Kripto para; takas yapılabilinen, kriptoloji bilimini kullanılarak şifrelenmiş, tümüyle dijital bir sanal paradır. Kimilerine göre geleceğin parası, kimilerine göre ise yatırım aracıdır. Aslında banka transferleri, kredi kartları da benzer sistemlerle çalışan birer sanal paradır. Ama kripto paraların büyük kısmı herhangi bir otorite veya tarafından yönetilmemektedir.

Kripto paranın mevcut bazı avantajları şöyle sıralanabilir;

  • Kripto paralarınıza internete erişebilecek bir cihazınız ile istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. Dünyanın her yerinden erişilebilir.
  • Büyük kısmı merkeziyetsizdir, bir otorite tarafından kontrol edilmemektedir.
  • İşlem limiti yoktur.
  • Kripto paraların sahtesi yapılamaz, kopyalanamaz.
  • Sınırlı ürtebilirler, bu nedenle enflasyondan etkilenmezler.

Bitcoin bu kripto paralar içinde en popüleri olandır. Tüm diğer sanal paralar ağırlıklı Bitcoin üzerinden işlem görür.

İzleyin: Bitcoin nasıl alınır?

KRİPTO PARALARIN TARİHİ

Teknolojinin zıplama çağı olan 90’lardan beri dijital bir para birimi oluşturmak için birçok girişimlerde bulunulmuştur. Farklı birçok sistem geliştirildi fakat bu girişimle sahtekarlık, finansal sıkıntılar, şirket içi anlaşmazlıklar gibi sebeplerden dolayı başarısız sonuçlar verdi. Daha sonra bütün bu çalışmalar daha güvenilir üçüncü elden bir yaklaşım düşüncesi geliştirdi.

NE? NASIL?  Bitcoin nasıl alınır?

KRİPTO PARA NEDİR?

Kripto para; bildiğimiz para birimleri Türk Lirası, dolar ve benzeri, fakat sanal para sistemidir. Kripto para, değeri dijital sistemde belirlenerek işleyen, ekonomik alım gücüne sahip alışveriş ve takas aracılığı yapmak kullanıla bilen dijital bir varlıktır. Bu iktisadi sistem işlemleri doğrulamak, güvence altına almak ve yeni birimlerin oluşturulmasını kontrol altında tutmak için kriptografi kullanır.  Kriptografi dediğimiz şeyin kullanım amacı parayla ilgili işlemlerin güvenliğini sağlamak ve yeni paraların oluşturulmasını kontrol etmektir.

İlk kripto para 2009 da bulunan Bitcoin’dir. Günümüzde çeşitli kripto paralar kullanılmaktadır ve bunlara genelde alternatif kripto para denmektedir. Farklı bir deyişle kripto para dijital para birimidir. Günümüzde hükümetlerin para biriminin değerini belirlediği merkezi bankaların aksine hiçbir hükümetin kripto paralar üstünde kontrolü söz konusu değildir. Çünkü bu paranın kontrolünü sağlayan bir merkezi yoktur.

NE? NASIL?  Kriptopara madenciliği nasıl yapılır? Karlı mı?

Video: Kripto Para Aslında Ne?

KRİPTO PARA NASIL ÜRETİLİR?

Bu soruya birden fazla cevap verebiliriz. Şu anda mevcut olan binin üzerinde farklı kripto para var. Bunların çoğu küçük de olsa diğer coinlerden farklı bir özelliğe sahip. Kripto paraların üretiminde birden fazla yöntem var. Yöntemin kullanımını basitçe tarif etmek gerekirse  PROOF OF WORK (POW, yapılan işin kanıtlanması), PROOF OF STAKE (POS, sahip olunan değerin kanıtlanması) ve sabit miktar ya da geliştiriciler tarafından kontrol edilen üretimdir. Bir çok kripto parada üretim madencilik yöntemiyle yapılabiliyor.

KRİPTO PARA YASAL MI?

Kripto paranın yasallığı ülkeden ülkeye değişmektedir. Bazı ülkelerin yasallık durumu hâlâ belirsiz ya da değişkenken bazı ülkelerde kullanımına ve ticaretine izin verilmektedir. Bazı ülkeler ise kripto para kullanımını yasakladı veya kullanımına sınır getirdi.

Ülkemizde Bitcoin kullanımına ilişkin yasa veya kısıtlama getirilmemiştir.

Kripto paraların şöyle bir avantajı var; hiçbir merkez bankasına bağlı olmadığı için ülkelerin ekonomik durumundan etkilememekte hesabın dondurulması ya da el konulması mümkün değildir.

NE? NASIL?  Çocuklar İçin Tablet Önerilerimiz!

KRİPTO PARA BORSALARI

Birçok kripto para (Bitcoin, Etherium gibi) zaman içinde daha az üretilmek üzere tasarlanan ve böylece bir piyasa değeri oluşturulur. Bu durum devletlerin kullandığı para birimlerine göre farklı bir durumdur. Ülkelerin para politikalarında izlediği yöntem gerek duydukları ve uygun şartlarda istediği zaman daha fazla para bastırıp enflasyonu artırabilir Bitcoin piyasasında ise asla 21 milyondan fazla birim dönüşümü olmayacaktır. Yüzlerce kripto para olmasına rağmen bunların çoğu iki protokolün birini kullanarak ortaya çıkmıştır.

POW veya POS tüm kripto para bilgisayarlarını veya ASIC makinelerini para işlemlerini doğrulanmasını ve işlenmesini sağlamak için kripto para madencileri tarafından muhafaza edilmektedir.

2017 yılı itibari ile kripto ekonomisi bütün dünyada popülerliğinin artmasının yanı sıra piyasa hacmi de ciddi oranlarda yukarı seviyelere çıkmış kripto paraya olan ilgi Türkiye‘de oldukça artmış durumda.