Legjyoner, Legionella pneumophila’nın neden olduğu bulaşıcı bir hastalık olan pnömoni türüdür. Bu bakteri aynı zamanda iklimlendirme hastalığından bulaştığı için iklimlendirme hastalığı olarak da bilinir. Zamanında teşhis edilirse, antibiyotiklerle tedavi etmek kolaydır, ancak risk altındaki insanlar için ölümcül olabilir. Zatürree tedavisinde kullanılan ilaçlar Legionella bakterilerine karşı etkili olmadığından kan veya idrar analizi yapılmalı ve zatürree nedeni tam olarak anlaşılmalıdır. İklimlendirme yoluyla insanlara bulaştığı için, özellikle klimanın yaygın olarak kullanıldığı yaz aylarında Lejyoner hastalığı unsurlarını önlemek için önleyici tedbirlerin alınması gerekmektedir. En etkili yöntem klimanın düzenli olarak bakımını yapmak, temiz olduğundan emin olmak ve filtreyi düzenli olarak değiştirmek şeklinde olmaktadır.

Lejyoner Hastalığı Nedir?

Legionelloz, Legionella pneumophila’nın neden olduğu bir enfeksiyondur. Genellikle havadaki bir damla sudan geçer. Klima, spa küveti veya duş gibi ortamlarda yetişen bakteriler nefes alarak insanlara bulaşabilmektedir. İnsandan insana doğrudan bulaşmaz. Antibiyotiklerle tedavi edilir, ancak risk altındaki hastalar için tehlikeli olabilir.

Hastalık ilk olarak 1976’da keşfedildi. Philadelphia’daki Amerikan Gazileri Konferansı’nda bir salgın araştırıldı ve klimalardan yayılan yeni bir bakteri olduğu bulundu, bu yüzden Lejyoner hastalığı deniyor.

Lejyoner Hastalığı Neden Olur?

Havaya solunan su moleküllerindeki bakteriler insanlara yayılabilir. Genellikle kötü temizlenmiş klimalar ile havaya yayılır. Oteller, hastaneler, büyük ofis binaları veya karmaşık havalandırma ve su temin sistemleri olan uzun yolcu gemilerinde bu bakteri bir sağlık sorunu haline gelebilir ve popüler hale gelebilir.

NE? NASIL?  Zahterin faydaları nelerdir? Nasıl kullanılmalıdır?

Suda hayatta kalan ve üreyen Legionella bakterilerinin vücuda nasıl girdiğini ve Lejyonelise neden olduğunu açıklamanın iki yolu vardır:

  • İlk yöntem: Bakteriler önce solunum yoluyla vücuda girer, üst solunum yollarına yerleşir ve daha sonra akciğerleri enfekte eder. Bu olaya inhalasyon denir, çünkü ağızdaki madde istemsiz olarak alt solunum yoluna sızar ve öksürük ile temizlenemez.
  • İkinci yöntem: Su küçük damlacıklar (aerosol) haline gelir. Havada asılı duran ve bakteri taşıyan bu küçük damlacıklar da solunum sırasında akciğerlere çekilir.

Bu iki yöntem ile insan vücudunda patolojik etki bırakan Lejyoner hastalığı çok tehlikeli ve ölüm riski bulunan bir hastalıktır.

Lejyoner Hastalığı Bitkisel Tedavisi

Bu hastalık sadece bitkisel ilaçlar ile tedavi edilemez. Bununla birlikte, bazı bitkiler bu tedaviyi destekleyebilir.

Lejyoner hastalığı pnömoniye neden olabileceğinden, çivanperveriden faydalanabilir ve çivanperveri pnömoniyi tedavi etmek için de kullanılabilir. Çivanperverler çay şeklinde demlenmeli ve sürekli olarak tüketilmelidir. Ihlamur ve papatya çayı da önerebilir.

Lejyoner Bakterisi Nedir?

Legionelloz, Legionella adı verilen bakterilerden kaynaklanır. Akciğerlerde pnömoni adı verilen bakterilere benzer semptomlar gösterir. Bu bakteri ile enfekte olmuş insanları enfekte etmek için bağışıklık sistemi zayıf olmalıdır.

Bakterilere maruz kalan bireylerin enfeksiyon oranı% 1-5 arasındadır. Bağışıklık sistemi normal olan bireylerde, bakteriler vücuda emilse bile, hastalık gelişmez. Hastalığın gelişmesi için bireylerin aşağıdaki risklerden bir veya daha fazlasına sahip olması gerekir.

NE? NASIL?  Dalak Büyümesinin Sebepleri Nelerdir?

Lejyoner hastalığı risk faktörleri:

  • 50 yaş üstü
  • Hayatın bir noktasında sigara içmek veya sigara içmeye devam etmek.
  • Kronik akciğer hastalığı taşımak
  • Zayıf bağışıklık sistemi veya kanser tedavisi (kemoterapi), organ nakli, kortizon tedavisi gibi bağışıklık sistemini baskılayan faktörlere maruz kalmak
  • Diyabet, akciğer veya böbrek yetmezliği gibi hastalıkları barındırmak

Bu durumlar Lejyoner hastalığı riskini artırır.

Lejyoner Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Lejyoner Hastalığı Tedavisi Nasıldır?

Lejyoner hastalığı teşhisi konulursa, birkaç gün hastanede kalmanız gerekebilir. Tedavi sırasında antibiyotikler intravenöz olarak verilir. Buruna oksijen sağlamak için bir tüp veya maske kullanılır. Kişi nefes almak için bir ventilatöre bağlanmıştır. İyileşme gözlendiğinde, evde antibiyotik tedavisine devam edilebilir. Antibiyotik tedavisi genellikle 1-3 hafta sürer.

Lejyoner Hastalığı Belirtileri

Hastalık genellikle lejyonella bakterisine maruz kaldıktan 2-10 gün sonra ortaya çıkar. Birinci aşamada, baş ağrısı, kas ağrısı ve genel halsizlik var olmaktadır. Bu semptomları yüksek ateş (40 dereceye kadar) ve titreme takip eder. Bulantı, kusma ve ishal oluşabilir. İkinci veya üçüncü günde kuru öksürük başlar ve göğüs ağrısı oluşabilir. Solunum güçlüğü de sıklıkla görülür.

İşte bu hastalığın belirtileri:

  • Baş ağrısı,
  • Kas ağrısı,
  • Yüksek ateş,
  • Titreme,
  • Öksürük,
  • Nefes almada zorluk,
  • Göğüs ağrısı
  • Mide bulantısı
  • İshal
  • Denge bozukluğu

Legionella bakterilerinin neden olduğu pnömonili hastaların çoğunda, akciğerlerdeki bazı bronş tüpleri sıvı ile doldurulur. Akciğerlerin sol ve sağ taraflarını etkiliyorsa, hastalık şiddetlenebilir ve hastaneye yatmayı gerektirebilir. Mide ve ishal gibi belirtiler Lejyoner hastalığının en belirgin belirtileridir.

NE? NASIL?  Sertleşme bozukluğunun sebepleri nelerdir? Sertleşme problemi nasıl giderilir?

Lejyoner Hastalığı Teşhisi

Zatüre belirtileri genellikle benzerdir. Enfeksiyonun Legionella veya diğer bakterilerden kaynaklandığını anlamak, uygun tedavi için son derece önemlidir. Teşhis için aşağıdaki laboratuvar testleri gereklidir:

  • İdrar testi: idrarda Legionella antijeni olup olmadığını kontrol edilir.
  • Kan testi
  • Göğüs Röntgeni: Lejyoner hastalığının kesin tanısı için yararlı değildir, ancak akciğer enfeksiyonunun derecesinin belirlenmesine yardımcı olur.
  • Balgam veya akciğer dokusundan alınan örnekleri incelenir
  • Bilinç kaybı veya dikkatsizlik gibi nörolojik semptomlar varsa, BT taraması gerekebilir.

Bu yöntemler kullanılarak Lejyoner hastalığı teşhisi konulabilinir.

Lejyoner Hastalığı Tedavisi

Bu hastalık antibiyotiklerle tedavi edilir. Genellikle, hastalığı tedavi etmek için hastaneye yatış gerekir. Erken tedavi, daha sonra ortaya çıkabilecek ciddi komplikasyonları önleyebilir. Acil tedavi, risk altındaki hastalar için önemlidir.

Özellikle pnömoni olmak üzere birçok hastalığı tedavi etmek için kullanılan penisilin sınıfı antibiyotikler, Legionella bakterileri için uygun değildir. Bu nedenle, pnömoniyi tedavi etmek için penisilin verilirse, hasta cevap vermezse, Lejyoner hastalığı düşünülmelidir.

Lejyoner Hastalığı Tedavisinde Kullanılan Antibiyotikler

Çoğu antibiyotik Legionella bakterisine karşı etkilidir. En etkili iki antibiyotik sınıfı makrolidler (azitromisin) ve kinolonlardır (siprofloksasin, levofloksasin, moksifloksasin, gefifloksasin, Trovofloksasin). Tetrasiklin, doksisiklin, minosiklin ve trimetoprim / sülfametoksazol gibi diğer antibiyotiklerin de etkili olduğu gösterilmiştir.