Virüs salgınının azaltılması ve hastaların izolasyonu amacıyla Pandemi İzolasyon Takip Projesi (İTP) hayata geçmişti. Sağlık Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı ve tüm GSM operatörlerinin iş birliğiyle yapılan, ‘Filyasyon ve İzolasyon Takibi’ adı verilen uygulama salgının zayıflatılması ve hastaların izolasyonunun denetiminde kullanılıyor.
Filyasyon ve İzolasyon Takibi uygulaması nedir?
Bu uygulama, pozitif vakaların hem kendilerinin hem yakınlarının, hem de bütün toplumun sağlığı için gerekli olan izolasyon kuralına uyup uymadıklarının takip edilmesini sağlayacak. Bu uygulama sayesinde karantina altındaki hastaların ve bölgelerin hareketliliği gözlemlenebilecek, salgının yayılmasını önleyici analizler yapılacak.
Filyasyon ekiplerinin kullanacağı uygulamayı aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz:
- Filyasyon ve İzolasyon Takibi indir – Playstore (Android kullanıcıları)
- Filyasyon ve İzolasyon Takibi indir – Applestore (IOS kullanıcıları)
Ama vatandaşların kullanabileceği “Hayat Eve Sığar” uygulamasın Android telefonlarınız için bu linkten indirebilirsiniz.
“Pozitif hastaların birden fazla kişiye hastalığı bulaştırma tehlikesi göz önünde bulundurularak bir aplikasyon geliştirdik.
Pozitif vakaların; aile yakınları, iş yerinde bulunan çalışma arkadaşları, temasta bulunduğu insanların sağlık durumlarını düzenli olarak takip edebilmek, hem pozitif vaka hem de temasta bulunduğu kişilerin izinin sürülmesine yardımcı olmak ve sosyal izolasyona destek olmak amaçlanmıştır.
Filyasyon ekipleri bu aplikasyonu kullanarak kendi konumuna en yakın noktada olan pozitif vakaları, bu vakaların temaslılarının girişlerini sistem üzerinde gerçekleştirecektir.
Filyasyon çalışmaları esnasında tehlikenin hala devam edip etmediği ve başka insanların risk altında olup olmadığı gibi önemli bilgiler mobil aplikasyon yardımı ile yürütülecektir.
Ayrıca pozitif vakanın son hastane ziyaretleri baz alınarak teması olabilecek hekimler, aile yakınları, iş yerinde birlikte çalıştığı kişiler ve çevresinde temasta bulunabileceği herkes Mobil Aplikasyona şüpheli olarak eklenerek Filyasyon ekiplerinin dikkatine sunulacaktır.
Kullanıcı dostu mobil arayüz sayesinde filyasyon ekipleri daha hızlı, daha rahat, daha basit bir şekilde işlemlerini gerçekleştireceğinden daha fazla kişiye ulaşma imkanları olacaktır. Filyasyon algoritması dikkate alınarak ilerlenecek ve filyasyon raporunun kolaylıkla hazırlanabilmesine olanak sağlanacaktır.” – Sağlık Bakanlığı
Filyasyon ve İzolasyon Takibi uygulaması nasıl çalışıyor?
Virüsü kapan kişiler, telefonlarına bu uygulamayı indirecekler. Evlerinde izolasyon altında bulunması gereken hastalar, eğer evlerini terk ederse, telefonlarına uyarı mesajı gelecek. Otomatik çağrı teknolojisi aracılığıyla bu kişilerle anında iletişime geçilecek. Kendilerinden izolasyon altında bulunmaları gereken yere geri dönmeleri istenecek. Uyarıyı dikkate almayan ve ihlal eden kişlerin durumu ilgili emniyet birimleriyle paylaşılacak, gerekli idari önlem ve yaptırım uygulanması sağlanacak.
Covid-19 salgınını kontrol altına alabilmek ve yayılmasını önlemenin en önemli konusu izolasyon. Bu uygulama sayesinde salgının yayılması zayıflatılmış olacak. Aşağıdaki videodan detayları öğrenebilirsiniz;
Video: Pandemi izolasyon takip projesi
Koronavirüs nasıl yayıldı?
Dünyada ilk olarak 1960 senelerinde görülmeye başlayarak yayılan koronavirüsünün, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Hubei eyaleti Wuhan kentinde ortaya çıkması sebebiyle hastalığın yayılması ve sebebiyeti oldukça merak edilebilir bir konu oldu. Akciğer hastalıkları grubuna dahil olan ve nedeni olabilen bu hastalık tedavi edilmez ise ağır akut solunum yolları yetersizliği tanısı hatta sendromu gibi rahatsızlıklara yol açtığı tanısı hakimdir.
Koronavirüsü yayılma aşaması Öncelikli olarak Çin Halk Cumhuriyetinde görülen korona virüsü ve buna bağlı şiddetli öksürük, ciğerde tahribata yol açma gibi sıkıntıları barındıran korona daha sonra İran’da görüldü. İranda yaklaşık 1 ay ayda 46 kişinin ölmesi sonucu ülkede kırmızı alarm verildi. Tüm bunlara karşı alınan önlemler çare olmadı ve sırasıyla Avrupa’ya yayılmasının önüne geçilemedi. Özellikle İtalya’da alınan tüm önlemlerin boşa çıkmasıyla Mart 2020 itibari ile 4300 den fazla insan hayatını kaybetti.
Koronanın Tarihsel Olarak Yayılması
Yeni tip olarak isimlendirilen Corona virüslerinin (COV), hafif düzeyde soğuk algınlığı ile şiddeti yüksek solunum sıkıntısına kadar değişik tablolara sebep olan çok gelişmiş bir virüs ailesindendir. Corona virüslerin insanda dolaşımlarda olan alt tipleri (HCOV 229E ve HKU1 COV) çoğunluklu olarak soğuk algınlıklar ona neden olan virüs tipleridir.
Özellikle SARS COV 21. yüzyılın birinci oluşan uluslararası sağlık acil durumları şeklinde 2003 yılında meydana geliyor. Daha önceden bilinmemesi ilgili virüsün uzun yıllar önce ortaya çıkmış olduğu düşünülerek binlerce insanın hayatını yitirmesine neden olmuştur.
Hemen hemen 10 yıl sonra Corona virüsü daha önce insanlar yahut hayvanda varlığı gösterilmeyen MERSCOV Eylül 2012 senesinde ilk defa insanda Suudi Arabistan’da tanımlandığı ortaya çıkıyor. Daha sonra bu virüslerin mutasyona uğramış olarak 2019 yaz mevsiminde Çin’de görülmüştür.
Yayılan Korona Nasıl Bulaşır?
Yeni tipteki bu virüsün üst solunum yolları kaynaklı solunum salgıları ile bulaştığı düşünülmektedir.
- Yayılma safhası incelendiğinde;
- Hastalığı kapanlardan öksürük ile bulaşıyor
- Hastalığı bulunanlardan hapşırıklar yahut gülme veya konuşma sırasında bulaşıyor.
- Çevreye saçılmış virüs solunum salgısı damlacıkları ile yayılıyor.
Yayılma safhalarında daha sonra sağlam kişilerin mukosalarına temas eden ilgili virüs bu kişilerin hastalanmasına yol açar.
Türkiyemiz için şimdiden tedbir alınmalı toplum oluşmamalı mümkün mertebe dışarıya çıkılmamalı yabancı yiyecekler ülkeye girişi yasaklanmalı yurt dışı giriş çıkış kapatılmalı