Sıcak havadaki kademeli artış yüzme havuzlarına ve denize olan ilgiyi artırmıştır ve beraberinde yüzme havuzlarındaki enfeksiyonlardan nasıl korunabilirsiniz? sorusunu beraberinde getirmiştir. Çocuksuz ailelerin tercih ettiği yüzme havuzu iyi temizlenmezse hastalık yayılır. Yüzme havuzunu sağlıklı ve mutlu bir şekilde kullanmak için, yüzme havuzunu seçerken çok dikkatli olmanız ve hijyen kurallarına dikkat etmeniz gerekir.
Üroloji Bölüm Başkanı. İzak Dalva, yüzme havuzlarını sevenler için birçok bulaşıcı hastalığı ortadan kaldırmak için uyarıyor. Dengeli su havuzları vardır ve bu havuzlarda, havaya ve çevreye açık oldukları için kolayca kontamine olurlar ve mikroorganizmalar havuz suyunda kolayca çoğalabilirler. Çoğu bakteri, virüs kaynaklı hastalıklar ve mantarlar yüzme havuzlarından ve çevresinden bulaşır.
Öncelikle;
- Halka açık yüzme havuzları sağlık ilke ve koşullarını sağlamalıdır. Yüksek su sirkülasyonu olan yüzme havuzlarına öncelik verilmeli, bu yüzme havuzlarında hijyenik nedenlerden ötürü düzenli kimyasal ve fiziksel temizlik işlemleri ihmal edilmemektedir. Depodaki klor seviyesi ve filitrasyon sisteminin uygunluğu da önemlidir.
- Rehberlik suyu yetkili bir laboratuvarda analiz edilmelidir. Havuzdan numune alması gereken kişilerin sağlık ve kimya eğitimi almaları gerekir.
İnsanları enfeksiyonlardan korumak için bu unsurlar dikkatle uygulanmalıdır.
Yüzme Havuz Enfeksiyonlardan Korunmanın Beş Yolu
Dünyanın bir salgın hastalıkla sallanmasının yanı sıra yazın gelmesi ve insanların denizde veya havuzlarda yüzmek istemesi aynı zamanda gerçekleşen olaylardır. İnsanların serinlenmek için en doğal hakkı olan havuzda veya denizde yüzme girişimi, şu yollar en iyi şekilde uygulandığında enfeksiyon riski önemli ölçüde azalacaktır. İşte bu beş yol:
Kulak Ağrısını Hafife Almayın
Başka bir yaygın enfeksiyon dış işitsel meatusta meydana gelir. Yüzme havuzundan ayrıldıktan sonra, kulak enfeksiyonları, kulaklarda biriken kirli suya maruz kalmaktan kaynaklanmıştır.
Bu enfeksiyona yüzücünün kulağı veya orta kulak iltihabı denir. Hastalık, özellikle çocuklarda kulak ağrısı, dış işitsel meatusun şişmesi, düşük kulak salgıları ve işitme olarak kendini gösterir. Yüzme havuzuna girdikten birkaç gün sonra belirtiler görülebilir. Şikayet çok rahatsız edici olduğundan, sağlık kurumuna şikayette bulunmanız önerilir.
İzleyin: Yüzerken Kulağa Su Kaçması Problemi
Havuzda Uzun Süre Kalmayın
Yüzme havuzuna giren insanların sağlığını korumak için, klor genellikle bakterileri öldürmek için kullanılır. Klor gazı da uyarıcı bir etkiye sahiptir ve nefes darlığına neden olabilir. Zamanla bakteriler serbest klora karşı dirençli hale gelebilir. Yüzme havuzunda uzun süre kalan insanlar burun tahrişi, kaşıntılı cilt, kuruluk, kırmızı gözler ve öksürük gibi solunum semptomlarına neden olabilir. Astım hastalarında, klor gazı astım ataklarını tetikleyebilir.
Düşük klor hijyen risklerine neden olabilir ve aşırı klor çocuklarda alerjik göz ateşine neden olabilir. Gözlerde kaşıntı, su ve kanama belirtileri ortaya çıkacaktır. Son zamanlarda, aşırı klor kullanımı nedeniyle, astım ve kanser gibi hastalıklar artmıştır.
Havuz Kenarında Ortak Havlu Kullanmayın
Cilt rahatsızlıkları için özellikle havuzlar çok tehlikeli bir alandır. Mantar ve bakteriyel enfeksiyonlar yaygındır. Kirli su uzun süre cilde temas ederse, sıcak küvetin kızarıklığına benzer rahatsızlığa neden olur. Yaygın bir bulgu, derideki kaşıntılı lekelerin şişelere dönüşmesi ve mayonun dokunduğu alandaki döküntünün daha rahatsız edici olmasıdır. Saç köklerinin etrafında oluşan kabarcıklar, sıcak küvet döküntüsü belirtileridir.
Çoğu döküntü birkaç gün içinde kendi kendine tedavi edilebilir. Döküntü daha uzun sürerse, bir doktora danışın. Yüzme havuzuna girdikten sonra yaz aylarında özellikle vajinal mantarlar artacaktır.
Havuzdaki klor seviyeleri bitleri öldürmez. Baş biti havluları paylaşarak ve yüzme havuzunda vücudunuza yerleşebilir. Saçında bit varsa, yüzme havuzuna girmeyin. Tedaviden sonra yüzme havuzuna girin. Cilt enfeksiyonunuz varsa, yüzme havuzuna girmeyin. Sudaki diğer mikroorganizmalar da yaraya girerek başka enfeksiyonlara neden olabilir. Yüzme havuzuna girerseniz, enfekte bölgeyi su geçirmez bandajlarla örtün.
Kendinizin ve diğer insanların sağlığı için şu maddeleri uygulamak çok önemlidir:
- Sudan çıktıktan sonra mayolarınızı çıkarın ve sabunla banyo yapın
- Mayodan su çıktıktan sonra yıkayın ve sabunla ovun.
- Bitleri önlemek için havlu ve tarakları paylaşmayın
- Cilt enfeksiyonlarınız varsa, lütfen yüzme havuzuna girmeden önce yarayı su geçirmez bir bandajla sarın
Bu maddeler sizi ve çevrenizi istenmeyen enfeksiyonlardan korumaya yardım edecektir.
Havuz Suyunu Yutmayın
Bağırsak enfeksiyonları, yetersiz temiz havuz suyunun mide ve bağırsaklara ulaşması ile oluşabilir. İshale neden olan bakteriler havuz suyunda dakikalar veya günler yaşayabilir ve uzun süre ishale neden olabilir. Yüzme havuzu suyunda az miktarda mikroorganizmanın yutulması ishale neden olabilir.
Havuz suyunu yutmamak için yüzmeden önce duş almak gerekir. Bazı mikroorganizmalar klora karşı oldukça dayanıklıdır ve bir süre klorlu suda hayatta kalabilir. İshal kanıyorsa, lütfen beş gün içinde tedavi etmeyin, lütfen bir doktora danışın. Solucanlar nadiren havuzdan yayılır. Havuzdaki klor içeriği pim yumurtalarını öldürmek için yeterli olmayabilir.
Bu kapsam altında şunları yapmak çok mühimdir:
- İshal veya cilt enfeksiyonlarınız varsa, havuzda yüzmeyin
- Yüzme havuzuna pisuar koymayın.
- Çocuğunuzun bezini kontrol edin ve çocuğun yüzme havuzuna temiz bir bezle girdiğinden emin olun.
- Çocuğunuzun bezini değiştirdikten sonra ellerinizi yıkadığınızdan emin olun.
Bu koşullar sağlandığında havuzlar için sağlık güvenliği bir kat daha artacaktır.
Kaplıcalara Dikkat Edin
Yüzme havuzundaki tehlikeli mikroorganizmalar solunum sistemine kaçtıkça, yüzme havuzuna giren kişilerde solunum yolu enfeksiyonları gelişebilir. Bunlar arasında Legionella ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Bu mikroorganizma kötü temizlenmiş havuzlarda bulunabilir ve çoğaltılabilir. Lejyonella durumunda, kaplıca havuzlarında yeterli dezenfektan konsantrasyonu sağlanamadığından kaplıcalar daha tehlikeli olabilir.
Hijyenik olmayan yüzme havuzları, özellikle kadınlar arasında idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Sık idrara çıkma, yanma ve karıncalanma, bazen kasık ve bel ağrısı. İdrar yolu enfeksiyonlarını önlemek için, şeker içeriği düşük olduğu sürece çok fazla sıvı tüketilmelidir.