Aslında utangaçlık ahlaki değerlere sahip olmanın bir göstergesidir. Ancak bazı durumlarda kişinin utangaç davranışlarının aşırıya kaçması hayatını olumsuz etkileyebiliyor. Utangaç olmaktan dolayı hayatında zorluk yaşayanlar bazı çalışmalar yaparak utangaçlık duygularını yenebilir.
Utangaç olup olunmadığını anlamak için öncelikle utangacın tanımını bilmek gerekir. Utangaç; bir toplulukta güvenini kaybetmiş, özgürce fikirlerini ifade edemeyen ve rahat davranış sergileyemeyen olarak tarif edilebilir. Bir kişi bu tanıma uygun davranışlar sergiliyor ise utangaçlık duygusuna sahip demektir.
İnsanlar hata yaptığı zaman yanında bulunanlara karşı utanma duygusu taşıyabilir. Fakat ortada hiçbir sorun olmadığı halde konuşamıyor, rahat hareket edemiyor ve kendine güven problemi yaşıyorsa bu çözülmesi gereken bir durumdur.
Utangaçlığın Yenilmesi İçin Yapılması Gerekenler
Utanmak insani bir duygudur. İnsanlar istenmeyen durumların ortaya çıkması durumunda mahcubiyet yani utanma duygusunu yoğun bir şekilde yaşayarak kendini ifade etmekte güçlük çekebilir.
Bununla birlikte her girdiği ortamda çekingen tavırlar sergileyen, kendini ifade edemeyen ve kendine güveni azalan utangaç kişilerin bu durumdan kurtulmak için yapması gerekenler;
- Özgüven kazanın
- Kendinizde bulunan özel yanları ön plana çıkartın
- İnsanlarla iletişim kurmaya çalışın
- Karşı cinsten arkadaşlıklar edinin
- Hata yapma düşüncesinden kurtulun
- Kendinizi kontrol altına alın
- Problemlerinizi yakınlarınızla paylaşın
- Bildiğiniz konularda söz sahibi olun
Utangaçlık sorunu olanlar bu yöntemleri deneyerek kendilerine olan güveni kazanabilir. Bu yöntemlerin denenmesinde başarılı olamayanlar profesyonel bir destek almaktan çekinmemelidir. Çünkü bu da bir utangaçlığı yenme yöntemidir.
Video: Utangaçlık Nasıl Yenilir? | 7 Adımda Yenin!
Utangaçlık Çekenlerin Karşılaştığı Sorunlar
Utangaçlık çekenlerin hayatı büyük ölçüde pişmanlıklarla doludur. Utangaç insanlar kendilerini savunma konusunda yetersiz kalırlar. Bilgileri olan konularda dahi söz almaktan ve konuşmaktan çekinirler. Haklı oldukları konularda da kendilerini ifade etmekte güçlük yaşarlar. Sürekli olarak hata yapmaktan korkma duygusuna sahip olurlar. Utangaç insanlar genelde karşısındaki insanları kırmamak için susmayı tercih ederler.
Toplum içine karışmak istemezler. Aslında utangaç insanlar sürekli olarak kendileri ile konuşurlar. Karşılarındaki insanlara söyleyemedikleri sözleri kendi içlerinde muhasebe ederler. Yaptıkları muhasebeler sonucunda da keşke şu şekilde söyleseydim keşke böyle davransaydım şeklinde pişmanlık dolu fikirlere sahip olurlar.
Fakat aynı veya benzer durumlarla tekrar karşılaşmaları halinde yine aynı tutumu sergilerler. Utangaç insanlar yapacakları her işte başarıyı değil başarısız olma ihtimalini düşünerek hareket ederler. Bu da utangaç insanların sürekli başarısız olmasına yol açar. Çünkü başarı önce inanmakla elde edilen bir sonuçtur.
Utangaçlık ile Karıştırılan Durumlar Nelerdir?
Bir insanın hatasını anlamasından dolayı kendini savunmaması utangaçlıkla karıştırılmamalıdır. Bilgi sahibi olmadığı bir konuda suskun kalanlar utangaç değil, doğru ahlaki değerlere sahip kişilerdir.
Tanımadığı bir topluma giren ve bu sebeple rahat davranamayan kişiler utangaç değil sadece o topluma yabancı durumundadır. Bu tür toplumlara giren ve utangaç olmayan kişiler kısa sürede kendilerini insanlara tanıtır ve kabullendirir. Psikolojik soranlar yaşadığı için kendini ifade edemeyen insanları utangaçlıkla karıştırmamak gerekir. Hitabet yeteneği bulunmayanların utangaç olarak nitelendirilmesi yanlıştır.
Çünkü utangaç olmayan birçok kişi toplum karşısına çıkarak konuşma yapmaktan çekinebilir. Bu utangaçlık değil daha çok özgüvenle alakalı bir durumdur. Utangaç insanlar bulundukları tüm ortamlarda aynı davranışları sergiler.
Utangaçlık Çekmenin Sebepleri Nelerdir?
Utangaçlık sorununun ortaya çıkmasına sebep olan farklı etkenler vardır. Utangaçlığın genetik bir özelliğe sahip olduğu görüşleri vardır. Bununla birlikte utangaçlığın genetik değil utangaç bir beyne sahip olmaktan kaynaklandığı tezleri ortaya atılmıştır.
Ancak utangaçlık çekmenin sebepleri hakkında genel görüşler şöyledir;
- Bedensel değişimler
- Cinsel dürtüler
- İçe kapanıklık
- Aile baskıları
- Yetişme tarzı
İzleyin: 8 ADIMDA UTANGAÇLIKTAN KURTULMAK
Yeni nesilde meydana gelen utangaçlık sorunlarının doğrudan teknolojiyle bağlantısının olduğu düşünülmektedir. Bilgisayar, tablet ve cep telefonu kullanan çocukların hayatlarının sanal bir ortama taşınması çevreleri ile olan bağlarının azalmasına, içe kapanmalarına ve dolayısıyla utangaçlık sorunlarına yol açtığı ortaya çıkmıştır. Özellikle son zamanlarda artan sosyal medya kullanımı birçok kişinin utangaçlık sorununu ortaya çıkarmıştır.
Anlattiklarinizin cogu bende de var sizin devam dediklerinizi yapmaya calisicam cok guzel bir yazı olmus
Ya ben insanların gözüne bile bakamıyorum
Bu devirde kimden utanacan kimsede edep kalmamış kimseden utanmayın!