Bir çok kişi fazla kilolarından kurtulmak için çeşitli diyet yollarına başvurmaktadır. Oysa ki kilo vermek tamamen metabolizmanın hızlı çalışması ile yakından ilgilidir. Peki metabolizma nedir? nasıl hızlandırılır? Sorularına yanıt bulmak için öncelik olarak metabolizmanın ne olduğunu anlama gerekir.
Metabolizma Nedir?
Metabolizmayı bir süreç olarak değerlendirebiliriz. Metabolizma, vücudumuzda yer alan tüm besin kaynaklarının yakılma sürecidir. Farklı bir ifadeyle anlatmak gerekirse vücudumuzda meydana gelen kimyasal tepkimelerin tümüdür.
Metabolizmanın vücudumuzdaki besin kaynaklarının yakımı ile gerçekleşen bir süreç olduğunu öğrendiğimize göre, vücudun fazla kilolardan arınmasının metabolizmanın işleyişi ile çok yakından ilgili olduğunu da kesinlikle söyleyebiliriz. Şayet metabolizma hızı olması gerekenden çok daha yavaş çalışırsa pek çok hastalık ve kilo alma sorunuyla karşı karşıya kalmak kaçınılmaz olur.
Video: Metabolizma nedir? Hangi tip metabolizmaya sahipsiniz?
İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kerim Güler merak edilen soruyu Doktorum’da cevaplıyor.
“Sabah kalkıyoruz, akşam yatana kadar vücudumuz çok haraketli ve enerji harcıyoruz. Metabolizma enerjisini yediğimiz gıdalardan alıyor. Herşey enerjiye ihtiyaç duyuyor, uyumak bile bir enerji harcatıyor. Konuşmak enerji, sindirim yapmak bile bir enerji. Bunların hepsinin kaybettirdiği kaloriler var. Eğer aldığımız kaloriler, metabolizmadan daha fazla olursa şişmanlıyoruz.”
Peki hangi insanlar daha şanslı, aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz…
Metabolizma Hızı Nasıl Ölçülür?
Her insanın metabolizma hızı farklılık göstereceğinden burada metabolizma hızının ölçümü için standart bir formülden bahsetmek mümkün değildir. Bunun için hekimden yardım alınmalıdır.
Metabolizma hızının kişiden kişiye farklılık göstermesi, metabolizmayı hızlandırmak için tüketmesi gereken besinlerde de farklılıklar göstermektedir. Metabolizması hızlı olan kişiler her türlü besini tüketerek kilo almadıkları gibi metabolizması yavaş olanlar yediklerine kesinlikle dikkat etmelidir.
Metabolizmanın Yavaş Olduğunu Nasıl Anlarız?
Metabolizmanın yavaş çalıştığını gösteren en temel bulgular şu şekilde sıralanabilir;
- Kilo almak
- Kilo verme hususunda zorluk yaşamak
- Kendini sürekli yorgun hissetmek
- Tırnakların çok çabuk kırılması
- Saçlarda seyrelmenşn başlaması
- Sık sık baş ağrısından yakınmak
- Unutkanlık
- Devamlı üşümek
- Cinsel isteksizlik yaşamak.
- Nabızda düşüklük yaşanması
- Karbonhidrat içerikli gıda ve şeker tüketme isteğinde artma
- Regl dönemlerinin densizolması
- Kabızlık sorunu yaşamak.
Tüm bu faktörler yavaş bir metabolizmanın yaratabilecek sorunların başında yer almaktadır.
Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Öneriler
Uzmanların ortak görüşüne göre kişinin sağlıklı beslenerek ve fiziksel aktivitelerini çoğalarak metabolizma hızını arttırması mümkün olmaktadır. Buna göre;
- Günde 3 ana öğün ile birlikte 3 ayrı ara öğün de yer vererek öğün sayısı 6’ya çıkarılmalıdır. Sık ve az yiyerek metabolizmanın yavaşlaması engellenebilmektedir. Uzun süre aç kalmak ve yemeğe birden yüklenmek metabolizmanın yavaşlaması da çok büyük rol oynamaktadır. Bu sebeple ana öğünler atlanmamalı ve ara öğünlerde meyve, ayran ve diyet bisküviler gibi hafif besinlere yer verilmelidir.
- Sindirim sisteminin düzenli çalışması için bol su tüketilmelidir.
- Dengeli beslenmeli ve düzenli egzersiz yapma alışkanlığı edinilmelidir.
- Kahvaltı öğünü kesinlikle atlanılmamalıdır.
- Gün içerisinde sürekli hareketli olunmalıdır.
- Protein ağırlıklı besinler tüketilmelidir.
Bunlara dikkat edildiğinde metabolizma çalışma hızı düzene girerek yağ takımını sağlayarak kişinin kilo alımını önleyecektir.
Metabolizma Neden Yavaşlar?
Pek çok kişi diyet yapmasına rağmen zayıflayamamaktan ve su içse yaradığından şikayet eder. Bu sorunun altında yatan nedenin büyük bir olasılıkla metabolizma hızının yavaş olduğu sonucuna varılabilir.
Metabolizma hızlıyken kolay bir şekilde kişiye kilo verdirirken, yavaş olması durumunda kilo alımını hızlandırmaktadır. Yaşın ilerlemesi, genetik durumlar gibi risk faktörleri metabolizmanın yavaş çalışmasında etken rol oynamaktadır. Kişinin yaşam tarzında yaptığı yanlış alışkanlıkların da bu durumdan sorumlu olduğu söylenebilir.
Mevsimlerin değişmesi ile birlikte vücuttaki insülin direnci artarak yağ üretimini hızlandırır. Özellikle kış mevsiminde bu durumun daha yoğun olduğu bilinmektedir. Metabolizmanın kış mevsiminde daha fazla yavaşlaması ve bunun üzerine kişinin beslenme ve hareketsiz yaşam gibi yanlış alışkanlıkların eklenmesi kilo almak için kaçınılmaz sonuçlar doğurmaktadır. Bu sebeple sağlıklı beslenme ve hareketli bir yaşam tarzını benimsemek metabolizma hızının düzene girmesi için önem arzetmektedir.