Cüceliğin Sebebini Duyunca Çok Şaşıracaksınız Latince adıyla Dwarfizm olan, halk arasında ise cücelik olarak bilinen durum genel anlamda genetik sebeplerle meydana geliyor. Cüceliğin en fazla görülen tipi ise Akondroplazi olarak belirtiliyor. Akondroplazik bireylerde gövde uzunluğu normal olup, gövde uzunluğuna oranla çok daha kısa olan kol ve bacaklar dikkat çekiyor. Toplum tarafından genellikle bir sağlık sorunu olarak görülmeyen cücelik, uzmanlar tarafından bir sağlık problemi olarak ele alınıyor.
Cüceliğin hem halk arasında hem tıbbi anlamda tanımı ise boyun aşırı kısa kalmasına neden olan fizyolojik bozukluklardır. Teknolojinin gelişmesiyle beraber cüceliğin tanı ve tedavisine yönelik gelişmeler hızla devam etmektedir.
Cüceliğin Temel Sebepleri Nelerdir
Kalıtsal bir sağlık problemi olan cüceliğin genetik faktörler dışında da sebepleri mevcuttur. Cücelik genel olarak nesilden nesile devam eden bir problem olarak ifade edilse de araştırmalara göre cüce bir çocuğa sahip olan ebeveynlerin %80’inden fazlası normal boy uzunluğundadır. Söz konusu araştırmalardan yola çıkılarak cüceliğin farklı sebeplerinin de olduğunu belirtmek gerekir.
- Bireylerin kemik oluşum dönemlerinde ortaya çıkan problemler
- Büyüme hormonlarının hasarlı veya yetersiz olması
- Hasarlı büyüme hormonlarına bağlı olarak insan vücudunun gelişimi esnasında yaşanan etki-tepki problemleri
- Hipofiz bezinde meydana gelen kanamalar veya hipofiz bezinde yaşanan travmalar
- Hipofiz bezinde oluşan çeşitli tümörlerin büyüme hormonlarının salgılanmasında meydana getirdiği engeller cüceliğe sebep olan temel sebepler arasında gösterilmektedir.
Cüceliğin sebebinin yalnızca genetik geçişli olmadığını, çeşitli sağlıksal etmenlerin de cüceliğe sebebiyet verebileceğini dikkate almak gerekir. Bu nedenle uzmanlar ebeveynlerin özellikle çocukların gelişim gösterdiği yaş aralığında, cücelik belirtileri konusunda dikkatli olmasını belirtmektedir. Her sağlık probleminde olduğu gibi cücelikte de erken tanı, gerekli tedavilerin uygulanması ve pozitif sonuçlar elde edilebilmesi bakımından önemli görülmektedir.
Dünyanın En Kısa Adamı
Guinness tarafından dünyanın en kısa adamı olarak belirtilen Chandra Bahadur Dangi tam olarak 54,6 santimetre uzunluğundaydı. Bu kadar kısa boya sahip birinin iç organ büyüklüklerini merak eden uzmanlar Dangi’yi detaylı bir sağlık muayenesinden geçirdi. Yapılan incelemeler neticesinde gayet sağlıklı olduğu gözlemlenen Dangi, 2015 yılında 75 yaşındayken hayata veda etti.