Karides kabuklular sınıfına dahil olan bir deniz canlısıdır. Karidesin yaşam alanı tatlı sudur ve eklemli bir yapıdadır. Karidesler ortalama olarak 4-5cm boyundadır. Karidesler tehlike sezdiklerinde geriye doğru gidebilen ve kendini ani refleksleriyle koruyabilen bir organizmaya sahiptir. Kimi zaman kollarındaki kıskaçlar kimi zaman ani koruma tarzları karideslerin kendilerine has özellikleridir.
Karideslerin birçok çeşidi bulunur ve kimi karidesler küçük balıklar ile beslenir kimisi ise deniz kumunun içinde kalıntı halde kalan mini parçacıklar ile beslenir. Karideslerin zamanla o güzel tadı fark edilir ve yayılma gösterir. Karidesin kolay pişmesi ve düşük kalori içermesi en büyük tercih edilme sebebidir.
Peki, karides nasıl pişirilir, sorusuna cevap verecek olursak en önemli nokta içinde bulunan suyunu kaybetmemek olacaktır. Karidesin öne çıkan birçok pişirme tekniği vardır ve her pişirme sonucunda tadı lezzetlidir. Dikkat edilmesi gereken fazla pişirmemek yani kararında bir pişirme yapmaktır.
Karides Yemekleri
Lezzeti açıdan zamanla yaygınlaşması ve vazgeçilmez hale gelmesidir. İlk zamanlarda kabuklu yapısı sebebiyle pek tercih edilmek istenmemiştir ama temizlenmesi kolay ve püf noktaları sayesinde o yanılgı zamanla ortadan kalkmıştır. Kabuklarının kolay çıkması ve sadece sırt kısmındaki mini damarın alınması karidesi kolay ve doğru şekilde temizleme olanağına sahip kılar.
Peki, nasıl ve ne şekilde tüketebiliriz denildiğinde aşağıdaki metotlar önerilebilir;
- Karides haşlama
- Karides güveç
- Karides ızgara
- Karides tava
- Karides çeşnili fırın
Karidesi ister sebzeli ister sade şekilde tüketilsin o lezzeti sayesinde kendini fark ettirir. İçinin sulu olması nedeniyle pişirirken suyunun kaybedilmemesi gerekir.
Video: Karides nasıl temizlenir? / Nasıl pişirilir? / Karides tava
Karides Nasıl Temizlenir?
Karidesi aldıktan sonra temizlenmesi gerekir. Dış kısmının kabuklu olması sebebi ile zor olduğu düşünülmekte ama püf noktaları sayesinde kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Sadece ellerinizi kullanarak kolay şekilde temizlenir.
İlk önce sondaki yüzgeç kısmını ellerinizle bastırarak çekebilirsiniz bu sayede kabuk kısmının içi boş kalacaktır. Etli kısmının bölünmemiş olması gerekir.
Diğer kısım baş kısmı olmalıdır. Belli noktalar ve kıvrımlar vardır zaten o kısmı da koparılmalıdır ve gövde kısmındaki kabukları soyulmalıdır. Kabuklardan ayrılmış karidesimiz vardır artık elimizde ama son bir nokta daha vardır o kısım da temizlenmelidir. Sırt kısmında ince bir damar bulunur onu küçük bir çizik ile içinden çıkarılır ve karidesimiz tamimiyle temizlenmiştir.
Sırt kısmında bulunan damar çok önemlidir tamimiyle temizlemiş olmanız gerekir eğer çıkarılmazsa pişirildikten sonra koku hissedebilirsiniz bu da karidesinizin tadını almanıza engel olur. Taze bir karides alındıysa temizle işlemi yapılması gerekir ama temizlenmiş halde dondurulmuş karidesler de mevcuttur.
Video: Tereyağda Karides Tarifi
Karidesin Faydaları
Karides kabuklu deniz canlısıdır ve ilk önce yemek konusunda tereddüt yaşanabilir ama lezzeti ve besin kaynağı için tercih edilme sebebi ile ilgi görmüştür. Düşük kalori içermesi ile diyet listenizde yer alabilir. Karidesler ayrıca protein açısından zengindir ve bir porsiyon karides için büyük yüzde oranını kapsamaktadır.
Karides birçok vitamin içermesi ile mineral açısından zenginliği sayesinde bağışıklık güçlendirir hatta kansere karşı önemli bir koruma sağlar. Balık kullanımı hayatımızda önemlidir. Beyin, kemik, diş ve hücre yapısı için hem büyük hem de çocuklar için önemli besin kaynağıdır ama karides daha fazla besin kaynağı ve yüksek protein oran içermesi sebebi ile uzmanlarca tavsiye edilir ve özellikle tercih edilir.
Tereyağı ile çok güzel oluyor, enfes bir tadı var bunun. D vitamini için tercihim ama pahalı 🙁
Ben bayılılırım karedese ve mavi yengece yemeyenlere tavsiye ederim özellikle mavi yengeç ıstakoz gibi kızarıyor muaazzam bir lezzeti ve proteini var
Hiç yemedim gerçekten guzelmidir