Samsung’un uzun zamandır beklenen yeni amiral gemisi Galaxy Note 20 Ultra, 12.999 TL fiyatla kısa bir süre önce tanıtıldı. Yazıda ki tanıtım videosunu muhakkak izlemenizi tavsiye ederiz. Tanıtılır tanıtılmaz elimize geçen Galaxy Note 20 Ultra’nın ön incelemesini hemen tanıtımın ardından sizlerle paylaşmıştık. Bu defa ise 5 Ağustos’tan bu yana aktif olarak kullandığımız Galaxy Note 20 Ultra’yı derinlemesine inceliyoruz.
Bu incelememizde Samsung Galaxy Note 20 Ultra hakkında tüm merak edilen, bilmeniz gereken her şeyi tüm yönüyle detaylı şekilde anlatacağız. Elbette ailenin bir diğer modeli olan Galaxy Note 20 hakkında da bilgilerin yer alacağı incelemede, Galaxy Note 20 Ultra’nın teknik analizinden performansına, kamera yeteneklerinden S Pen özelliklerine ve detaylı pil performansına kadar tüm yanlarını sizlerle paylaşacağız.
Note 20 Ultra’nın pahalı bir model olduğu da aşikar, o nedenle tüm önemli özelliklerini bilmeniz gerektiğini düşünüyoruz. O halde şimdi genel bilgilerden başlayıp edindiğim deneyim ve telefonun özelliklerine doğru olan yolculuğumuza başlayalım.
Samsung, bu sene Galaxy Note 20 serisi ile 2 modeli karşımıza çıkarttı. Galaxy Note 20 ve Galaxy Note 20 Ultra şeklinde tanıtılan telefonlardan daha ilgi çekici olanı elbette Galaxy Note 20 Ultra oluyor. Öyle ki Samsung premium orta segment telefon kategorisinde Galaxy A serisiyle iyi işler yaparken, bu sene amiral gemisi statüsünde de benzer bir çalışmaya imza atmış.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra Amiral mi?
Note 20, açıkçası Note 20 Ultra’nın yanında orta segment bir telefon görünümüyle yer alıyor. Galaxy Note 20 Ultra’nın pek çok özelliğine kırpılmış şekilde sahip olması bir yana, bir de üzerine Samsung’un “Glasstic” adını verdiği cam yüzeye benzeyen fakat temelde plastik malzemeden oluşan tasarımıyla bizce Note 20, pek de amiral gibi görünmüyor. Bu anlamda Note 20 Ultra, açıkçası bu senenin tek başına Note amiral modeli olarak elimizde yer alıyor desek daha doğru olacak.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra Fiyatı Ne Kadar?
Peki, Samsung’un 12 bin 999 TL fiyatla satışa sunduğu Galaxy Note 20 Ultra, bize neler sunuyor şimdi adım adım incelemeye başlayalım.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra Tasarımı Nasıl?
Samsung Galaxy Note 20 Ultra, artık iyiden iyiye alıştığımız büyükçe telefonlardan bir diğeri daha oluyor. Geçen yılın flaş modeli Note 10 Plus‘tan daha büyük boyutlar ve ekran ile tasarım itibariyle daha çok Galaxy S20 Ultra‘ya benzeyen Note 20 Ultra, 3 farklı renk seçeneğine sahip. Elimizdeki Mistik Bronz renginin yanı sıra Mistik Siyah ve Mistik Beyaz rengiyle de bulunabilen telefon, Mistik Bronz adı verilen bakır rengiyle bir hayli güzel görünüyor.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra Ekran Büyüklüğü Ne Kadar?
Note 20 Ultra, tek elle kullanabileceğiniz bir telefon değil. 6.9 inç büyüklüğündeki dev ekranı çerçevesinde şekillenen 164 mm uzunluk, 77 mm genişlik ve 8.1 mm kalınlık ile irice bir model oluyor. Ancak daha önce yine detaylı şekilde incelediğimiz S20 Ultra‘dan daha kibar göründüğünü söylemek gerek, zira nispeten biraz daha ince ve biraz daha hafif bir telefon oluyor.
Telefonun ağırlığı 208 gram. Elbette yine de elinize aldığınızda şöyle bir ağırlığını hissediyorsunuz. Özellikle uzun soluklu oyun oynadığınızda veya Netflix izlerken, bu söylediğimizi hatırlayacaksınız.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra Kamerası
Bronz renk ile güzel görünmesinin yanında tasarım hatları ile de Note genlerini taşıyan telefonda arkada yer alan kamera ise, S20 Ultra’dan yadigar. Arkada dev gibi, geniş bir kamera bloğu yer alıyor. Bu kameraların pek çok yeteneği var elbette; özelliklerinden de bahsedeceğiz ancak tasarım şekli ile pek hoşlandığımızı söyleyemeyeceğiz. S20 Ultra incelemesinde de benzer şeylerden bahsetmeiştik, bu geniş kamera bloğu telefonu tasarım itibariyle hantallaştırmış bir kambur görünümünde.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra Titreşimi Oldukça Güçlü
Elbette öte yandan biraz da agresif bir hava katmış, bundan da hoşlananlar olacaktır. Fakat telefonu masaya koyduğunuzda, artık basit bir çıkıntıdan da ötesi, neredeyse telefona eğim katacak ölçüde olduğunu görebiliyoruz. Estetik yönünün dışında, deneyim noktasında da söyleyebileceğimiz, eğer telefonu titreşimde kullanıyorsanız, biri aradığında bu kameranın yarattığı dengesizlik yüzünden oluşan titreşimle masa üzerinde bir hayli gürültü çıkarttığını fark edeceksiniz.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra Gorilla Class Victus Koruması
Samsung, Note 20 Ultra ile yeni bir korumaya geçiyor. Telefonda yeni Gorilla Glass sınıfı olarak lanse edilen Gorilla Glass Victus kullanılıyor. Corning tarafından yapılan açıklamaya göre bu yeni standart, şu ana kadar yapılmış en sağlam malzeme. Bu korumanın sert ve pürüzlü yüzeylere 2 metreye kadar düşmelere karşı dayanıklı olduğu söylenirken, çizilmeler için de çok sayıda test yapılmış.
Elbette bunları biz Note 20 Ultra üzerinde deneyimleyemedik. Zira telefonun fiyatı 13 bin TL olunca ve Samsung’un bize gönderdiği imzaladığımız kağıtta telefonu düşürmememiz gerektiği de yazılı olunca, artık bu konuda söylenenlere güvenmek durumunda kalıyoruz. Bizce siz de aynı şeyi yapın ve n’olur n’olmaz, telefonu düşürmemeye özen gösterin.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra Suya 30 Dakika Dayanıklı
Bu arada bir diğer koruma da su noktasında. IP68 sertifikası Note 20 Ultra için de var. Böylece 1.5 metreye kadar olan tatlı suya karşı 30 dakika boyunca telefon korumalı yapıda. Özellikle salgın döneminde suya karşı dayanıklı telefonlar açıkçası büyük rahatlık oluyor. Dışarıdan geldiğinizde, hemen yıkayabiliyorsunuz.
Note 20 Ultra’yı, tasarım yönüyle Note 20’den ayıran en büyük fark, bu telefonun cam ve metal alaşımın kullandığı malzemeye sahip olması oluyor. Çünkü Note 20’de “Glasstic” adı verilen cam görünümlü plastik malzeme kullanılmış durumda. Bu da Note 20’yi Galaxy A serisi ile aynı kefeye koyuyor diyebiliriz.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra Parmak İzi Tutmuyor
Note 20 Ultra’da cam ve metal yüzey, mat yapıda hazırlanmış, böylece pek parmak izi de tutmaması avantajlı oluyor. Kenar çerçevelerin de alüminyum malzemeden oluştuğu telefonda, alt kenarda S Pen yuvası, USB-C portu ve hoparlör mazgalı bulunuyor. İkinci hoparlörün de ahize kısmına yerleştirildiği telefonda, kutu içeriğinde AKG destekli kulaklıklar da yer alıyor. Bu arada Note 20 Ultra’nın hem hoparlör hem kulaklıkla ses konusunda gayet tatmin edici bir telefon olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra 1 TB’a Kadar Depolayabiliyor
Sağ kenarda ses ve güç butonlarının yer aldığı telefonda, üst kenarda da SIM kart ve microSD kart çekmecesi bulunuyor. Note 20 Ultra, microSD kart ile 1 TB’a kadar depolama kapasitesini arttırmanıza izin veriyor. Ayrıca çift SIM kart desteği de mevcut, fakat ikinci hattınızı takmak istediğinizde, microSD kartı kullanamıyorsunuz.
Evet, sanıyoruz artık tasarımıyla Note 20 Ultra’yı tanıdık. Şimdi ekrana geçelim.
Samsung Galaxy S20 Ultra Ekran Özellikleri Neler?
Note 20 Ultra, ekranıyla da Note 20‘ye kıyasla hem tasarım hem özellik bakımından büyük farklılıklar içeriyor. Farklılıklardan biri, bu telefonda kavisli bir ekran kullanılırken, Note 20’de ise tamamen düz bir ekran tercih edilmiş. Yine Galaxy Note 20 Ultra‘da, ekran dediğimiz gibi 6.9 inç büyüklüğünde olurken, Note 20’de ise 6.7 inçlik bir ekran yer alıyor.
Note 20 Ultra’nın ekranı, seriden alıştığımız gibi kenarlara doğru kavisli bir yapıda. Böylece daha estetik görünürken, yan çerçeveler görüntüyü de kesmiyor, geniş bir görüntü deneyimi sağlıyor. Ancak tek elle kullanmaya çalıştığınızda, başparmağınızla telefonun sol üst köşesine dokunmaya çalıştığınızda, tabii ki bu geniş ve sonsuz ekran sebebiyle zaman zaman avucunuzla ekrana kazara dokunuyorsunuz.
6.9 inç büyüklüğündeki bu ekran, bize 1440×3088 piksel çözünürlük getiriyor. 496 ppi piksel yoğunluğu, HDR10+ desteği ve 120Hz tazeleme hızıyla hazırlanan Dynamic AMOLED ekran ile beraber karşımızda gerçekten de güzel görünen bir ekran bulunuyor. Samsung’un zaten yıllardır her telefonunda gayet başarılı ekran kullanmasına alışkınız, Note 20 Ultra’da da bu gelenek bozulmuyor.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra Ekran Tazeleme Hızı
Ancak 120Hz ekran tazeleme hızından ne yazık ki tıpkı Galaxy S20 Ultra’da da olduğu gibi tam çözünürlükte faydalanamıyorsunuz. Ekranı 120Hz şeklinde görüntülemek isterseniz, çözünürlük FHD+’ta sınırlanıyor. WQHD+ çözünürlük kilidi ancak ekranı 60Hz kullanacağım derseniz açılıyor.
120Hz deneyimi ise gerçekten de keyifli. Monitörlerde de yüksek tazeleme hızlarına alıştığımız günümüzde, telefon ekranında da bunu görebilmek sevindirici oluyor. Özellikle 60Hz ve 120Hz ekranı yan yana koyduğunuzda aradaki farkı, uygulamalar arasında ve ekranlar arasındaki geçişlerdeki akıcılığı görebiliyorsunuz.
Bu arada söylememiz lazım ki, Note 20 Ultra’nın Note 20 ile olan bir diğer farkı da burada ortaya çıkıyor. Zira Note 20’de Super AMOLED ekran kullanılıyor ve bu nedenle 120Hz tazeleme hızı ne yazık ki yok.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra Yüz Tanıma ve Parmak İzi Okuyucu
Son olarak Note 20 Ultra’da parmak izi okuyucunun da yine ekran altında olduğunu söyleyelim. Sensör tabii ki hızlı çalışıyor ve ilave olarak ön kamera yoluyla yüz tanımayı da çalıştırabiliyorsunuz.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra İşletim Sistemi
Note 20 Ultra’da işletim sistemi olarak Android 10 yer alıyor. Arayüz olarak da One UI 2.5 sürümünü görüyoruz. Samsung, S serisi ile TouchWiz arayüzüyle başlayıp devam eden yazılım yolculuğunda, Samsung Experience ile bir süre devam etmiş, son olarak da son telefonlarında One UI‘ı karşımıza çıkartmıştı. Kullanıcı deneyimi açısından fazlasıyla olumlu bulduğumuz bu arayüz, optimizasyon konusunda gayet başarılı olurken, aradığınız her şeyi de hızlıca bulmanıza olanak tanıyor.
Gerek görsellik anlamından sade duran, gerek geliştirilebilirlik anlamında zengin seçenekler sunan bu arayüzün detaylarından aslında farklı incelemelerimizde de çokça bahsettik.
Ancak yine hızlıca değinecek olursak, mesela üst çekmecede çok sayıda kısayola erişebildiğinizden söz ederek başlayabiliriz. Burada mavi ışık filtresinden karanlık moda, ekran video kaydediciden güvenli klasöre, ekranı başka cihazlarla paylaşacabileceğiniz Smart View‘den Edge aydınlatma seçeneklerine kadar çok sayıda seçenek karşınıza çıkıyor.
Note 20 Ultra Game Launcher Uygulaması
Öte yandan oyunları bir araya toplayan, her bir oyunda geçirdiğiniz zamanı analiz eden Game Launcher uygulaması da Galaxy Note 20 Ultra’da da yerli yerinde duruyor. Bu uygulamanın da detaylarında oyunculara özel çok sayıda seçenek sunduğunu söylemek lazım.
Mesela burada yer alan Game Booster kısmından oyun performansının dengeli mi yoksa yüksek performansta mı oynanacağını belirleyebiliyor, Dolby Atmos ses desteğini aktifleştirebiliyor veya eğer güç tasarrufu yaparak daha uzun soluklu bir oyun deneyimi istiyorsanız, ekran tazeleme hızını 48 Hz olarak da ayarlayabiliyorsunuz.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra S Pen Özellikleri Neler?
Samsung, bugüne kadar her tanıttığı Galaxy Note serisi ile beraber çıtayı yukarı koymayı bildi, telefonlarına her defasında yeni özellikler kazandırdı. Özellikle S Pen kalemi Galaxy Note 4‘ten bu yana çok önemli değişimlere sahne olurken, genel hatlarıyla her yeni model bir öncekinden daha üstün özelliklere ev sahipliği yapıyordu. Bu defa da bu gelenek değişmedi ve S Pen’e yeni yetenekler geldi.
Galaxy Note 9 modeliyle uzaktan kontrol yeteneği kazanan S Pen, Note 10’da da aldığınız notları metne dönüştürebiliyor ve AR Doodle ile de ön kamera yoluyla fotoğraf ve videolara karalama yapma imkanı tanıyarak, özellikle çizim yeteneği olanlara farklı bir seçenek sunuyordu.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra S Pen Temassız Hareket Fonksiyonları
Note 20 serisi ile gelen özellikler arasında ise, yine S Pen’in temassız hareket fonksiyonlara yönelik gelişmeler bulunuyor. Bunlar arasında kalem tuşunu basılı tutarak geri, ana ekran, son kullanılanlar, akıllı seçim ve ekran notu gibi fonksiyonları jestler ile tetikleyebiliyorsunuz. Elbette bu hareketleri farklı uygulamalarla da değiştirebilirsiniz.
Note 20 Ultra Uzaktan Kamera Kontrolü
Elbette Note 20 Ultra’da kamerayı da S Pen ile kontrol etmeniz ve bu sayede uzaktan fotoğraflar çekmeniz mümkün. Hava hareketleriyle kameraları değiştirebilir, modlar arasında geçiş yapabilir, görüntüye yakınlaşabilir ve uzaklaşabilirsiniz.
Öte yandan Note serisi zaten yıllardır telefonu çizim işleri için olduğu kadar kalemle not almayı tercih edenler tarafından da tercih ediliyor. Note 20 Ultra’da her 2 yönden de gelişimler var. Samsung Notes uygulaması ile aldığınız notları telefon ve bilgisayar arasında çok rahat senkronize edebiliyorsunuz.
Bu arada S Pen’in hassasiyeti de arttırılmış. Gecikme süresi 9ms‘ye kadar indirgenmiş durumda. Bu da S Pen’i ekran üzerinde kullanırken, sanki gerçek bir kalem ile ekrana yazıyormuşsunuz hissiyatı sağlıyor.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra Özellikleri Neler?
Şimdi gelelim telefonun teknik özelliklerine ve performans notlarımıza. Galaxy Note 20 Ultra’da tanıdık bir işlemci kullanılıyor. Samsung, Galaxy S20 serisinde bir hayli tartışılan Exynos işlemcisini Galaxy Note 20 Ultra’da da kullanma kararı aldı ve yola bu şekilde çıktı.
Exynos 990 Ve Snapdragon 865 Performans Farkı
Galaxy S20 serisinde de yer alan Exynos 990 işlemcinin kullanılmasına gelen eleştirilen başında, telefonun ABD versiyonunda yer alan Snapdragon 865 ile arasında olan performans farkı geliyordu. Snapdragon 865’li versiyon daha hızlı çalışırken, öte yandan Exynos’lu işlemcili versiyonların pil ömrünün daha hızlı tükendiği ve daha fazla ısındığı da biliniyor. Son gelen bilgilere göre de Samsung, Exynos işlemciden önümüzdeki dönemde de vazgeçmeyecek ve bu şekilde yoluna devam edecek. Elbette bu Samsung’un kararı, saygı göstermek lazım tabii ki, ancak önümüzdeki günlerde bu telefonun yeni Snapragon 865+ işlemcili ABD versiyonunun nasıl bir performans farkı yarattığını yine haberlerimizde ayrıca konuşuruz.
Elimizdeki Note 20 Ultra’da dediğimiz gibi Exynos 990 işlemci var. Bu işlemci 8 çekirdekli yapıda ve bu çekirdeklerden 2’si Prime olarak 2.73 GHz frekansında çalışırken, diğer 6’sı verimlilik odaklı şekilde 2.0 GHz frekanslı olarak yer alıyor.
Depolama ve RAM
Telefon 12 GB RAM içeriyor. Depolama kapasitesinde bir farklılık yok; elimizdeki model 256 GB olurken, telefonun ayrıca 512 GB’lık bir versiyonu daha bulunuyor. Söylediğimiz gibi telefonun hafızasını microSD kart ile 1 TB’a kadar arttırabiliyorsunuz. Ancak Note 20 modelini satın alırsanız, bu imkanın o modelde olmadığını da bilin.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra Performansı Nasıl?
Şimdi gelelim Note 20 Ultra’nın performansına ilişkin notlarımıza. Note 20 Ultra, tabii ki fazlasıyla güçlü bir telefon oluyor. Ancak işlemci tercihinden ötürü muhtemelen Snapdragon 865+‘lı modele göre daha düşük bir grafik gösteriyor. Elimizde o model bulunmadığı için bu konuda şimdilik bir şey söyleyemiyoruz, ancak önümüzdeki günlerde o modelin de test sonuçları ortaya çıkacaktır, onları da sizlerle yine haberlerimizde ayrıca paylaşacak, karşılaştırmalar gerçekleştireceğiz.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra Karşılaştırmaları
Ancak elimizde başka Snapdragon 865‘li modeller var. Bunlardan daha önce incelediğimiz Xiaomi Poco F2 Pro ve OPPO Find X2 ile de kıyaslama imkanı bulduk telefonu. Bunlara bakarak diyebiliriz ki Exynos 990 işlemci, bir tık geride kalıyor.
AnTuTu Benchmark Test Sonucu
Galaxy Note 20 Ultra, yaptığımız AnTuTu Benchmark testinden 530 bin 864 puan toplayabiliyor. Bu skorla, elimizdeki diğer telefonlarla Note 20 Ultra’yı bir arada tabloya yerleştirdiğimizde, Galaxy S20 Plus ve Galaxy S20 Ultra’dan bir adım öteye geçtiğini görüyoruz. Genel performansta Huawei P40 ve Huawei P40 Pro‘yu da geride bırakmayı başaran Note 20 Ultra, buna karşın Snapdragon 865’li modeller olan Xiaomi Poco F2 Pro ile OPPO Find X2’nin gerisinde kalıyor.
Bu arada tabloda dikkat çeken önemli bir diğer model de Galaxy S10 Lite oluyor. Bu telefonda da Snapdragon 855 işlemci mevcut ve elimizde olduğu için yenilediğimiz AnTuTu testinde 468 bin 31 puan toplayarak amiral gemilerine güzel bir alternatif oluyor.
Şimdi gelelim saf işlemci performans sonuçlarına. Exynos 990 işlemci, prime çekirdekleriyle Snapdragon 865’e kıyasla daha yüksek performans üretebiliyor. Bunu daha önce de Galaxy S20 Ultra incelememizde görmüştük.
Samsung Galaxy Note 20 Ultra Geekbench Sonucu
Note 20 Ultra’da da sonuçlar pek değişmiyor. Geekbench tek çekirdek skoruyla 939 puan toplayan Note 20 Ultra, S20 Ultra ile beraber şu an için zirvede yer alıyorlar. Hemen arkalarında da yine Poco F2 Pro ve OPPO Find X2 yer alırken, S20 Plus ve Huawei P40 onları takip ediyor.
GeekBench çoklu çekirdek sonucuna geldiğimizde ise burada 2774 puan alan Note 20 Ultra, önüne Huawei P40’ı da alarak listede 4’üncü sıraya geriliyor.
Elbette bunlar temelde gerçek performansı gösteren temel değerler olsa da günlük kullanımda aradaki farkı fark etmeniz oldukça zor. Çünkü neticede arada rakamsal olarak da uçurum bulunmuyor. Zaten Note 20 Ultra, yeterince güçlü bir telefon. Tüm uygulamaları sorunsuzca çalıştıracak, sık oyun oynayanların da beklentilerini rahatlıkla karşılayacak yapıda bir model.