Dizüstü bilgisayar kullanıcılarının genellikle sorduğu soru Laptop Şarj Sorunu Nasıl Çözülür? oluyor. Çünkü kullanıma bağlı olarak bir süre sonra pilin şarj süresi ve dayanıklılığı azalacaktır. Eğer kullanıcı kaynaklı bir sorun değilse ve garanti süresi bitmediyse bilgisayar firması ile iletişime geçmek en doğrusu olacaktır. Ancak garanti süresi bitti ve böyle bir sorun baş gösterdiyse hemen yeni bir pil kaynağı almamak gerekiyor. Belki de sorun kolayca çözülebilecek düzeydedir.

Başlıca Şarj Sorunları

Bu sorunun birden fazla örneği olabilir. Bu örnekler şu şekilde sıralanabilir;

  • Şarj kablosunun kalitesiz olması sebebiyle kablo hareket ettiğinde şarj etmeyebilir.
  • Laptop belli bir yüzdeden sonra dolmayabilir.
  • Şarj soketi oynatıldıkça güç almıyor.

Bu sorunlar dizüstü bilgisayar kullanıcıların sıkça rastladığı sorunlardır.

Şarj Sorunu Neden Olur?

Dizüstü bilgisayar kullanıcılarının bu sorunu yaşamasının altında yatan birçok hata bulunmaktadır. Bu hatalar şöyledir;

  • Bilgisayar açık yada kapalı olsun sürekli şarjda olması
  • Kalitesiz şarj soketi
  • Sıvı ile temas
NE? NASIL?  Bu Xiaomi Modellerini Kullananlara Müjde Geldi...

Yada zamanla pilin bozulması diyebiliriz.

İzleyin: Batarya Şarj Olmuyor 2020 Kesin Çözümler

Tamire Götürmeden Önce Denenmesi Gerekenler

Dizüstü bilgisayar kullanıcıları genellikle sorunun çözümü için maliyetsiz seçenek yerine direk tamirciye götürürler. Ancak küçük sorunlar için ücret ödemek yerine bu sorun kullanıcı tarafından evde de çözülebilir düzeyde olabilir. Bu yüzden önce bu adımları deneyip sonrasında sorun çözülmezse tamirciye götürmekte fayda var.

  • Pil tanılama: Windows 10 kullancılarının pil tanılama özelliğini kullanması işine yarayabilir. Başlat düğmesinden ayarlara girip güncelleştime ve güvenlik kısmına tıklamak gerekiyor. Ardından sorun gidere tıklayarak bu özelliği çalıştırmak gerekiyor. Bilgisayarı yeniden açtıktan sonra sorunun giderilebileceğini söyleyebiliriz.
  • Düzgün Bağlantı: Güç kaynağı düzgün bağlanmamış olabilir. Gevşek takılmış olabileceğinden kontrol edip düzgün bir şekilde takıldığından emin olmalısınız.
  • Farklı priz: Voltaj sorunu sebebiyle prizden prize şarj etme hızı farklılık gösterebilir.
  • Başka bir şarj cihazı: Sorun şarj cihazından da kaynaklanabileceği için farklı bir adaptör deneyerek sorunun devam edip etmemesini kontrol edebilirsiniz.
  • Harici aygıtları kaldırma: Fare, flash bellek ve benzeri dizüstü bilgisayar takılmış olan tüm harici bağlantıları kaldırmak işe yarayabilir.
  • Kir ve hasar: Bazen küçük bir hasar yada toz parçaları şarj etme sorunu yaşatabilir. Bu sebeple öncelikle soketi çıkarıp hasarına ve tozlarına bakıp kontrol edilmeli ayrıca giriş yeri için de kontrol sağlanmalıdır.
  • Güncelleme: Bazen güncellemelerin gecikmesi de pil sorunu meydana getirebilir. Çünkü güncelleme yapıldığında pilin verimli çalışmasını engelleyen faktörler ortadan kalkar.
  • Güç düğmesi: Güç düğmesine basıp bilgisayar tekrar başlatmak kimi zaman işe yarayabiliyor. 15 yada 30 saniye gibi bir süre basılı tuttuktan sonra açmak yeterli olacaktır.
  • Uygulamaları kapatma: Bazen arka planda çalışan uygulamalar da pilin hızla bitmesine sebep olabiliyor. Hatta pili en çok çalıştıran uygulamaları tespit edip onları devre dışı bırakmak en etkilisidir.
NE? NASIL?  Apple Çılgın Planı Ortaya Çıktı

Son olarak bu yöntemlerle sorun düzelmezse artık tamirciye gidip pil yada şarj soketi değiştirilebilir.

Çözüm

Bir tamirciye gidildiğinde öncelikle batarya incelenmektedir. Çünkü en kolay bozulacak birim olarak nitelendirilir. Eğer batarya çalışıyorsa ardından incelenecek aksam adaptördür. Bazen bilgisayarı çalıştırır ancak şarj doldurmaz.

Adaptör de sağlamsa şarj entegresine bakılır. Eğer entegre bozuksa dizüstü bilgisayar çalışmasına rağmen şarj olamayabilir. Ancak şarj entegresinin incelenmesi sadece teknik servi aracılığıyla yapılmalıdır. Aksi taktirde sorun daha da büyüyebilir yada düzeltilemez hale gelebilir.

Eğer bu sayılan aksamlar sağlam çıkarsa son olarak ana kart incelenmelidir. Ancak bu işlemlerin yalnızca teknik servis tarafından yapılması gerekmektedir. Aksi halde sorun daha da büyüyebilir.