Ramazan ayının gelmesi ile birlikte oruç tutan kişiler arasında ramazan aylarında susuzluğa iyi gelen besinler merak edilmeye başlandı. Tüm gün, yaklaşık 18 saat açlık ve susuzluk ile sınanacak kişiler için susuzluk giderici besinler tüketmek, gün içinde su ihtiyacı doğurmaması için oldukça önemli bir konu. Tüketilecek bu içecek ve yiyecekler çok sık tükettiğimiz besinler olurken, aralarında nadir tüketilen ve susuzluğa karşı direnç sağlamınızı sağlayacak pratik besinlerde bulunuyor.
Hurma
Hurma, hem İslam alemindeki büyük yeri ve kutsal topraklarda yapılan üretimi nedeni ile Ramazan ayı boyunca sıkça tüketilen yiyeceklerin başında geliyor. Spor yapanlar, oruç tutarken çalışmak zorunda kalanların harcadığı enerjiyi yerine getirerek efor kaybını önleyen hurma, susuzluk için de birebir besinlerden. Günde üç adet hurma tüketmek, gün içinde su ihtiyacınızı dengeleyerek susuzluk çekmenizi önleyen ana besinlerden.
Video: Ramazanda susuzluğa karşı mucize formül
Siyah Üzüm
Kırmızı meyvelerin insan vücuduna sağladığı faydalardan sık olarak haberdar olmuşsunuzdur. Bunların içinde bulunan siyah üzüm, antioksidan seviyesinin oldukça yüksek olması nedeni ile vücudun yiyecekleri öğütmek için harcadığı su seviyesini en aza indirerek vücutta oruç döneminde su tüketimini en aza indirir. Bu özelliği ile susuzluk giderici besinler arasında bulunan siyah üzüm, Ramazan ayı boyunca rahatlıkla her pazar ve manavda bulunabilecek meyvelerden.
Meyan Şerbeti
Osmanlı saraylarından Türk toplumuna bir miras olarak kalan şerbetlerden adı az duyulan ancak geçmiş dönemlerde sıkça tüketilen meyan şerbeti, bağışıklık sistemini güçlendiren maddelerin ve minerallerin toplandığı besin kaynağı. Yaza giriş aşamasında tercih edilecek gazlı içecek ve katkı maddeli meşrubatlar yerine mutlaka tercih edilmesi gereken meyan şerbeti, oruç tutmadan önce bir bardak kadar tüketildiği takdirde oruç boyunca su tüketim ihtiyacınızı size unutturacak nadir bir besin kaynağı.
Kavun ile Karpuz
Yazın gelmesinin en büyük avantajlarından olan kavun ve karpuz, birçok insanın yazı sevme nedenlerinden. İçerdiği yüksek su oranı ile ara öğün olarak tüketilebilecek ve aşırı miktarda antioksidan içeriği ile Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olan kavun ve karpuz, oruç tutacak insanlar için de birebir. Yüksek su oranı taşımasıyla oruç tutmadan önce birkaç dilim tüketilmesi, gün içerisinde ihtiyacınız olan suyu sağlayarak vücudunuzun direncini arttırıyor.
Ev Yapımı Yoğurt
Türk toplumlarının bir geleneği haline gelen yoğurt, son dönemde saldığı ün ile global bir tüketime ulaşmıştır. Yoğurt, süt bazlı olması sebebi ile yüksek protein sağlayarak vücudu birçok hastalıktan koruyan besinlerden olurken, Ramazan’ın gelmesi ile birlikte insanların su tüketimini azaltacak besinleri merak etmesi sonucu, yoğurtta verilebilecek cevaplardan oldu. Ev yapımı mayalanmış ve tuzsuz soğuk bir yoğurt, doğal olduğu için katkı maddesiz içermeyecek ve sağlıklı bir şekilde sıcak yaz günlerinde ferah bir tüketim ile günde bir kase yiyerek susuzluğunuzu azaltabilirsiniz.
Yumurta Akı
Taşıdığı yüksek ovalbomin seviyesi ile tam bir protein deposu olan yumurta akı, yüksek protein taşıması nedeniyle gün içinde tok tutan besin kaynaklarından. Bununla birlikte her gün iki yumurta akı tüketmek gün içinde acıkmak ve susamak gibi insani faktörlere uzun süre direnç sağlamamızı başarıyor.
Yüksek protein, gün içinde acıkmanızı ve tokluk seviyesini hissetmemenizi sağlarken, içerisinde bulunan ovalbomin minerali su minerali olduğundan günlük su tüketiminizi ovalbomin mineralinden almamızı sağlıyor. Bu nedenle Ramazan ayında oruç tutanların en çok tercih etmesi gereken besinlerden olan yumurta beyazı, tansiyona neden olması nedeni ile gün içerisinde en fazla iki yumurta beyazı ile önerilmiş durumda.