Karaciğer insan organları arasında en önemlilerinden biridir. Kanı temizler, pis olarak adlandırılan maddeleri vücuttan uzaklaştırır, ayıklar. Bu nedenle kirlenmeye çok müsait bir organdır. Sağlık problemlerine yol açmaması için de karaciğer sağlığına dikkat etmek gerekir. Karaciğer sağlığına dikkat edilmediği takdirde en sık görülen rahatsızlık ise karaciğer yağlanmasıdır. Karaciğer yağlanması nedir, karaciğer yağlanmasının sebepleri nelerdir? Gibi birçok soruyu bu rahatsızlığa sahip olan kişiler merak ediyor. Çünkü tedavi edilmediği takdirde karaciğer yağlanması çok kötü sonuçlar doğurabilir. Karaciğer sağlığını korumak vücut dengesini de sağlamaya yardımcı olur.
İzleyin: Karaciğer yağlanması neden ve nasıl olur?
Karaciğer Yağlanması Nedir?
Karaciğer hücrelerinde normalden fazla şekilde yağ birikmesi durumudur. Hastalık kategorisine girmektedir. Yağlanma derecesi arttıkça karaciğerde iltihaplanma ve diğer hastalıkların oluşma ihtimali de artar. Bunun sonucunda hücreler iyice ölmeye başlar siroz ve karaciğer kaybı görülebilir. Sadece karaciğeri etkileyen bir rahatsızlık değildir. Vücudun çok farklı noktalarını da etkiler ve belirti verebilir. Karaciğer yağlanmasının sebepleri nelerdir? Sorusunun cevabını bildikten sonra buna uygun olarak tedavi uygulanabilir.
Karaciğer Yağlanmasının Belirtileri
Karaciğer yağlanması olduğundan şüphelenen kişiler kendilerinde birkaç belirtiyi görüyorsa hemen bir uzmana başvurmalıdır. Hastalık ilerledikçe belirtilerin yoğunluğu da artar.
- Aşırı derecede halsizlik ve enerjide düşüklük
- Karın ve göğüs kısmında şiddeti değişen bir ağrı
- İştahsız olma
- Çabuk yorulma
- Midede bulantı ve kusma
- İleri derecedeyken sarılık görülmesi
Gibi birçok belirti bulunur. Nadir olarak cilt üzerinde de belirtiler görülebilir. Kaşıntı, renk değişikliği, özellikle göz beyazında sarımsı renk görülmesi belirtiler içerisindedir. Kilosu fazla olan kişiler bu rahatsızlıktan şüphelenmelidir.
Karaciğer Yağlanması Neden Olur?
Eğer karaciğer yağlanmasının sebepleri nelerdir? Sorusuna cevap alınırsa engellemek için de ona göre uygulamalar yapılabilir.
- Yüksek kolesterol
- Obezite, aşırı kilo
- Sigara ve alkol kullanımı
- Bazı ilaçları sürekli kullanmak
- Hareketsiz, sporsuz yaşam
- Yaşam tarzının kalitesizliği
- İnsülin direnci ya da diyabet hastalığı
- Gebelik
- Toksik maddeler içeren besinleri tüketmek
Karaciğer yağlanmasının nedenleri içerisindedir. Bu nedenlerden herhangi biri kişide varsa hayatını buna göre düzenlemelidir. Aksi takdirde karaciğer yağlanması ilerler ve istenmeyen sonuçlar oluşur. Eğer karaciğerin enzim yetenekleri bozulursa bu da hayat kalitesini düşürür.
Karaciğer Yağlanması Çeşitleri
Bu hastalığın 4 farklı evresi bulunuyor.
- Evre en hafif evredir, karaciğerde kalıcı bir hasar oluşmaz.
- Evrede karaciğer iltihaplanması görülebilir.
- Evrede karaciğer dokuları bağ dokuya dönüşür bu da harabiyete yol açar.
- Evrede ise siroz oluşur. Karaciğer kaybedilebilir.
Karaciğer Yağlanması Teşhisi Nasıl Koyulur?
Karaciğer yağlanmasından şüphelenildiği zaman teşhis için bazı tetkikler yapılır. Kan testleri yapılır. Kan ultrasonografisi çekilebilir, tomografi ya da mr da çekilebilir. En önemli tetkik ise karaciğer biyopsisi yapılmasıdır. Böylece tanı koyulabilir.
Karaciğer Yağlanması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi için hastaya hayattaki alışkanlıklarının değiştirilmesi tavsiye edilir. Uygun diyet yapması, egzersiz yapması önerilir. Düzenli olarak kan testi ve şeker testi yapılır. Sigara ve alkol kullanımını da tamamen hayatından çıkarması gerekir. Spesifik olarak bir ilaç tedavisi uygulanmaz.
Karaciğer Sağlığı Nasıl Korunur?
Karaciğer sağlığını korumak için en önemli nokta sağlıklı hayata girmektir.
- Sağlıklı beslenmek gerekir
- Düzenli egzersiz yapılmalıdır
- Gereksiz ilaç kullanımından kaçınılmalıdır
- Stresten uzak durulmalıdır
- Yeşil içecekleri hayata katmak gerekir
- Mor mevyeleri tüketmek gerekir
- Bol bol su içmek gerekir
Bu şekilde karaciğerin dengesini kurmak daha kolay olur. Hastalıklardan korunmak mümkün olur.
Yazı içeriği tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Yazıda tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Maalesef bende de karaciğer yağlanması başlamış. Biraz kilom vardı, kilo verdim, diyete özen gösterdim. Şimdi daha iyiyim.