Yumurtalık kistleri doğurganlığı etkiler mi sorunun yanıtını bulmadan önce yumurtalık ve bu bölgede oluşan kistler hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Kadınlarda pelvik bölgede, rahmin iki yanında bulunan üreme bezlerine yumurtalık denilmektedir. Yumurtalıklar, isminden de anlaşılacağı üzere kadınlarda yumurtayı ve östrojen ileprogesteron adı verilen kadınlık hormonlarının üretilmesini sağlamaktadır. Hamileliğin oluşması ve adet döngüsünün düzenlenmesinden sorumlu üreme bezleridir.

Kist ise, vücutta içinde yarı katı madde veya sıvı ile dolu keseye benzeyen yapılara denilmektedir. Kistlerin iyi huylu ve kötü huylu olmaları söz konusudur. Yumurtalık kistlerinin oluşmasına neden olabilecek birçok neden vardır ve bu kistlerin çoğu zararsızdır. Yumurtalık kistleri belirti göstermezler, genelde jinekolojik muayene ya da ultrason ile tespit edilmektedir.

Yumurtalık Kistlerinin Doğurganlık İle Bağlantısı Var Mıdır?

Yumurtalıklarında kist olduğu tespit edilen kadınların, gebe kalamamaları veya kısırlıktan endişe etmeleri doğru bir yaklaşım değildir. Bazı yumurtalık kistlerinin doğurganlığın zorlu ve düşük olması ile ilişkilendirilmesi söz konusudur. Bunun yanında kadınların gebe kalamamaları ve kist arasındaki bağlantı ise, tamamen yumurtalıkta bulunana kistin türüne bağlı olmaktadır.

NE? NASIL?  Bakan Koca'dan flaş maske uyarısı! Kullanılmış maskeleri ne yapmalıyız?

Video: Yumurtalık kistleri hamile kalmaya engel mi?

Yumurtalık Kistleri Nelerdir?

Yumurtalıkta oluşan kistler genel anlamda doğurganlığı etkilemezler, ancak bazı yumurtalık kistleri bu durumda öne çıkmaktadır.

Yumurtalık kistlerini;

  • Endometrioma
  • 2- Polikistik Over Sendromundan Kaynaklanan Yumurtalık Kistleri
  • 3- Fonksiyonel kistler
  • 4- Kistadenom
  • 5- Dermoid kistler olarak sıralamak mümkündür.

Endometrioma

Endometriomlar (en-doe-me-tree-OH-muhs), endometriozisin neden olduğu kistlere Endometrioma denilmektedir. Bu durumda normal koşullar altında rahmi örten dokunun uterusun dışına çıkması ile oluşmaktadır. Bu tür yumurtalık kistlerinin doğurganlık ile bağlantısı bulunmakta olup, kısırlığa bile yol açabilmektedir. Çikolata kisti diye de adlandırılmaktadır.

Polikistik Over Sendromundan Kaynaklanan Yumurtalık Kistleri

Yumurtalıklarda çok sayıda küçük kistlerin bulunması, bazı hormonların yüksek seviyelerde salgılanması, düzensiz periyotlar ile ortaya çıkan duruma Polikistik Over Sendromu (POS) denilmektedir. Polikistik Over Sendromu, düzensiz yumurtlama ile ilişkili olup, bazı kadınlarda doğurganlık problemlerinin çözümünde katkı bile sağlamaktadır. Bu tip yumurta kistlerinin genişlememesi ya da farklı sorunların ortaya çıkmaması durumunda kadınlarda doğurganlığı etkilemediği bilinmektedir.

NE? NASIL?  Kemik suyu nasıl yapılır?

Fonksiyonel Kistler

Yumurtalık kistlerinin en yaygın türü olan bu kistlere, folliküler kistler veya korpus luteum kistleri de denilmektedir. Bu kistler adet döngüsü sırasında oluşmakta ve kısırlığa neden olmamaktadır. Aslında bu kistlerin varlığı, doğurganlığın oluşmasını sağladığını ve doğurganlık için koşulların oluştuğunu göstermektedir.

Kistadenom

Yumurtalıkların büyümesi olarak bilinen bu kistler, yumurtalık yüzeyinde oluşmaktadır ve kesinlikle doğurganlığı etkilemezler.

Dermoid Kistler

Bu tür kistler diğer kistlerden farklı olarak içlerinde sıvı yerine saç, cilt veya diş dokuları gibi maddeler içermektedir ve kesinlikle kısırlığa yol açmamaktadırlar.

Sonuç olarak, yumurtalık kisti tanısı konmuş kadınların gebe kalamama endişelerini bir doktora başvurarak gidermeleri söz konusudur. Genellikle bu tür durumlarda doktorlar gebelik şansını artırabilecek çözüm önerileri sunmaktadır.

Yazı içeriği tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Yazıda tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.