Ülkemizde en sevilen içeceklerden birisi olan çayı herkes değişik demleyebilir. Çünkü birden fazla demlenme yöntemi vardır. Ancak çayın gerçek tadını alabilmek ve çıkarabilmek için demleme sırasında dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları vardır.
Demleme dışında ise öncelikle her zaman taze ve kaliteli bir çay kullanmanız gerekiyor. Bu konuda bazı denemeler yapabilir ve farklı markaları deneyerek karar verebilirsiniz. Ama özen göstermeniz gereken asıl konu hangi marka olursa olsun çayın tazeliğidir. İkinci olaraksa çay demlerken kullandığınız malzemeler önemlidir. Mesela iyi bir demliğiniz olmalıdır.
Eğer demlik yani üst kısmı porselen bir çaydanlık tercih ederseniz çayınız çok daha lezzetli olabilir. En iyi çayın erimiş kar suyuyla yapılacağı da söylenir ama tabi bunu bulmak her zaman mümkün değildir. Onun yerine içme suyu ya da arıtılmış su kullanabilirsiniz. Daha önceden kaynattığınız su çok beklemişse kullanmamalısınız, çünkü böyle bir suyun oksijen oranı azalır, bu da çayın lezzetli olmasını engeller.
İzleyin: Nasıl iyi çay demlenir? Püf noktaları
Çay Demleme Yöntemleri
Çay demleme konusunda önerilen iki farklı yöntem bulunuyor. İlkinde çay suyu kaynadıktan sonra sadece 10 saniye kadar bekletilmelidir. Ayrıca kaynadıktan sonra ocaktan alınan çay suyu üç ya da dört dakika kadar bekletilmelidir. Çünkü iyi bir çay 80 derece sıcak suda demlenir. Bu ısıyı anlamak için çayın fokurdamasının sona ermesini ve durgunlaşmasını bekleyebilirsiniz.
Ayrıca çok suyu demliğe dökerken biraz yukarıdan ve de gezdirmeden tek bir noktadan dökmelisiniz. Böylece çayın tadını bozacak olan haşlanma probleminden kurtulabilirsiniz. Ardından çay tekrar ocağa konduğunda hep aynı ısıda kalacak şekilde bekletilmelidir ve de ocakta kalma süresi yarım saati geçmemelidir. Ocağın ısısı düşük olacak şekilde eve sabit tutulacak şekilde ayarlanmalıdır.
Çayı Sonradan Ekleyerek Demlemek
Diğer bir çay demleme yönteminde ise su yine 85 dereceyi geçmeyecek ve fokurtusu dinecek şekilde dinlendikten sonra demliğe konur ve çay üzerinden eklenir. Bu iki farklı yöntemde ortak olan nokta, çayın yanmasını ya da haşlanmasını önlemektir. Bu şekilde demlendiğinde çayınız çok daha lezzetli olur. Diğer önemli bir nokta ise çayın demlendikten sonra en geç yarım saat içerisinde tüketilmesi gerektiğidir. Yani çayla suyu birleştirdikten sonra, en fazla yarım saat ocakta beklemeli, en fazla yarım saat içinde de tüketilmelidir. Ama bu süreyi uzatmak isteyenler için demlik süzgeçleri de kullanılabilir. Demlik süzgeci alındıktan sonra da biraz daha bekleyebilir.
Video: Şampiyonundan çay demleme tüyoları
Çay Nasıl Saklanır?
Çayı taze tutmak için marketten satın aldıktan sonra, bir kilo çayı en fazla bir ay içinde tüketmeniz gerekiyor. Ne kadar çay içiyorsanız süreyi buna göre ayarlayabilirsiniz. Öte yandan, çay paketinden bir cam kavanoza boşaltılabilir. Ama ağzı tamamen kapalı bir kapta da bekletebilirsiniz. Kavanozun koyu renk olması daha iyi olur. Kesinlikle güneş ve rutubetten uzak bir yerde bekletilmelidir.
lezzetli berrak kızıl bir çay sırrıda ben vereyim seylon veya srilanka çayı ile normal çayı karıştırın bu karışıma çaykurun tomurçuk çayından bir kutu boşaltıp bergamot aroması hoş bir koku ve tat verir çok ince bir elekte çayı eleyin çayın rengini bozan çay tozları elendikten sonra iriçayları kavanoza boşaltın suyu kaynatıp demliğe dökün kaynar suyu bir dakika dinlendirip üzerine bir çay bardağı dolusu karışımlı kuruçayı koyun demliğin kapağını kapayıp kenara alın çay çökene kadar kenarda boşta bekletin 10 dakika da demlenmiş olur daha sonra kaynayan suyu kısık ateşe getirip demlği kaynayan suyun üzerine koyun çay bardağının içindeki çay kaşığının kaşık hizasına kadar dem koyup gerisine kaynarsu koyup enfes bir çayı zevkle içebilirsiniz
Çay demlemede bana göre birinci kural demleyince demligin burnunuda kapatmalısın demlik buharını dışa atmasın suyuna basınçla geçirsin demin kokusu suyun okjijenine geçmeli kolanın asidi suyuna geçmesi gibi.ikincisi asla ateşte kaynamamalı çay demligi çayı atına ateşde hafif tutup kabarırken.bu taşmadan kabarma drmi suyun okjijeni ile birbirine alıştıracak karacak.kaynarsa okjijeni ile birbirine tavladığı ucul gidecek sadece renkli su kalacakdır.çay çok tozlu ise demlenecek kaynar su almadan çayı soguk suda hızlıca bi çalkalayıp suyunu atın ama hızlıca dem dozu bu suda kabarıp yani yumuşayıp atılmasın.soguk suda hızlıca çalkalayıp atıp üstüne kaynamış dem suyunu alabilirsiniz sonrada drmligin burnunu kapatıp deme bırakın 15 dakika en az yarımsat kıvamı.çayla kola gelecegin acaip kudretli içecegi şuana kadarki kola ve çayı içip bilmeniz devede tüydü.bir devlet gibi kudretli içecekler.kolayı soguk çayı sıcak içiniz.biri gece bir gündüz gibi.