Kansızlık, tıbbi ismi ile anemi, vücut içinde ve sosyal hayatı etkileyen bir hastalıktır. Anemi, kanda bulunan hemoglobin kitlesinin, normalin altında bir oranda bulunması olarak tanımlanabilir. Kanda bulunan hemoglobin oranı ise cinsiyete ve yaşa göre farklılık gösterebilmektedir. Kansızlık hastalığının pek çok çeşidi bulunduğu gibi beslenme ile hemoglobin değerlerini yükseltmek de mümkündür. Peki, Kansızlık Sorununa Karşı Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Kansızlık Çeşitleri Nelerdir?
Kansızlık yalnızca tek türde bir hastalık değildir. Pek çok çeşidinin yanı sıra, en çok karşılaşılan türleri de; demir eksikliğine bağlı anemi, folik asit eksikliğine bağlı anemi ve B12 vitamini eksikliğine bağlı anemi olarak insanlarda tanısı bulunmaktadır. Hangi tip anemi hastalığına sahip olduğunuzu doktorunuz aracılığıyla öğrenmeniz, hangi beslenme çeşidine ağırlık vermeniz konusunda size fayda sağlayacaktır. Aşağıda maddelendiği üzere diğer anemi çeşitleri bulunmaktadır.
Sideroblastik anemi: Hemoglobin sentezinin bozulması sonucu meydana gelir.
Hipokromik anemi: Fe ve B6 eksikliği sonucu meydana gelir.
Aplastik anemi: Kİ aplezisi sonucu meydana gelir.
Megoblastik anemi: B12, folik asit, intrensek faktörlerden birinin eksikliği sonucu meydana gelir.
Pernisiyöz anemi: İntrensek faktörün eksikliği ile ortaya çıkar ve tedavisi yapılmaz ise megoblastik anemiye dönüşür.
Hemolitik anemi: Nedeni kalıtımsaldır. Eritrosit zarı kırılgandır.
Sıkça karşılaşılmasa da bu anemi çeşitleri de beslenmeye dikkat edilmediği sürece ortaya çıkması zor değildir. Dolayısıyla yalnızca kansızlığa sahip insanlar değil, sağlıklı insanlar da beslenmelerine dikkat etmelidir ki böyle bir sorunla karşılaşmasınlar.
Video: Dr. Ender Saraç’tan kansızlığa iyi gelen besinler
Kansızlık Belirtileri Nelerdir?
Başta da belirttiğim üzere anemi sosyal yaşamı büyük ölçüde etkilemektedir. Sosyal hayatı ilerletme, bulunduğu durumdan keyif alma ve enerjik hissetme konusunda anemi hastalığına sahip kişiler zorluk çekerler.
Çünkü büyük çoğunlukla kendilerini halsiz ve yorgun hissetmekte ve baş ağrısı çekmektedirler. Bu sorunlar da psikolojik olarak insanı yıpratmakta ve hayatına memnuniyetsiz ve keyifsiz bir şekilde devam etmesine neden olmaktadır. Bu sıkça karşılaşılan belirtilerin yanı sıra aşağıda belirttiğim üzere diğer belirtiler de insan yaşamı için zorlayıcıdır.
- Solukluk
- Baş dönmesi
- Çabuk yorulma
- İştahsızlık
- Çarpıntı
- Nefes darlığı
- Ödem
- Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı
- Sarılık
- Ateş
- Odaklanamama
- Eklem ağrısı
Belirtilerin insan yaşamı, fiziksel ve mental durumu etkileyecek derecede mühim olması ve daha ciddi problemlere yol açmaması için doktora başvurulmalı ve gereken önlemler alınmalıdır.
Kansızlığa İyi Gelen Besinler Nelerdir?
Kansızlık sorununun önüne geçmede en önemli husus beslenmeye dikkat etmektir. Tükettiğimiz besinler ve tüketmediğimiz besinler fiziksel ve özellikle de psikolojik olarak bizi fazlasıyla etkilemektedir. Bu sebeple kansızlığı gidermek için B12 vitamini, folik asit ve demir bulunduran besinleri belirli aralıklarla tüketmek çok önemlidir.
Örneğin, karaciğer, et, yumurta, süt, peynir, somon, ton balığı, kabuklu deniz ürünleri B12 vitamini bakımından zengin besinlerdir.
Karaciğer, yumurta sarısı, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, fındık, ceviz, turunçgiller ise B9 yani folik asit bakımından zengindir.
Kırmızı et, karaciğer, dalak, tahin, pekmez, pazı ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, kuru üzüm, kuru kayısı, balık, tavuk, elma, portakal, yumurta, kuru baklagiller gibi besinler ise demir bakımından zengin besinlerdir.
Besinlerle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Etteki demir, vücut tarafından kolaylıkla emilirken, bitkilerdeki demir zor emilmektedir. Bu nedenle, bunların C vitamini açısından yüksek besinlerle birlikte tüketilmesi gerekir. Kalsiyum demir mineralinin emilimini yavaşlattığı için süt ve yoğurt gibi kalsiyum içeren besinler yemeklerle birlikte tüketilmemelidir. Çay ve kahve demir emilimini azaltıcı etki gösterirler. Sebze, kurubaklagil ve tahılların C vitamini olan yiyeceklerle beraber yenilmesi demir emilimini artırır. Dolayısıyla tüketilmesi gereken besinlerin ne ile birlikte tüketilmesi gerektiğini bilmek sağlığımız için çok önemlidir.