Doğu Avrupa ve Amerikan mutfaklarında sıkça kullanılan ve Osmanlı’dan mutfaklarımıza miras kalan zahter, merak edilen bitkiler arasında yer alıyor. Görüntüsü nedeni ile kekiğe benzetilen zahterin faydaları saymakla bitmiyor. Peki zahterin faydaları nelerdir? Zahter ne işe yarar? İşte zahter ile ilgili merak edilenler ve cevapları:

Zahter Nedir?

Son yıllarda sıkça kullanılmaya başlayan ve kahvaltı sofralarının da vazgeçilmezi haline gelen zahter bitkisi ülkemizin birçok yerinde yetişmektedir. Zahter genellikle çimenlik tarla kenarları, orman kıyıları ve karınca yuvalarının üzerinde kendiliğinden biten bir ottur. Kekiğe benzetilir ve bazı yörelerde kara keklik olarak da bilinir. Zahter ile ilgili diğer detaylar:

Zahter Türleri

Kekiğe olan benzerliği ile tanınan ve hastalıklara şifa olan zahter, ballıbabagiller familyasına ait bir bitkidir. Halk arasında dağ kekiği ya da kara kekik olarak da bilinir. Kokusu oldukça keskindir ve hatta acımsı bir kokuya sahiptir. Güney ve Orta Anadolu’da sıkça rastlanan zahter, yabani olarak yetişen bir bitkidir.

NE? NASIL?  Bebeklerde sivilce neden olur?

Biri yaz biri kış ayında olmak üzere toplamda iki türü bulunan zahter, kurutularak toz haline getirilir. Zahter genellikle 50 cm boylarında olan ve pembe çiçekler açan bir bitkidir ve insanlar tarafindan sıkça tüketilmeye başlamıştır. Çiçekleri ile birlikte toplanan bu bitki toz hali başta olmak üzere çay, kahve ve sos şeklinde de tüketilebilir. Günlük belirli miktarlarda tüketilmesi uygundur.

Neden Zahter Tüketmeliyiz?

Birçok bitki gibi zahter otunun da insan sağlığına yararları vardır. Hastalıklar ve sağlık sorunları için tüketilen zahter, yemeklerde, kahvaltıda sos olarak ve salata veya çay şeklinde tüketilebilir.

Zahter Nasıl Tüketilir?

Güney ve Orta Anadolu bölgelerinde sıkça rastlanan zahter yabani olarak yetişir. Zahterin tüketim alanları şu şekildedir:

  1. Zahter yemeklerde baharat olarak tüketilebilir.
  2. Çayı yapılarak çay olarak tüketilebilir.
  3. Susam tohumu, tuz ve mercanköşk gibi ürünlerle birleştirilerek kahvaltılık sos şeklinde tüketilebilir.
NE? NASIL?  Kulak tıkanıklığından nasıl kurtuluruz? Tıkanıklık nasıl açılır?

Zahter bu ve bunun gibi şekillerde ölçülü olarak tüketilebilir. Zahterin sağlık açısından birçok faydası bulunur.

Zahterin Faydaları Nelerdir?

Zahter bitkisinin öksürükten gribe, idrar söktrücü özelliğinden solunum sistemine kadar birçok faydası vardır. İşte zahter ve faydaları:

  1. Özelllikle kışın grip ve öksürüğe karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.
  2. İçerisinde barındırdığı A vitamini sayesinde göz sağlığına ve sindirim sistemine iyi gelir.
  3. Cilt temizliği ve sağlığı için önemlidir.
  4. Mikrop öldürücü özelliği vardır.
  5. Hazmı kolaylaştırır, bağırsak sorunlarının giderilmesine yardımcı olur.
  6. Enerji deposudur. Gerekli olan enerjiyi vücuda sağlayarak dinç kalmanıza yardımcı olur.

​​​​​Zahter bitkisinin buna benzer daha birçok faydası vardır. İnsan sağlığına ve vücuda olan yararları ile bilinen zahter tam bir şifa deposudur.

İzleyin: Zahter Çayı Nasıl Yapılır | Boğaz Ağrısı Öksürük Soğuk Algınlığı Grip İçin Doğal Bitkisel Çay

Zahter Çayı

Ülkemizde özellikle Gaziantep ve Hatay yörelerinde çok fazla tüketilen zahter çayı, yapılışı itibari ile çok kolay bir içecektir. Zahter çayının yapılışı:

NE? NASIL?  Oruç tutmak hangi kalp hastaları için sakıncalıdır?

İlk önce bir çay süzgecinin içerisine 1 tatlı kaşığı olacak şekilde zahteri koyun. Sonrasında bardağa koyacağınız sıcak suyu çay süzgecinden geçirin. Bu ilk suyu dökebilirsiniz. Temizlenmiş olması açısından iyi olur. En son zahterin içerisine bal, şeker ve limon ilavesi yaparak tatlandırabilirsiniz. İsteğinize göre başka şeylerde ekleyebilirsiniz.

Zahter İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

  • Guatr hastalığı bulunanlar zahteri tüketmeden önce mutlaka doktora başvurmalıdır.
  • İlaç kullanan kişiler zahter tüketmeden önce yine bir uzman doktordan görüş almalıdır.
  • Hamile olanlar veya emziren annelerin zahter tüketmemesi önerilir.

Zahter kullanmadan önce bu uyarılara uymak ve bilinmesi gerekenleri dikkatlice okumak önemlidir.