İş hayatında en sık rastlanan ve rastlanınca da sorulan soru “Mobbing nasıl ispatlanır?”dır.Latince olarak genel anlamına baktığımızda ‘’mobile vulgus’’ olarak bilinmektedir. İngilizce kelime anlamına baktığımızda ise mob fiili saldırmak anlamına gelir. Yani genel anlamıyla incelediğimiz zaman Mobbing; bir grup insanın, başka bir insan grubuna kabadayılık yapması anlamı taşımaktadır.
- Mobbinge uğradığınızı düşündüğünüz andan itibaren “Mobbing Günlüğü” tutmaya başlayın. En ufak önemseyen bir olay bile, mahkemede mobbingi kanıtlamak için kullanılabilir.
- Sizi küçük düşürmeye, çalışma arkadaşlarınız arasında saygınlığınızı azalttığını düşündüğünüz her olayı not alın, kayda geçirin.
- Mesai saatleri dışında yazılan email, sms yada whatsapp mesajlarını saatleri olacak şekilde ekran görüntülerini alın.
- İş yerinden veya işverenden gelen zamansız telefonların tarih ve saatlerini kaydedin.
- Tüm yaşadığınız olayları, iş arkadaşlarınızla yada yöneticilerinizle paylaşın. Bu tür olaylarda, sizin tanıklığınızı yapacak kişilere ihtiyacınız olabilir.
- Ayrıca sözleşmenizdeki iş tanımı dışında size yaptırılmaya çalışılan işler de mobbing sayılabilir.
- Gizli ses kaydı almak normalde suç olsa da, mobbinge uğradığını belge veya tanıklarla kanıtlamakta zorlanan kişilerin kendilerine hakaret edildiğini başka türlü kanıtlama durumu yoksa kullanılabilir.
Video: Mobbing nedir? Nasıl ispatlanır?
Latince kökene sahip olan bu sözcük, özelikle hiyerarşik gruplarda ve kontrollerin zayıf olduğu noktalarda, bir grup kişinin diğer bir gruba psikolojik yollardan baskı uygulamasıdır. Hatta Mobbing konusu son dönemlerde hem sosyoloji hem de hukuk anlamında birçok çalışmalara konu olmuştur.
Mobbing tamamen duygusal bir saldırı olup, hiçbir şekilde cinsiyet ve ırk ayrımı yapmamaktadır. Herhangi bir kişiye psikolojik dolaylı yollarla yönelen saldırı biçimidir. Özellikle gün yaşamda kişiyi dışlamak amacıyla yapılan bir durumdur. Tamamen saygısız ve zararlı davranışlara maruz kalmayı ifade etmektedir.
Karşımızda ki kişi, herhangi bir ifadeyle bizlerin toplumsal itibarini düşürerek, zayıf bir durum yaratamak adına psikolojik baskı uygular. Dolayısıyla insanlar bu durumdan aşırı derece rahatsız olmaktadır. Örnek verecek olursak; iş yerinde böyle bir durumun başımıza gelmesi demek, bizlerin mecburi olarak işi bırakmamıza sebebiyet vermektedir.
Özellikle belli bir araştırmaya göre Mobbing psikolojisini daha çok kar amacı gütmeyen kuruluşlarda, okullarda ve sağlık sektöründe yapılmaktadır. Dolayısıyla işsizlik oranı, çalışanın kendisini değersiz hissetmesinden de kaynaklanmaktadır. Aslına bakıldığında kötü bir imaj verse de bazen durumu kurtarmaya da yaramaktadır. Şöyle ki, bulunan ortamı disiplin etmek adına, verimliliği arttırmak adına bu durum meşrulaştırılmaktadır.
Mobbing Uygulayan Kişilerin Ortak Özellikleri Nelerdir?
Özellikle bizleri bu durumla karşı karşıya bırakan kişiler de bazı ortak özellikler bulunmaktadır.
İşte ortak özelikler;
- Aşırı denetleyici kişiler,
- Tamamen korkak ve nevrotik kişiler,
- Daima lider kalmak ve iktidara sahip olmak isteyen kişiler,
- Kötü niyetli ve kötü işlere bulaşmaktan korkmayan kişiler,
- Tamamen antipatik özellikli kişiler,
- Düşmanlık oluşturmayı seven kişiler,
- Fazla boş olup, can sıkıntısına zevk arayan kişiler, şeklinde bu grubu daha fazla sayabiliriz.
Ayrıca buna ek olarak da kötü kişiliği olan kişiler ve geçmişte ki çocukluk travması gibi durumlarla karşılaşan kişiler de Mobbing fazlasıyla görülmektedir. Şimdi ise bu kişilerin bizler üzerinde nasıl bir Mobbing uyguladığına bakalım.
Mobbing Uygulayan Kişilerin Davranışları Nasıldır?
Mobbing uygulayanlar kişiler, genel anlamda sürekli kendini göstermeye çalışır. Sözünüzü keser veya sizi sürekli yaptığınız iş bakımında eleştirir. Buna ek olarak da jest ve mimikleriyle de psikolojik baskı uygular. İş yeri gibi ortamda özellikle dışlanmış hissiyatı verir ve çalışma arkadaşlarınızın sizlerle iyi geçinmesini ciddi anlamda engeller. Size sanki orada yokmuşsunuz hissi uygulatır.
Ayrıca itibarınıza da farklı ithamlarda bulunurlar. Arkanızdan sizi kötüleyerek hakkınızda sürekli kötü konuşur. Asılsız söylentiler yani dedikodular çıkartır. Kararlarınıza süreli müdahalelerde bulunur ve sizlerin ciddi anlamda öz güveninizi düşürür. Dolayısıyla sizi bu kadar etkileyen bir kişinin yanında eminiz ki çalışmak istemeyeceksinizdir.
Kişinin sadece itibarına değil, ayrıca yaşam kalitesine de bu kişiler müdahale etmektedir. Hiçbir şekilde özel görevinizin olmadığını ve anlamsız işlere sahip olduğunuzu yüzünüze vurgular. Fiziksel olarak kendi pozisyonunuzu değiştirerek, farklı ve zor işler yapma psikolojisinde hissedebilirsiniz. Durum el verdikçe fiziksel şiddet ve doğrudan cinsel tacize kadar zarar görebilirsiniz.
Evet, Mobbing genel anlamıyla yıldırmak ve iş psikolojine müdahale anlamında ifade edilebilir. Bizler de bu kişilerden uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.
Çok güzel bir çalışma olmuş. Emeğinize sağlık. Yalnız videonun en başındaki “yoksa işten atarım” konuşması mobbing değil duygusal şantaj’dır. Mobbing olabilmesi için bu tehdidin “iş yaptırma biçimine” dönüşmesi süreklilik arz etmesi kasıtlı olması ve en az 6 aydır devam etmesi gerekir.