Yaşam koçu bilinen en yararlı ve oldukça popüler mesleklerden biridir. Bu mesleğin amacı insanlara yaşamlarında yarattıkları ya da halihazırda var olan problemleri çözmelerinde yardımcı olur, kişinin özgüvenini geliştirerek onu daha güçlü bir birey haline getirir. Hepimizin hayatında başa çıkmaya çalıştığı ama bunu bir türlü başaramadığı zamanlar olmuştur.
İşte bu noktada yaşam koçları devreye girer. Kişileri psikolojik olarak hayata hazırlayıp mental açıdan yorgunluklarını giderip bambaşka bir insan haline dönüştürür. Geleceğe dair planlarımızı, maddi manevi her konuda bizlere destek olarak çok uygun fiyatta tıpkı bir dost gibi hayatlarımızı geliştirir, nasıl daha iyi bir insan olacağımıza karar verir ve bize uygulatır ve tabii ki kendimizi bulmamızda yardımcı olur.
Yaşam Koçu Nasıl Olunur?
Yaşam koçu olmak için danışmanlık görevinde olunacağından PDR, Psikoloji gibi kişinin psikolojisiyle ilgilenen, Sosyoloji gibi toplumun özellikleriyle ilgilenen bireylerden seçilmelidir. Ya da kişinin tercihi bakımından bu bölümleri okumadan gayet güzel eğitimler alınarak da seçilmesi mümkündür.
Hangi Karakter Özelliklerine Sahip Olmalıdır?
Yaşam koçu mutlaka iyi dinleyebilir ve konuşabilir bir karaktere sahip olmalıdır. Bu kişi sorunları çözebilir seviyede, kendi hayatında da bazı çözüm yolları arayabilen, psikolojik bakımdan yeterli düzeyde, karakteristik özellikleri de oldukça güvenilir ve sır saklayıcı bir niteliğe sahip olmalıdır.
Bazı özellikler şunlar olmalı:
- Sabır seviyesi yerinde olmalı,
- Düzenli ve disiplinli çalışabilir olmalı,
- Motivasyon bakımından oldukça kuvvetli olmalı,
- İnsanları dinlemeyi ve konuşmayı, problemlere çözüm üretmeyi sevmeli,
- Analitik olmalı.
Bütün bu özellikler bakımından değerlendirilecek olduğunda kişinin eğitim seviyesine bağlı olarak değişebilecek bazı nitelikler de vardır. Örneğin bu kişiler danışmanlık konusunda bilgi sahibi olan kişiler olmalıdır.
Bir Meslek Dalı Olarak Önemi Yaşam Koçu diyebileceğimiz mesleğe sahip olanlar gerek toplumda gerekse meslek hayatında oldukça önemlidir çünkü eğitim seviyeleri bir yana dursun, toplumda giderek artan ruh sağlığı bozukluğuna çareyi bulurlar. Bu kişiler girdikleri her alanda son derece hoş karşılanırlar. Meslek olarak da kişilerin ruh haliyle birebir ilgili oldukları için motivasyon yükseltme, kişileri doğruya ve güzel olana inandırma ve yöneltme, iş hayatında ya da toplumsal hayattaki karmaşıklığı giderme gibi birçok görevi üstlenirler. Bu görevler aynı zamanda onları da daha farklı biri yapar. Çünkü birinin iyiliği için çalışmak daima motivasyon yükseltici ve gurur okşayıcı bir durumdur.
Neden Yaşam Koçlarına İhtiyaç Duyarız?
Yaşam koçu önerdiği tavsiyelerle ve yarattığı pozitif enerjiyle adeta bizleri alır ve başka bir yere götürür. Bu yer istediğimizin anında gerçekleştiği, mutlulukla bir şeyleri satın aldığımız, nefretin ve kinin ortadan sonsuza kadar kalktığı bir yerdir. Herkesin beklentisi ve yaşam tarzları çok farklı olduğundan bir yaşam koçundan da aynı oranda beklentilerimiz farklı olabilir. Bunun anlamı bazı kişilerin aldığı terapi sonucunda mutlu olmaması fakat bazı kişilerin ise yalnızca 20 dakikalık bir terapiden bile son derece memnun olarak ayrılması demektir.
Bazı sebepler şunlardır:
- Kişinin ruh sağlığını ve dengesini bulabildiklerinden,
- Soğukkanlılıkla ve pozitiflikle sorunlara çözüm getirebildiklerinden,
- Her şeyi kafaya takan insanlara problemlerin aslında ne kadar basit ve çözülebilir olduğunu anlatmalarından dolayı yaşam koçlarına ihtiyaç duyarız ve bu sebepten dolayı da sağlıklı bir iletişim araçları olarak onları tercih ederiz.
- İnternette akademik anlamda yaşam koçluğu eğitimleri mevcut. Dileyen buradaki videoları izleyip meslek hakkında bilgi edinebilir, kendini geliştirebilir ve çoğunluktan bir adım önde işe başlayabilir.
Meslekte Dilin Önemi
Her meslekte olduğu gibi yaşam koçu mesleğinde de dil önemli bir vasıftır. Yurt dışına gidip fazladan dil öğrenme fırsatı bulan insanlarla, Türkiye’de kalıp kendisini sadece buraya açan ve imkanlarını yeteri kadar değerlendiremeyen insanlar arasında oldukça fazla fark vardır. En önemli fark kişinin kendisini geliştirememesidir. Nitekim eğer fırsat bulunuyorsa ve bu fırsat değerlendirilemiyorsa kişi sonunda oldukça pişman olabilir. İletişimde dilin önemi ne kadar fazlaysa, psikolojide ve yaşam koçluğunda da dilin önemi o kadar fazladır. Kişi konuşmak istediğinde yalnızca bu fırsatı kendi dilinde değerlendirebiliyorsa aynı zamanda başka dillerde de kendisini anlatabilme, olayları kavrayabilme, çözümleyebilme ve iletişim kurabilmede de başarılı olabilir. Bu sırada kişi fazla kitap okuyup kendini geliştirebilir. Okuduğu kitaplar hem kendisini hem de öğrendiği alan açısından geliştirebilecek nitelikte kitaplar olmalıdır.
Yaşam Koçluğu ve Psikoloji Arasındaki Fark
Bir yaşam koçu psikoloğun yaptığı gibi ciddi ruhsal hastalıkları tedavi edemez. Çünkü bunun eğitimini almaz. Psikologların amacı kişileri ruhsal açıdan tedavi etmek, onların sorunlarını çözmektir. Aynı zamanda kişilerin geçmişleriyle yani bebeklik, çocukluk veya ergenlik dönemleriyle ilgilenirken yaşam koçunun amacı geçmişle ilgilenmek değildir. Geleceğe dair planları hedef haline getirir ve kişiye oraya nasıl gidebileceğine dair motivasyon verir. Yaşam koçları doğru sorular ile kişiyi istediği bölgeye getirmeye çalışır. Psikologlar ise kişinin oldukça rahatsız olduğu ve toplum içinde konuşmak istemediği, çekindiği ya da davranışlarının temelinde yatan sorunları konuşmak hakkında cesaretlendirir ve konuşmanın devamında da kişi kendisini hayat öyküsünü bir psikologla paylaşırken bulur. Problemin ne olduğu ile ilgilenmez daha çok onunla yüzleşmek ile ilgilenir. Bu sayede kişi hayatına daha verimli yaklaşabilir, hayatından zevk alabilir ve karşılaştığı zorluklar sonucunda nasıl hareket etmesi gerektiğini öğrenebilir.
Yaşam Koçu mu Psikolog mu?
Her ikisi de kişinin gelişimini sağlamak amacıyla eğitim görür ya da kişiye tedavi uygular bu sebeple de kişinin kendi ihtiyacını karşılamak doğrultusuyla kendi kendine bir tercih yapması daha mantıklıdır. Eğer ruhsal bir hastalığın olduğu düşünülürse tercih psikologlardan yana kullanılmalıdır. Fakat mesele tamamen kişinin mantalitesi ve ruhunu bazı şeylerden arındırması ise yaşam koçu seçilebilir.