Osteoporoz, kemik kalitesi ve yoğunluğunun azalması ile kemiklerin kırılgan hale gelmesine yol açar. Yaşantımıza her bakımdan güvenle devam edebilmemiz için sağlıklı olmamız gerekir. Sağlık, yaşam kalitemizi etkileyen ve bu konuda bizlere bir yol çizen en önemli unsurdur. Bu bakımdan mutlu ve sağlıklı bir hayatın temeli, ancak bu olduğunda mümkün bir hale gelmektedir. Günümüzde birbirinden farklı türde sağlık sorunları bulunmaktadır. İnsanlar sağlıkla ilgili sorunlarla sıklıkla karşılaşmaktadırlar. Bu rahatsızlıkların türüne göre insanın yaşam kalitesi de o oranda etkilenmektedir. Sıkça görülen ve insanlar için önemli bir problem olan kemik erimesi de bunlardan biridir. Bu oluştuğunda, kemik erimesini ne önleyebilir? Gibi sorular insanlar için cevap bulmayı beklemektedir. Çünkü kemik erimesi, mutlaka önceden önlem alınması gereken ciddi bir sorundur. Bu bakımdan bu süreci yavaşlatacak ya da durduracak çözüm yöntemlerinden en kısa sürelerde yararlanmak gerekir.

İzleyin: Kemik erimesi neden olur, önlenebilir mi?

Kemik Erimesi Neden Olur?

Vücut, bir bütün sistem halinde çalışmaktadır. Düzgün bir şekilde çalışması için her tür besinden çeşitli vitamin ve minerallere gereksinim duyar. Eksikliğinde ise kemik erimesi gibi olumsuz birtakım sağlık sorunlarını ortaya çıkarır. Kemik erimesini meydana getiren bazı etkenler vardır. Bunlar arasında;

  • Hareketsiz yaşam,
  • Kemiklerde yer alan mineral yoğunluğunun azalması,
  • Yaşlılık ve menopoz gibi durumların etkileri,
  • Hormonal sorunlar,
  • Sindirim sistemi sorunları,
  • Yanlış beslenme ya da ilaç kullanımları gibi faktörler yer alır.
NE? NASIL?  Kasık ağrılarını nasıl azaltabiliriz?

Kemik erimesine sebep olan şeyin her kişide ayrı olarak incelenmesi ve ele alınması gerekir. Çünkü altta yatan sorun, birçok kişinin bünyesine göre bir farklılık gösterebilir. Bu konuda tıp alanındaki kaliteli çalışmalar ve bilgiler, sorunu çözmeye yönelik etkin dinamiklere sahiptir.

“Beyaz tenli, sarışın ve çok doğum yapan kadınlar risk grubunda” – Prof. Dr. Osman Müftüoğlu

Aşağıdaki videoda Müftüoğlu’nun kemik erimesinin önlenmesi ile ilgili videosunu izleyebilirsiniz.

Kemik Erimesinin Kişilerde Belirtileri

Yaşamda ortaya çıkan her hastalık, kendisine özgü birtakım belirtiler verir. Bu belirtilerden yola çıkarak insanlar muhakkak bir doktora görünmeli, altta yatan sebep tespit edilmelidir. Kemik erimesi de diğer hastalıklar gibi, oluşma sürecinde birtakım belirtiler verir. Bunlar;

  • Bel, sırt ve boyunda oluşan ağrılar,
  • Omurga, eklem, kalça ya da el bileği gibi bölümlerde oluşan kırılmalar,
  • Kemik hassasiyeti ve ağrıların hissedilmesi,
  • Şekilsel bozulmalar ya da kişilerin hareketinin yavaşlaması gibi belirtilerdir.
NE? NASIL?  Geceleri Kaliteli Bir Uyku İçin Yapmanız Gereken Şeyler!

Bu belirtiler oluştuğunda, mutlaka gerekli testlerin ve analizlerin yapılmasına dikkat verilmelidir. Çünkü bu ve benzeri bulgular, altta yatan bir kemik erimesi riskini bizlere haber veriyor olabilir.

Kemik Erimesinde Risk Faktörleri

Kemik erimesinin bir diğer adı da osteoporozdur. Bazı insanlar, yanlış beslenme ve çeşitli zararlı alışkanlıkları neticesinde bu hastalık için bir risk altında olurlar. Vücuduna yeteri miktarda vitamin ve mineral almayan kişiler, ileri de bir kemik erimesi riskiyle karşılaşabilirler.

Kemik erimesi oluşması riskini tespit etmek için yapılan birtakım testler, oluşan bir sorun varsa bunu tespit etmeye yardımcı olmaktadır. Kemik mineral ölçüm cihazı, bu konuda destekleyici araçlardan biridir.

Kemik Erimesi Nasıl Tedavi Edilir?

Kemik erimesinin tedavisinde yapılacak egzersizler sıklıkla önerilmektedir. Çünkü bu durumun kemik yoğunluğunu artırmaya katkısı olacaktır. Kaslar kuvvetlendiğinde dolayısıyla kırılma riskleri de en aza inecektir. Uzman hekim tarafından gerekli görülürse, tahribatı azaltan koruyucu ilaçlar kullanılabilir. Fakat buna mutlaka yürüyüşlerin ve egzersizlerin eşlik etmesi gerekir. Bu sayede hastalığın seyrini yavaşlatmak veya durdurmak mümkün olabilir.

NE? NASIL?  Bilek sakatlıkları nasıl geçer?

Kemik Erimesi Nasıl Önlenir?

Kemik erimesini önlemede, vücuttaki vitamin ve minerallerin doğu bir dengede bulunması önemlidir. Özellikle insanlarda sıklıkla eksik olan D3 vitaminin yerine konması gerekir. Bunun için güneş ışığından yararlanmak doğal bir yöntemdir. Bunun yanı sıra gerekirse besin ve takviyelerle de bu durum desteklenmelidir.

Magnezyum ve kalsiyumdan zengin beslenmek gerekir. Tüm insanlar için zararlı olan sigara ve alkolden mutlaka uzak durmak gereklidir. Deniz ürünleri muhakkak belirli zaman aralıklarıyla tüketilmelidir. Ayrıca vitamin ve mineral bakımından zengin olan brokoli, maydanoz, roka gibi mevsim yeşilliklerini düzenli olarak tüketmek gerekir.

Yazı içeriği tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Yazıda tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.