Kadın sünneti, tıbbi olmayan gerekçelerden dolayı kadın üreme organlarının kısmen ya da tamamen çıkarılmasına denir.
Kadın Sünneti Nasıl Yapılır?
Bu uygulama geleneksel sünnetçiler tarafından, ustura ismi verilen kesici alet kullanılarak yapılır. Uygulama tipi ve yöntemi yapılan topluluğa ve etnik kökene göre değişmekle birlikte, genel olarak klitorisin, iç ve dış dudakların çıkarılması şeklindedir.
Kadın Sünneti Neden Yapılır?
Kökeninde cinsiyet eşitsizliği, namus ve geleneksel güzellik anlayışının yattığı bu uygulama, kadının cinselliğini kontrol altına almak amacıyla yapılır. Bir diğer nedeni bakireliği korumak ve erkeğin ilişkiden aldığı zevki arttırmaktır. Bazı topluluklarda, dini inançlar ve kadını evlenilesi bir kadın kılmak, toplum tarafından kabul görmek amacıyla yapılır. Uygulamanın yaygın olarak yapıldığı topluluklarda, sünnet olmamış bir kadın utanç kaynağı olarak görülür ve toplum tarafından dışlanır.
İzleyin: “Kadın sünneti dini değil geleneksel”
Kadın Sünneti Hangi Ülkelerde Yaygındır?
Genel kültür ve yaşam tarzı açısından gelişmemiş, geri kalmış geleneksel toplumlarda yaygın olan kadın sünneti, ritüel olarak uygulanan bir işlemdir. Afrika, Asya ve Orta Doğu’daki bazı ülkeler veya bu ülkeler içerisindeki bazı topluluklar tarafından uygulanır. En yaygın olduğu bölge Afrika’dır. Afrika dışında sınırlı olarak Batı Asya’da Suriye, Irak, İran ve Yemen gibi ülkelerde de rastlanır. Güneydoğu Asya ülkelerinden Hindistan, Endonezya ve Malezya’da ise ritüel amaçlı genitali çizerek kan akıtma şeklinde uygulanmasına rastlanabilir.
Kadın Sünneti Kaç Yaşında Yapılır?
Genellikle doğumdan birkaç gün sonra yapılan kadın sünneti, ergenliğe kadar olan dönem ve bazen de ergenlikten sonraki dönemde gerçekleştirilir. Bu uygulamanın halen yaygın olduğu ülkelerde yapılan araştırmalar sonucunda, bir kız çocuğunun 5 yaşına kadar bu uygulamaya maruz kaldığı görülür. 30 farklı ülkede kadının üreme organını sakatlayan ve kişiye zarar veren bu uygulamanın yapıldığı 200 milyon kadının olduğu tahmin ediliyor.
Kadın Sünnetinin Zararları Nelerdir?
Uygulamanın yapılması sonrasında; bu uygulamaya maruz kalmış kişilerde tekrarlayan enfeksiyonlar, idrara çıkma ve adet akıntısında yaşanan zorluklar, hamile kalamama gibi durumlar oluşur. Birçok kız çocuğu bu çağ dışı işlem sonrası hayatını kaybeder. Yapılmasındaki asıl amaç kadının cinsel ilişkiden zevk almasını engellemek olan kadın sünneti, kadının cinsel hayatına engel olmanın yanı sıra, kadının hayatını kaybetmesine kadar yol açabilir.
Günümüzdeki bilgi ve araştırmalar sonucunda kadın sünnetinin bilinen hiçbir faydasının olmadığı, aksine uygulama sonrası oluşan komplikasyonlar ve sağlık sorunları sebebiyle ölüme kadar götürdüğü ve hayat kalitesini ciddi oranda düşürdüğü görülüyor.
Kadın Sünnetinin Yasaklanması
Kadın sünneti insanlık dışı, kişinin rızası dışında uygulanan zararlı bir işlem olması sebebiyle birçok ülkede yasaktır. Yakın zamanda 10 kadından 9’unun kadın sünnetine maruz kaldığı Sudan’da da yasaklanmıştır. Gelişmiş birçok ülkede kadın sünneti yapmanın cezası büyüktür ve kesinlikle yasal bir işlem değildir. Yasak olan ülkelerde kadın sünneti yapan doktorlara ceza verilir.