WordPress, dünya genelinde 2003 yılında, ülkemizde ise 2005 yılında yayın hayatına başlayan bir çevrim içi platform olarak adlandırılıyor. WordPress, herhangi bir teknik bilgiye gereksinim olmadan kullanıcıların rahatlıkla kullanabileceği açık kaynak yazılımı olarak, rahatlıkla kısa sürede web sitesi kurma veya blog oluşturma gibi bir çok işlemin yapılmasına imkan tanıyor. Site, her türlü hizmeti hemen hemen ücretsiz olarak kullandırıyor ve ileride de ücretsiz olarak kullandırma garantisi veriyor. Site yüzlerce gelişmiş temayı kullanıcılarına sunuyor ve mobil olarak hızlı bağlanma ve kullanma imkanı tanıyor, ayrıca canlı destek ekibi ile sorunları anında müdahale ederek çözüyor. Sitenin sunduğu hizmet paketlerinden ücretsiz olarak başlanabiliyor ve eğer istenirse çok düşük fiyatlarla geliştirme sağlanabiliyor. Site, bilgisayarların performanslarını arttıran ve programların kullanım kolaylığını sağlayan bir çok eklentiyi de ücretsiz olarak sunuyor. Peki, WordPress Cache Eklentileri ve Ayarları nasıl yapılır?

WP Fastest Cache Eklentisi

WP Fastest Cache eklentisi, bu güne kadar 300.000’in üzerinde kurulum yapılan, bilgisayarın performansını oldukça fazla arttıran, ücretsiz ve ücretli sürümü (bir defa ödenip ömür boyu kullanılıyor) olan, test edilerek denenmiş ve en üst derecede puan almış güçlü bir eklentidir. Eklentinin içinde ayrıca, küçültme işlemleri, Gzip ve tarayıcı önbellekleme iyileştirmeleri de ilave olarak veriliyor. Eklentinin indirildikten sonra kurulumu ve ayarları oldukça kolay olarak yapılabiliyor. Eklenti indirildikten sonra, WP Fastest Cache sekmesi tıklanıyor ve beliren ayarlar panelinden istenilen ve önerilen ayar kutuları işaretlenerek, gönder tuşuna basılıyor ve işlem tamamlanmış oluyor. Daha sonra tüm özellikler kullanılabilir hale geliyor.

NE? NASIL?  Huawei nin Yeni Modeli Satışa Çıktı

İzleyin: WP Fastest Cache – Quick Overview & Settings For Faster WordPress Sites

LiteSpeed Cache Eklentisi

LiteSpeed Cache eklentisi, standart önbellekleme eklentilerinden farklı işlemler yaparak, tüm işlemlerini sunucuyu baz olarak yapıyor, yüklenme sürelerini oldukça kısaltıyor ve sayfa açılış hızlarını arttırıyor. eklenti kurulduğu andan itibaren farkını kullanıcılara hissettiriyor ve multi site desteği ile farklı optimizasyonlar için de API desteğini sağlıyor. Ücretsiz olarak verilen eklenti için tek gerekli olan şey ise destekleyen sunucunun olması. Eklentinin kurulup etkinleştirme işlemi ise, eklentiler bölümünden yeni ekle ikonu tıklanarak gerçekleşiyor. Eklentinin sağladığı avantajları; otomatik oluşan önbellek dosyalarının belirli zamanlarda tekrar oluşturulması, HTTP / 2 ve HTTPS için sayfa desteklerinin sağlanması, çoklu diller için önbellek meydana getirilmesi, akıllı önbellek desteği ve mobil cihazlar ile masa üstü cihazlar için ayrı önbellekler oluşturulması olarak sıralanabilir.

NE? NASIL?  Xiaomi Akıllara Zarar Amiral Gemisini Duyurdu! İşte Özellikleri ve Fiyatı...

Cache Enabler Eklentisi

Cache Enabler eklentisi, wordpress yazılımını yeni kullananlara, ayarlarla fazla uğraş gerektirmeden site kurmalarını sağlayan, hata yapma payı yok denecek kadar az ve ücretsiz bir eklentidir. İndirme ve kurulum işlemleri diğer eklentilerle aynı şekilde yapılıyor, tek fark ise sorunsuz kullanmak için; önbellek kullanım süresi, önbellek davranışı, küçültme özelliği ve hariç tutulan sayfalar ayarlarının mutlaka yapılması gerekiyor.

WP Super Cache Eklentisi

WP Super Cache eklentisi, cache enabler eklentisi ile kıyaslandığında daha gelişmiş ve profesyonel bir eklentidir. İçeriğinde; temel önbellek, gelişmiş önbellek seçenekleri, PHP tabanlı önbelleğe alma ve API desteği bulunuyor. Kurulum ve ayarları ise diğer eklentilerle aynı şekilde oluyor.

W3 Total Cache Eklentisi

W3 Total Cache eklentisi, iyi bir kullanıcı tarafından, site yönetimi ile ilgili gerekli olan her şeyi yapma imkanı tanıyan, çok gelişmiş bir eklentidir. Bu eklenti ile; sayfa, veri tabanı, nesne, tarayıcı, parça bazlı ve bellek üzerinden önbellekleme işlemleri başka hiç bir eklentiye gerek kalmadan yapılabiliyor.

NE? NASIL?  Sosyal medyada paylaşım yapmak için en iyi zamanlar hangileridir?

WordPress Cache Eklentilerinin Ayarlar Sekmesi

WordPress cache eklentilerinin ayarlar sekmesinde genellikle; catch sistemi (açık konumda olmalı), widget catch (site açılış hızını arttırır ve ücretli sürümlerde bulunur), ön yükleme (istenilen sayfaların seçilmesini sağlar), giriş yapanlar (siteye kayıtlı üyeler için ayar yapılabilir), mobil, mobil tema (ücretli sürümde geçerli), yeni yazı (siteye eklenen yeni yazılar için gerekli düzenlemeleri yapar), yazı güncelleme (yeni veya önceden yazılan yazıların güncellenmesi), HTML küçült (ilave alan sağlar), Css küçült (sitenin açılış hızına katkı sağlar), Css birleştir (istek sayısını azaltır), Js küçült (javascript dosyalarını küçülterek hızı arttırır), Js birleştir extra (ücretli sürüm), Gzip (sıkıştırma ayarlarını otomatik yapar), tarayıcı önbellekleme, oluşturma engelleyici Js (google uyarılarını engeller), google fonts (eş zamanlama ayarı), dil (Türkçe’ye ayarlanmalı) ve lazy load (ücretli olan bu özellik, siteye girenler için istenilen görselleri yükler) olarak sıralanabilir.

Ayarlar sekmesinin yanında, önbellek temizleme, zaman aşımı, resim optimizasyonu, premium, hariç, CDN ve DB sekmeleri de mevcut ve bu sekmelere girildiğinde ayrıntılı olarak açıklamalar da bulunuyor.