Kulaktan kulağa dolaşan bir şehir efsanesi vardır. “Beyaz saçlarını koparma. Koparırsan daha da çoğalırlar.” Siz de zaman zaman gözünüze çarpan beyaz saç tellerini koparıyor musunuz? Bunu yapma eğiliminde olmanıza rağmen dilden dile dolaşan yanlış bir bilgi sizi bunu yapmaktan alıkoyuyor olabilir. Her ne kadar gerekçesi beyaz saçların çoğalması olmasa da saçlarınızı koparmamakla iyi ediyorsunuz. Şimdi gelin önce konumuzu işleyelim ve sonra da saçları koparmamanın neden doğru bir tercih olduğuna bakalım.

Beyaz Saçları Koparmak Çoğalmalarına Neden Olmaz!

30 yaşına geldiğimizde, her on yılda bir yüzde 10 ila 20 oranında gri veya beyaz saç olma ihtimalimiz var. Bu, birçok erkek ve kadının yirmili yaşlarında gri saç sahibi olması anlamına gelir. Saçlarınızın ağarması tıpkı derimizin kırışması gibi kaçınılmaz bir şeydir. Bu önünde ya da sonunda gerçekleşecek.

Yaşlandıkça, saçınıza melanin denilen ve saça rengini veren pigment azalır, saçların grileşmesine ve sonuçta beyazlaşmasına neden olur, sonuçta artık melanin denilen bir şey kalmamıştır.

Beyaz bir saçı koparmak, yerine beyaz bir saçın çıkmasına neden olur. Çünkü saçınızı kopardığınızda aslında kök kısmından saçınızı kırmış olursunuz. Kök ise çoğu durumda hala yerinde kalır ve saç büyütmeye devam eder. Elbette beyaz saç çıkar. Ancak saçı koparmak etraftaki saçların beyazlaşmasına neden olmaz zira her saç kendi kökünden büyür.

NE? NASIL?  Yenidoğan bebeklerde nelere dikkat edilmelidir?

Video: Bu yöntemle beyazlayan saçlardan kurtulun

Saçlarımız Neden Beyazlaşır? Beyaz Saç Teli Neden Çıkar?

Saçlarınız saç bezeciği denilen folüküller sayesinde üretilir ve üretildiği anda renklerini alırlar. Saçın renginin ağarıyor olmasının sebebi saç hücrelerindeki melanin pigmentinin zamanla azalıyor olmasıdır. Bu, çok fazla strese girmeyen kişilerin bile hayatlarının bir noktasında gri, beyaz saçlara sahip olacağı anlamına gelir.

Genç yaşlardayken melanosit denilen pigment kök hücreleri saç hücrelerine kratin içeren pigmentler ekler.

Keratin saçınızı oluşturan proteindir. Yaşlandıkça, melanositler daha az melanin üreterek saçlarda pigmentlerin azalmasına neden olur. Bu nedenle, saçlarınız doğal dökülme ve uzama döngüsünden geçerken, belli bir yaştan sonra gri renkte büyüme eğiliminde olur.

Saçların ağarmasının nedenleri arasında şunlar da olabilir:

  • Nijeryalı Cerrahi Dergisi’ne göre, saçların grileşmesi ve tütün kullanımı arasında önemli bir bağlantı olabilir. Ayrıca, Hint Dermatoloji Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada sigara içmenin aynı zamanda saçı 30 yaşına gelmeden önce gri olarak büyüttüğü, saçın erken grileşmesiyle de bağlantılı olduğu öne sürülmektedir.
  • Hidrojen Peroksit Kullanımı. Saç boyalarında kullanılan hidrojen peroksit, saçların ağartılması için yaygın bir bileşendir. Bununla birlikte, çoğu insanın bilmediği şey, saç hücrelerinizin de hidrojen peroksit ürettiğidir. Yaşlandıkça, saç hücreleriniz daha fazla hidrojen peroksit üretir. Amerikan Deneysel Biyoloji Derneği (FASEB) Federasyonunda yayınlanan bir metne göre, hidrojen peroksit içeren ürünlerin kullanımı, sonuçta saçlarınızdaki melaninleri beyazlatarak saçların gri ve daha sonra beyazlaşmasına neden olur.
  • B12 Vitamini Eksikliği beyaz saçların ortak bir nedenidir. ABD Dermatoloji Arşivi’nde yayınlanan bir rapora göre, B12 vitamini eksikliği ve gri saçları olan kişiler arasında bir bağ olduğu keşfedildi.
NE? NASIL?  Dünyanın En İlginç Ülkesi Hindistan Hakkında 5 Bilgi

Stresin Saç Ağarmasındaki Etkisi Nedir?

Eski fotoğraflarınıza baktığınızda bugün ki haliniz arasında çarpıcı bir fark görüyor olabilirsiniz. Koyu kahverengi ya da siyah olan saçlarınızın gri ya da beyaza döndüğünü görmüşsünüzdür. Stres bu durumun nedenleri arasında olabilir.

Stresin saçın ağarmasında doğrudan bir katkısı olmamasına rağmen, Telojen Effluvium adı verilen genel bir durumu tetikleyebilir. Bu durum saçın normalden üç kat daha hızlı dökülmesine neden olur. Saçlar kelleşme denilen durum oluşmandan tekrar uzar. Bununla birlikte, orta yaşlıysanız ve saçınız stresin bir sonucu olarak çok hızlı bir şekilde dökülüp yeniden büyürse, yeni saçların gri olma olasılığı çok yüksektir.

Saçları Koparmak Zararlı Mıdır?

Beyaz bir saç telini koparmak aynı bölgede ya da başka bir bölgede beyaz saçların çıkmasına ya da çoğalmasına neden olmaz. Ancak yine de saçlarınızı koparmaktan geri durmalısınız.

NE? NASIL?  Gözlerinizi Açacak Muhteşem Saç Modelleri

Saçınızı koparırsanız, ister kafanızda ister kaşlarınızda olsun, saç köklerinizde biraz hasar yaratmış olursunuz. Aslında saç telinizi kopardığınızda uzayıp saç teline dönüşen, saç kökünden sonraki kısım olan shaftı kırmış olursunuz. Bazan saç telini kopardığınızda şiddete bağlı olarak kök kısmı da (folikül) parçalanır ve hiç saç çıkmamasına neden olabilir. Hatta saç köklerinin fazlaca zedelenmesi sonucu yolma kelliği denilen durum oluşabilir.

Saçınız Daha İnce Görünür

Saçlarınızı koparmak kafa derinizde ve folüküllerinizde travmaya neden olur. Yüzünüzde bir kıl kopardığınızda mikrotravmaya cevap olarak kan damarlarının genişlemesi sonucu bir kızarıklık gözlemlenir. Saç derinizde bu durum foliküllerde hafif bir gerginliğe neden olur.

Saç sürekli çekiliyorsa, zamanla beyniniz daha fazla saç üretmemesi için saç folikülüne sinyal gönderir. Bu folikülün dinlenmesine ve sonuçta büzülmesine neden olur. Nadir bir durum olmasına rağmen, saçınızı kuvvetli ve sürekli koparmak saçınızın uzamasını engelleyebilir ve saçlarınızın genel olarak incelmesine neden olabilir. Aşırı durumlarda, yolma kelliğine neden olabilir.

Üstelik, saçınızı her çektiğinizde, yeni büyüyen saçların daha kaba ve kırılgan hale gelmesine ve saçlarınızın pürüzsüzlüğünün azalmasına neden olabilir.

Gri ya da beyaz saçlarınızı koparmayın. Bunun yerine saçlarınızı boyamayı tercih edin.