Siz de hafızanızın zayıfladığını düşünüp endişe edenlerden misiniz? Merak etmeyin, hafızanızı güçlendirmenin yolları var…
Hepimiz dilimizin ucuna gelen ama aklımıza gelmeyen isimlerden, yapmayı unuttuğumuz işlerden, hatırlayamadığımız özel günlerden, bir türlü nereye koyduğumuzu bulamadığımız anahtarlardan bıktık. Eskiden aklında onlarca telefon numarası tutan bizler, artık dün akşam ne yediğimizi hatırlayamaz olduk. Gerek fazla akıllı teknolojik eşyalarımızın her şeyi bizim için hatırlaması, arama motorları elimizin altındayken artık başkentleri, formülleri, tarihleri ezbere bilmeye gerek kalmamasından hafızalarımız olumsuz etkileniyor. Çünkü vücudumuzdaki her kasta olduğu gibi hafızamız da egzersiz yapmadıkça, zayıflıyor.
Yapılan araştırmalara göre, fiziksel egzersiz, düzenli uyku, zihni dinlendirmek, iyi bir sosyal çevre, kötü alışkanlılardan uzak durmak, yeni şeyler öğrenmek ve sağlıklı beslenmek bilişsel zindeliğin korunması için önemli etkenler arasında sıralanıyor.
İzleyin: Hafızayı Güçlendirmenin Doğal Yolları | Ender Saraç
Hafıza kaslarını çalıştırın
Hafızamızı geliştirmek yaşam boyu süren bir yolculuk. Hafızayla ilgili pek çok araştırma bulunuyor. Bunlardan en etkileyicisi, İngiltere’de taksi şoförlerine yapılan testler… Eğitimlerinin başlangıcında MRI(magnetik rezonans) görüntüleri alınan 79 katılımcıdan 39’u testleri geçerek taksi şoförü oluyor. Bu kişilerin 3-4 yıllık şoförlük tecrübesinden sonra tekrardan magnetik rezonans görüntüleri alınıyor. Görülüyor ki, tecrübeli şoförlerin hippokampüslerinin arka kısmındaki gri maddede artış oluyor. Yani bulundukları şehir ve trafik konusunda, diğer insanlardan çok daha fazla bilgi depolayabiliyorlar. ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü araştırmacılarından R. Douglas Fields, yeni becerilerin öğrenildiği sırada nöronların sinyal iletme yeteneğini geliştirerek daha iyi öğrenmeye yol açtığını ortaya koydu. Yani öğrendiğiniz her yeni bilgi, yeni oyun, yeni dil, yeni tarif, yeni hobi hafıza kaslarınızı daha da kuvvetlendirecek.
Kendinize iyi bakın
İyi bir zihin için sağlıklı bir vücuda ihtiyacınız var. Kalp hastalığı, diyabet, hormon dengesizliği, yorgunluk, sağlıksız beslenme hafızanızı doğrudan etkileyebiliyor. Bu nedenle, daha iyi bir zihin için uzmanların ilk tavsiyesi kendinize iyi bakmak ve iyi uyumak. Uyku anıları yenilemeye ve güçlendirmeye yardımcı oluyor. Pekçok araştırmaya göre, REM uykusu özellikle motor becerileri öğrenmek için gerekli. Günlük ihtiyacınız olan 7-9 saat uykuyu alamazsanız, hem bedeniniz hem de zihniniz yorgunluk emareleri gösterir. Bu uyku bozukluğu uzun süre devam ettiğinde de bedeninizi, beyninizi ve hafızanızı olumsuz etkiler.
Ne yediğinize dikkat edin
En az stres kadar hafızayı olumsuz etkileyen diğer bir konu da sağlıksız beslenme… 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Akdeniz diyeti beden sağlığı için olduğu kadar hafızanızın sağlığı için de faydalı. Kırmızı et, süt ürünleri ve şekerden uzak durmak, her öğüne saf zeytinyağlı yeşil salata ile başlamak, haftada birkaç akşam balık yemek, sebze ağırlıklı beslenmek, baklagilleri öğünlere eklemek ve bol su tüketmek hayatınızı değiştirebilir. Uzmanlar bu beslenme şeklinde kullanılan zeytinyağı, ceviz, fındık, badem gibi kaliteli yağlar nedeniyle, Akdeniz diyetinin bilişsel becerilere de katkı sağladığını belirtiyor. Son olarak, UCLA’da yapılan yeni araştırmalar günlük tüketilen zerdeçalın da hafızayı ve dikkati artırmaya yardımcı olduğunu gösterdi. Zerdeçalın vücuttaki emilimini artırmak için karabiberle birlikte tüketilmesi gerektiğini de hatırlatalım.
Belleğinize güvenin
ABD’de Hafıza Şampiyonası’nın dört kez kazanan Nelson Dellis’e göre, kötü bir hafızaya sahip olduğunuzu düşünürseniz, kötübir hafızaya sahip olursunuz. Dellis, The Guardian’da daha iyi bir belleğin anahtarlarından birinin belleğinize güvenmek olduğunu yazdı. Son olarak, bir kahve için arkadaşlarınızla buluşmak, çocuklarınızla eğlenceli vakit geçirmek, gülmek hafızanıza olumlu etki yapıyor. Stres beynin en büyük düşmanı olduğu için, sosyalleşerek stres seviyelerini azaltıp hafızanıza yardımcı olabilirsiniz.