Dosyalarınız kaybolmasın! Bulut teknolojisi nasıl kullanılır? Sorusuna verilebilecek olan ilk cevap bulut hesaplarına akıllı cihaz ve bilgisayarlar ile birlikte erişim sağlanarak işlemlerin gerçekleştirileceğidir. Sunucu tabanlı uygulama sağlayan bu sistemlerde, tüm kullanıcılar uygulamalara kolaylıkla erişebilir. Veriler ve dosyalar firmaların sunucularında saklanır ve kullanıcılar da kendilerine ait olan bu alana şifre yardımıyla ulaşarak dosya yükleyebilir ya da mevcut olan dosyalarını düzenleyebilir.

Bulut Sistemleri Ne İşe Yarıyor?

Bulut teknolojisi veri depolama, yazılım, sunucu ve ağ sistemi servislerini internet ortamında kullanıma açmayı ve dosyaları internete bağlı olan dünyanın herhangi bir bölgesinden yönetebilmeyi sağlamaktadır. Bu işlemler, herkese açık, hibrit veya özel sistemlerde yapılabilmektedir.

Bulut Teknolojisi İle Depolama İşlemleri Nasıl Gerçekleşiyor?

Bulut teknolojisi, internet yazılım sistemiyle kullanılan depolama hizmetidir. Size ait olan veriler, internet aracılığıyla sanal sistem ile depolanıyor. Yaklaşık olarak 3 yıl kadar bir süre içinde kullanılan bulut hizmeti kullanıcılar tarafından büyük rağbet görüyor. Bulut teknolojisini günümüzde birçok popüler uygulamalarda kullanıyor. Bu sistem depolama işlemi yaparken API’leri kullanıyor.

NE? NASIL?  Unutulan ekran süresi parolası nasıl sıfırlanır?

Başlıca Bulut Servisleri

Bulut teknolojisinde kullanılan birçok servis vardır. Bu servisler ve yerine getirmiş olduğu görevler şu şekildedir:

Yandex Disk: Depolama servisi olarak kullanılan Yandex Disk, bütün internet kullanıcılarına açıktır. Yandex Disk, 10GB’ın üzerinde ücretsiz bir alan sağlamakla beraber, PDF, Word gibi birçok dosyaların problem yaratmadan görüntülenebilmesini sağlar.

Google Drive: Google hesabı ya da Android kullanan herkesin kullanabileceği bir servis olan Google Drive, hızlı yükleme ve hızlı indirme imkânlarıyla bilinir.

iCloud: Sadece Apple kullanıcılarına açık olan bir bulut sistemidir.

Video: En İyi Bedava Cloud Depolama / Dosya Paylaşma Servisleri !

Bulut Servisi Çeşitleri

Açık, hibrit ve özel olmak üzere üç eşit bulut türü vardır. Açık hizmetler internet ortamında saklama alanı ve sunucu sağlar. Bu hizmetler, üçüncü parti şirketler aracılığıyla yönetilir. Özel bulutlar da özel bir müşteri, genel anlamda bir şirket veya organizasyon aracılığıyla rezerve edilen servislerdir. Hibrit hizmetler ise açık ve özel bulut sisteminin karışımıdır. Bu seçenek ile kullanıcıya yapı ve güvenliği esnek kullanma ve optimize edebilme şansı sağlanır.

NE? NASIL?  Samsung dan Cep Telefonlarında Görülmemiş İndirim

Bulut Teknolojisinin Faydaları Nelerdir?

Bulut Teknolojisinin kullanıcılara sağlamış olduğu birtakım faydaları vardır. Bu faydalardan şu şekilde bahsedilebilir:

  • Bu sistem, fiziksel olarak kullanımı sağlanan HDD’lerden fazla bir depolama alanı oluşturuyor.
  • Mevcut olan verilerinizi bir cihazdan diğer bir cihaza kolaylıkla aktarıyor.
  • Bu sistem, çoklu yedekleme alanlarından yararlanıyor ve bu alanlar da güvenliği arttırarak sürekliliği sağlıyor.

Tüm bu sağlamış olduğu faydalar da kullanıcılar tarafından tercih edilmesine sebep oluyor.

Bulut Teknolojisinin Dezavantajları Nelerdir?

Bulut sisteminde yer alan verilerinize yalnızca internete bağlıyken erişebiliyorsunuz. Bulunduğunuz ortamda internet yoksa verilerinize erişemiyorsunuz. İnternet hızınız da ne kadar düşük olursa verilerinize erişmeniz veya veri aktarımında bulunmanız da o kadar yavaşlayacaktır.

Ayrıca bulut teknolojisinde yer alan verilerinize sizin dışınızda olan kişilerin ulaşmasını istemiyorsanız da güçlü bir şifre yöntemiyle koruma sağlayabilirsiniz. Verilere koymuş olduğunuz şifrelerinizi de güçlendirmek için rakamları ve noktalama işaretlerini birlikte kullanabilirsiniz.

NE? NASIL?  Turkcell Bedava İnternet Dağıtıyor! Müşteriler Oldukça Memnun... Kaçırmayın!

Bulut Sistemleriyle Neler Yapılabilir?

Bulut sistemleri, sadece dosya depolama işlemini yapmaz. Bunun yanında da birçok farklı işlevleri yerine getirir. Bulut sistemlerinde ön izleme seçeneği de bulunur. Word, Excel, PDF dosyaları buradan okunabilir, video ve ses dosyaları da düzenlenebilir. Bulut sistemlerinden bazıları, altyapıları üzerinden sanal hizmet de verir. Bu sistemleri masaüstü gibi kullanmak ve düzenlemek mümkündür. Bu imkân ile bilgisayarda alan işgali de tamamen önlenebilir.