Hanımlar evde kuşburnu reçeli nasıl yapılır? Sorusunun cevabını merak etmektedir. Bilindiği gibi artık herkes evde yapılan ürünlere yönelmiştir. Özellikle reçel yapımında ev yapımı reçeller öne çıkmaktadır. Ev hanımları istedikleri reçel çeşitlerini evde kolayca yapabilmektedir. Evde yapılan her yiyecek daha güvenilirdir. Temiz ellerde ve temiz koşullarda yapılır. Bu da herkes tarafından tercih edilmektedir. Aynı zamanda bu tariflerle mükemmel tatlar elde etmek mümkün.
Reçel yapımı dikkat ve özen ister. Reçelin kıvamının tutması ve istenilen yoğunlukta olması için belirtilen adımların doğru bir şekilde atılması gerekir. Tarif dikkatli bir şekilde yapılmazsa reçel kıvamını bulamaz. Söz gelimi, çok sulu olabilir ya da aşırı yoğun kıvamlı bir hale gelebilir. Kuşburnu reçeli tarifi için alınacak kuşburnu meyvesinin de taze olması önemlidir. Meyvenin alımında da dikkat edilmelidir.
Kuşburnu, çok faydalı bir meyvedir. C vitamini açısından çok zengin bir meyve olmasıyla ünlüdür. Çocukların bağışıklık sistemini güçlendir. Böylece hastalıklara karşı vücudun hastalıklara karşı gücünü artırmaktadır. Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemi zayıflar. Bu da hastalıklara karşı mücadele gücünü düşürür. Hastalanma riskini artırır. Kuşburnu sağladığı faydalarla bağışıklık sistemini destekler. Bu bakımdan kuşburnu reçeli sağlıklı ve kesinlikle tüketilmesi gereken bir besindir.
Kuşburnu Reçeli için Kuşburnu Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Reçelin daha güzel ve lezzetli olması için meyvenin seçimine de dikkat edilmesi gerekir. Kuşburnu reçeli için kuşburnu seçilirken meyvelerin etli olmasına dikkat edilmelidir. Zira, kuşburnu reçel yapımı sırasında kuş burnu meyveleri ezilecektir. Bu nedenle etli olması gerekir. Bunun yanı sıra; kuşburnu meyvesinin ince kabuklu olması da önemlidir. Elbette, taze olmasına da dikkat edilmelidir.
Kuşburnu Reçeli için Gereken Malzemeler Nelerdir?
Kuşburnu reçeli için;
- 3 kg kuşburnu
- 2 litre su (yaklaşık olarak )
- 1,5 kg şeker
Az bir malzemeyle mükemmel bir kuşburnu reçeli yapmak mümkün.
Kuşburnu Reçeli Nasıl Yapılır?
- Kuşburnu reçeli yapımı için belli adımların takip edilmesi gerekir. Öncelikle meyvenin temizlenmesiyle işe başlanır.
- İlk olarak kuşburnu meyvelerinin sapı ve aynı zamanda meyvenin uç kısmındaki tüylü kısımlar kesilir. Bunun için küçük bir bıçak kullanılırsa bu işlemi yapmak çok daha kolay olur.
- Ayıklanmış kuşburnu meyveleri, iyice yıkanır. Bu noktada önemle belirtilmelidir ki; meyvelerin yıkanmasına gereken özen gösterilmelidir. Büyük bir tasın içine konularak güzelce yıkanması önerilir. Yıkanmış meyveler düdüklü tencerenin içine konulur.
- Düdüklü tencerenin içine kuşburnu meyveleriyle aynı seviyeye gelecek kadar su ilave edilir.
- Bu işlemden sonra tencere ateşe konur ve yaklaşık olarak kırk ile kırk beş dakika arası süre haşlanmaya bırakılır.
- Kuşburnu meyvelerinin iyice yumuşadığından emin olunduğunda haşlanma işlemi bitirilir. Bundan emin olunması için arada kontrol ederek meyvelerin yumuşaklığına bakılır.
- Daha sonra meyveler tencere içinde ezilmeye başlanır. Böylece süzülmesi çok daha kolay olacaktır. Eğer ezilme işlemi yapılmazsa meyveleri süzmek zor olacaktır.
Kuşburnu Reçeli Yapımında Süzme İşlemi
Ezilmiş meyveler, sıcak haldeyken altına bir kase konulur. İnce delikli olmak üzere bir süzgeç yardımıyla süzmeye başlanır.
Büyük bir tahta kaşık kullanılması doğru olacaktır. Böylece kaşıkla bastırılarak meyvenin çekirdeğinin süzgecin üzerinde kalması sağlanır. Bu işlemin birkaç kez tekrar edilmesi gerekir. Böylece süzme işleminden tam verim elde etmek mümkün olur. Eğer bu işlemler sırasında süzgecin delikleri tıkanırsa süzgeç yıkanarak işleme devam edilir.
Süzgecin üzerinde kalan posanın üzerine azar azar su eklenir. Bu işlemin amacı; posayla birlikte püre halini almış kuşburnu meyvesinin ziyan olmamasıdır. Böylece meyvenin tamamı kullanılmış olur.
Kuşburnu püre haline geldikten sonra kuşburnu tekrar süzgeçten geçirilmelidir. Kuşburnu meyvesinin içi son derece ince, dikenli ve tüylü bir meyvedir. Dolayısıyla bu reçelin yapılabilmesi için bu adımların atlanmadan uygulanması gerekir.
Son adımdan kuşburnu meyvesinin diken ve tüylerinden iyice arındığından emin olunması gerekir. Bunun içinde tencerenin üzerine bir tülbent geçirilir. Kepçeyle tülbentin üzerine kuşburnu püresi konularak sıkılır. Tüm püre tülbentten geçene kadar bu işleme devam edilir.
Kuş Burnu Reçeli Yapımında Kaynama İşlemi
Bu işlem sonrasında tenceredeki kuşburnu püresinin üzerine yaklaşık olarak 1,5 kilo şeker eklenir. Ocağa koyulan tencere 25-30 dakika süresince orta ya da kısık ateşte devamlı olarak karıştırılmak suretiyle kaynatılır. Bu kaynama işleminde meydana gelecek köpükler üzerinden alınır ve temizlenir. Kıvamın kontrol edilebilmesi için bir kaşığa bir miktar reçel alınır soğutulur ve kıvamı kontrol ederler. Kaynama işlemi sona erdikten sonra sıcak halde iken kavanozlara konulur. Daha sonra kavanozun kapağı kapatılarak kavanozlar ters çevrilir. Kavanozlardaki reçel soğuduğunda istenilen zamanda tüketilebilir.
Kuşburnu Reçeli Tarifi için Pişirme Önerileri Nelerdir?
Bir tarifin lezzeti için pişirme tekniklerinin doğru uygulanması gerekir. Kuş burnu reçeli için normal tencere kullanılırsa haşlama işlemi belirtilen süreden daha uzun sürecektir. Bu nedenle normal bir tencere kullanılacaksa haşlama işlemi esnasında sıklıkla kontrol edilmesi gerekir. Böylece süreyi ayarlamak daha kolay olacaktır.
Tencerenin büyüklüğü ya da küçüklüğü reçelin kıvamı ve buharlaşma süresi üzerinde belirleyici bir faktördür. Bu nedenle; kaynama sırasında sık aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. Zira, kontrol edilmezse istenen kıvamı yakalamak zor olacaktır.
Kuşburnu Reçeli Nasıl Muhafaza Edilir?
Bin bir emek ve dikkatle yapılan kuşburnu reçelinin muhafaza edilmesi de önemli. Yanlış saklama koşulları reçelin bozulmasına neden olabilir. Kuşburnu reçeli, kesinlikle nemsiz bir ortamda tutulmalıdır. Bunun yanı sıra; ortamın kuru ve serin olması da gereklidir. Böylece kuşburnu reçeli sağlıklı bir şekilde muhafaza edilmiş olur.