Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, 2019/12 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi kapsamında başlattığı, kamu kurumlarının bilgi sistemlerinde karşılaşılan güvenlik risklerinin azaltılması amacıyla başlattığı çalışmayı tamamladı. Bu çalışmayla birlikte “Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi” yayımladı. Bu rehberde kamu çalışanlarına yabancı haberleşme uygulamaları yerine yerli haberleşme uygulamalarının kullanılması zorunluluk haline getirildi.
Devlet çalışanları bu programları özel hayatlarında kullanabilecek. Ama kurumsal işlemlerde kullanamayacak. Bu konuyla ilgili bugün basın açıklaması da yayınlayan “Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi” yasaklama haberlerinin doğruyu yansıtmadığını belirterek şöyle dedi:
“Yabancı menşeli mesajlaşma uygulamalarının kullanımına ilişkin tedbir maddesi, sadece gizlilik içeren kurumsal haberleşme ve belge paylaşımına yöneliktir. Anılan tedbir maddesi ile kamu personelinin kişisel haberleşmelerde kullandığı anlık mesajlaşma uygulamalarına yönelik herhangi bir düzenleme ve kısıtlama bulunmamaktadır. Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi özelinde yer alan tedbir maddeleri kamu kurumları ve kritik altyapı hizmeti veren işletmeleri kapsamakta, kişilerin haberleşme hürriyetine müdahale edecek herhangi bir içerik barındırmamaktadır. Basında ve sosyal medyada yer alan WhatsApp, Telegram gibi mesajlaşma uygulamalarının yasaklanması yönündeki haberler gerçeği yansıtmamakta olup, vatandaşlarımızın ve kamu personelimizin günlük hayatlarında kullandıkları iletişim uygulamalarına yönelik bir kısıtlama kesinlikle söz konusu değildir.”
WhatsApp yerine yerli mesajlaşma uygulaması
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin yayımladığı rehberde yabancı mesajlaşma uygulamaları ile şu cümle yer alıyor:
“Kurumun kendine ait bir haberleşme uygulaması yoksa mesajlaşma amacıyla sunucuları yurt içinde bulunan yerli ve milli uygulamalar tercih edilmelidir. Mevzuatta kodlu veya kriptolu haberleşmeye yetkilendirilmiş kurumlar tarafından geliştirilen yerli mobil uygulamalar hariç olmak üzere mobil uygulamalar üzerinden gizlilik dereceli veri paylaşımı ve haberleşme yapılmamalıdır.”
Yaklaşık 1 yıl süren çalışmalar kapsamında; 5 günlük bir çalıştay gerçekleştirildi. 16 Bakanlık ile 51 Kurum ve Kuruluştan 240 uzmanın katkısı alındı. Yayımlanan rehbere bu linkten ulaşabilirsiniz.