Sağlığımız için en faydalı gıdalardan biri olan, sofralarımızın baş tacı yoğurdu evde yapmak tahmin ettiğinizden çok daha kolay…

Sütün fermente hali… Bağırsaklarımızın, yani bağışıklık sistemimizin bir numaralı dostu… Lezzetiyle yemeklerimizi şenlendiren yoğurt, ülkemizin en büyük velinimetlerinden biri. Üstelik iyi bir maya bulduktan sonra evde kendi yoğurdunuzu yapmak gerçekten çok kolay.

Şimdi biraz yoğurdun faydalarından bahsedip, ardından evde yoğurt nasıl yapılır, onu anlatalım. Yoğurt, sütün laktik asit fermantasyonu sonucu elde ediliyor. Bazı yararlı bakteriler bu fermantasyonu yani mayalanmayı sağlıyor. Ve bu fermente ürün içindeki bakteriler, yani probiyotikler, bağırsaklarımız, dolayısıyla bağışıklık sistemimiz çok faydalı. Probiyotikler, bağırsağımızın doğal florasını, zararlı organizmalara karşı koruyor. Bağışıklık sistemi hücrelerinin büyük bir kısmı bağırsaklarda bulunduğu için, bağırsakların güçlü olması bağışıklık sisteminin de güçlü olması anlamına geliyor. Bağırsak florasının düzenlenmesi, örneğin kolon kanseri riskini bile azaltıyor. Bağışıklığımız güçlendiği için alerjik rahatsızlıklarımız azalıyor.

Yoğurdun ayrıca kalsiyum ve protein oranı da yüksek. Kalsiyum malum, kemiklerimiz için çok önemli. Yoğurt birçok mineralin yanında B vitaminleri, A vitamini ve E vitamini içeriyor. Ayrıca içerdiği magnezyum ve potasyum sayesinde kas fonksiyonlarımızı destekliyor.

NE? NASIL?  Evde Ekmek Yapımı Hafta Sonu Ekmeksiz Kalmayın ! Dışı Çıtır İçi Pamuk Ekmek

Biraz rakam verecek olursak, 100 gram yoğurtta yaklaşık 4,5 gram protein bulunuyor. Malum yüksek protein oranına sahip besinler kas yapımız için çok önemli. Ayrıca doyurucudur. Dolayısıyla yoğurt, diyek yapanlar için de mucizevi bir gıda.

Yine, kemiklerimiz ve dişlerimiz için gerekli kalsiyumdan yana zengin olduğunu da söylemiştik yoğurdun. Örneğin 100 gram yoğurt, kalsiyum ihtiyacımızın yüzde 15’ini karşılayabiliyor. Yoğurttan aldığımız kalsiyum, yağ yakımını da hızlandırıyor.

Yoğurt ayrıca potasyum, fosfor, iyot, çinko, A, E ve B vitaminleri  de içeriyor. Tüm bunlar sayesinde mide rahatsızlıklarımız için, yüksek tansiyona neden olan kötü koleskerolü azaltmak için de etkili oluyor ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu hale geliyor. Yoğurt ve kefir gibi diğer fermente süt ürünlerinin tüketilmesinin, meme kanseri riskini azalttığı da söyleniyor.

Yoğurt tüketirken dikkat etmeniz gereken bir şey, yoğurdun altında kalan suyu dökmemek. Zengin bir vitamin kaynağı olan bu suyu, çorbalarınızda kullanabilir ya da ayran yapabilirsiniz. Ancak kolesterol hastasıysanız, yoğurdun kaymağını yememenizi, hatta az yağlı süt ve süt ürünlerini tüketmenizi öneririz.

NE? NASIL?  Mükemmel Lezzete Sahip Şerbetli Tatlı Tarifi

Peki ne kadar yoğurt yemeli? Eğer süt ve peynir pek tüketmiyorsanız, o halde yoğurdun miktarını artırın. Bu durumda günde 3-4 kase yoğurt yiyebilirsiniz. Bunun yerine de ayran da tercih edebilirsiniz tabii. Gelişme çağındaki çocuk ve gençler ile menopoz dönemindeki kadınlar için yoğurt yemek çok önemli.

EVDE YOĞURT YAPIMI

İlk kez evde yoğurt yapacaksanız, 1 litre sütle deneme yapabilirsiniz. Bir litre sütü yoğurda dönüştürmek için size bir dolu çorba kaşığı maya yeterli olacaktır. Bu mayayı, kendisi yoğurt yapan bir yakınınızdan ya da doğal yoğurt satan bir yerden temin edebilirsiniz. Artık yoğurt yapımı için çiğ süt satan pek çok yer zaten yanında, küçük bir kapta maya veriyor size. Eğer oturduğunuz yerin civarında çiğ süt satan bir yer yoksa, internetten yoğurt sütü diye aratarak evinize gelecek şekilde sipariş de verebilirsiniz.

İzleyin: Ev Yapımı Yoğurt Tarifi ( Püf noktaları ile miss gibi ev yoğurdu)

Sütünüzü tencerede kaynatın. Taşmamasına dikkat edin. İnanın kaşla göz arasında bütün ocağınız batabilir! Uzun uzun kaynatıp besin değerlerini kaybettirmeye gerek yok. Kaynama noktasına geldikten sonra 5 dakika daha kaynatmanız yeterli olur.

NE? NASIL?  Sevmeyenlerin Bile Bayılarak Yiyeceği Brokoli Tarifi

Ocağın altını kapadıktan sonra sütü soğumaya bırakın. Süt parmağınızı batırdığınızda elinizin yanmayacağı bir ısıya kadar ılındığında, mayalanmaya hazır demektir. Eğer bol kaymaklı yoğurt seviyorsanız, sütün kaymağını karıştırın. Yok daha hafif bir yoğurt isterseniz, kaymağı bir kaseye ayırın. Ertesi sabah kahvaltıda balla iyi gider.

Mayanızı bir kaseyle koyun ve pütürcüğü kalmayana kadar karıştırın. Sonra sütten bir kaşık alıp mayaya ekleyin ve karıştırın. Bunu 4-5 kez yapın. Mayanız koyu bir kıvam aldığında süt tenceresine dökün ve birkaç kez karıştırın. Sonra mayalanmış sütünüzü temiz ve kuru bir cam kavanoza koyun. Kavanozu battaniyeye sarın ve bir kenarda 5-7 saat bekletin.

Yoğurt yapmaya devam ettikçe damak zevkinize göre süt ısısını ve battaniyede bekletme sürenizi daha iyi belirleyeceksiniz. Örneğin tatlı yoğurt seviyorsanız süt daha ılık ve bekleme süresi daha az olmalı. Ekşimsi yoğurt seviyorsanız, süt daha sıcakken mayalayabilir ve battaniyede daha uzun süre bekletebilirsiniz.

Ardından yoğurdunuzu buzdolabına koyun. Soğuyunca afiyetle yiyin.