Hepimiz dünyaya gözlerimizi açtığımız anda ağlamaya başlıyoruz. Biyokimyasal bileşen olarak salya ile özdeşleşen gözyaşı; ağladığımızda ya da gözümüze bir şey kaçtığı an göz pınarında ortaya çıkan protein, tuz ve hormon içerikli sıvı olarak biliriz. Bunu sağlayan psikolojik sebepleri bir kenara koyarsak göz bebeklerimizde biriken sıvılardır. Gözden yaş gelmesi çoğu memeli hayvan türünde sıklıkla görülen bir durum olsa bile duygusal sebeplerden ötürü ağlamak sadece insana özgüdür. Peki neden ağlarız sorusu hakkında hiç düşünme fırsatınız oldu mu?

Gözyaşı hakkında ilginç bilgiler

  • Gözyaşı, biyokimyasal olarak tamamen salyaya eşdeğerdir.
  • Kadınlar ayda ortalama 5 kez ağlarken, erkekler 1 kez ağlar.
  • Gözyaşı önce burun kanallarından aktığı için ağlarken burnumuz da akar.
  • Soğandaki sinpropanetialsoksit maddesi (kimyasal tahriş edisi madde) nedeniyle ağlarız.
  • Timsah gözyaşları gerçektir, timsahların gözleri sürekli gözyaşı üretir.
NE? NASIL?  Uyuyamıyor Musunuz? İşte Yastığınızın Uykunuzdaki Önemi!

Başlıca Gözyaşı Türleri

Öncelikle gözyaşı hakkında bilinmesi gereken bilgiler, birbirinden farklı türlerde gözyaşı cinslerinin oluşu gerçeğidir. Örneğin bazal gözyaşı gözde sürekli bulunan gözyaşı türü olarak bilinir. Bunun yanında refleks gözyaşı denilen başka bir gözyaşı türü daha vardır. Bu tür gözyaşı göze herhangi toz kaçtığı zaman göz organının kendini savunmak için salgıladığı bezlerden oluşur ve kimyasal olarak bazal gözyaşından farklı içeriğe sahiptir. Üçüncü gözyaşı türü ise memeliler içinde sadece insana özgü olan duygusal gözyaşıdır. Duygusal gözyaşında diğer iki türe göre daha az protein yer alır.

Neden Ağlarız?

Birçok konuda olduğu gibi bilim insanları neden ağlarız sorusu karşısında net bir cevap verememektedir. Bazı araştırmacılar insanın sıkıntısını dışa yansıtarak teselli bulmak için ağladığını ileri sürüyor. Bebekler özelinde onları ağlamaya iten dürtünün dikkat çekmek ve fark edilme arzusu olduğu düşünülüyor. Fakat bu konu hakkında net bir bilgiye henüz sahip değiliz.