlikte anılır.
İzleyin: Gerçek Kestane Şekeri- Bu Kadar Kolay Yapıldığını Bilseydim Daha Önce Yapardım!!!
Kestane Şekeri Tarifi
Bursa’nın bu leziz kestane şekerini biraz özenle evde de hazırlamak mümkündür. Bunun için yarım kg kestane, 2 su bardağı su ( yani bardak ölçüsü 250cc olan ), 3 su bardağı şeker ve vanilya ( bir paket ya da 1 yemek kaşığı ).
Evde kestane yapımı için gerekli malzemeler bundan ibarettir. Şimdi yapım aşamasına geçelim. Önce derin olmayacak ve kestaneyi zedelemeyecek şekilde kestanelerin önünü ve arkasını çizelim. Sonraki aşamada çizilen kestanelerin tümü suyla yıkanır.
Yıkanan kestaneler suda haşlanmaya bırakılır. Bu aşamada püf nokta şudur. Suyun fokur fokur kaynamaması gerekir, kısık ateşte yavaş yavaş kaynaması gerekecektir. Kısık ateşte bu kaynama süresi ortalama 3 saat civarı olacaktır.
Kaynayan kestaneleri 3 saat sonra ocaktan alalım keskin bir bıçak yardımı ile her birini zedelemeden kabuklarından ayıralım. Bu işlemi yaparken dikkat ve özen göstermek gerekmektedir. Çünkü haşlanmış kestaneler kolaylıkla zedelenebilir. Öte yandan bir temiz kapta 3 bardak şeker ile 2 bardak suyu birlikte kaynatalım.
Kaynayan şuruba vanilyayı ekleyelim. Hazırlanan vanilyalı şerbete temizlediğimiz kestaneleri ekleyelim. Bu şekilde 3 gün süreyle bekletelim.
Bu 3 gün geçtikten sonra geniş bir tencerenin içine içinde kestanelerin olduğu tencereyi oturtalım. Yani benmari diye tabir edilen usulü kullanarak tekrar kısık ateşte yaklaşık 1 saat kadar pişirelim.
Pişen tencereyi bir kenara alıp bu şekilde de 1 gün daha bekletelim. Artık ev yapımı kestane şekeri yapımı tamamlanmıştır. Efsane Bursa kestane şekerinin ev yapımı versiyonunu afiyetle tüketebilirsiniz.
Kestane Şekeri Yapımında Hangi Tür Kestane Kullanılır?
Bursa ilimizin il sınırları içerisinde bulunan ve dağ turizmi ile de tanınan Uludağ ‘da yetişen kestaneler orijinal ve özgün “kestane şekerinin” ham maddesini oluştururlar. Elbette zamanla başka yerlerde yetişen kestaneler de kullanılsa, orijinal ve özgün Bursa kestane şekerinde Uludağ bölgesinde yetişen kestaneler kullanılmaktadır.
Sevilen ve ünlü Bursa kestane şekerinin yapılışına gelince. Kısaca ve ana hatlarıyla kestane şekerinin yapılışını şöyle tarif etmek mümkündür. Uludağ bölgesinde yetişen ünlü kestaneler haşlandıktan sonra güzelce soyulup temizlenir ve tülbentlere bağlanarak kaynayan şerbete batırılarak o lezizi kestane şekeri elde edilmiş olur.
Kestane Şekeri En Doğru Şekilde Nasıl Saklanır?
Kestane şekerini cam kavanozlarda yaklaşık 10 derece sıcaklıkta, serin nem almayan bir ortamda saklamak gerekmektedir.
Kaç gündür çıkıp kestane alamadım en kısa sürede yapacağım inşallah çok güzel görünüyorlar ellerinize sağlık
Cok guzel bir tarif oldu, cok begendim, ellerinize saglik. Acaba 24 saat bekletmeyi nerede yapıcaz, buz dolabında olur mu?