Kadınların en çok korktuğu işlemlerden biri olan jinekolojik muayene nasıl yapılır? Kadınlar, belirli zaman dilimlerinde farklı sebeplerden dolayı Jinekologlara muayene olmak durumunda kalırlar. Belirli bir şikayet veya kontrol amaçlı muayene olacak olan kadınlar, muayenenin nasıl yapıldığı konusunda merak duyabiliyorlar. Endişeye kapılan kadınlar, muayenenin acılı olup olmadı hakkında araştırma yapabiliyor. Jinekolojik muayeneler oldukça kolay bir şekilde yapılan işlemlerdir. Muayene sırasında kadınların acı çekmesine neden olan herhangi bir uygulama bulunmadığı söylenebilir.
Muayeneye giderken tedirginlik duyan kişilerin korkması veya endişeli olmasına gerek yoktur. Jinekolojik muayeneler uzman doktorlar tarafından kişilerin sağlığını korumak ve herhangi bir soruna önceden müdahale etmek için yapılır. Kadınlar akıllarındaki tüm soruları doktorlara sorabileceği için oldukça rahatlatıcı bir muayene türüdür.
İzleyin: JİNEKOLOJİK MUAYENE (UYGULAMALI) – Op. Dr. Seçil Günay Avcı
Jinekolojik Muayene Nedir?
Tüm kadınların 6 aylık düzenli periyotlarla kadın doğum uzmanlarına gidip jinekolojik muayene olması öneriliyor. Muayeneye gitmesi gereken kadınların evli veya bekar olması fark etmiyor. Birçok hastalığın erkenden tespit edilmesi ve ona göre bir tedavi programı uygulanması için jinekolojik muayene oldukça önemlidir.
Jinekolojik muayenelere gitmekten korkan birçok kişi düzenli kontrolleri ihmal edebilir. Ancak jinekolojik muayene uygulamalarında endişe duyulacak bir durum olmadığı gibi kadınların sağlığı için çok önemlidir.
Kadınların farklı hastalıklardan dolayı zarar görmemesi için düzenli muayenelerin ihmal edilmemesi gerekir. Kadınların ihmal ettiği küçük hastalıklar, erken tedavi görmediği için büyüyüp büyük sorunlara sebep olabilir. Bu yüzden oldukça kısa bir süre içinde tamamlanan jinekolojik muayenelerin yapılması gerekir.
Jinekolojik Muayene Süreci Nasıl Olur?
Herhangi bir kadın doğum uzmanına muayene olmak amacıyla giden kadınların ilk olarak öyküsü dinlenir. Kadınların öyküsü kaydedildikten sonra jinekolojik muayene için hazırlanmış olan masaya geçilir.
Muayene olacak hastanın kıyafetlerini çıkarması ve masaya doğru bir şekilde yerleşmesi için hemşireler veya doktor asistanları yardımcı olur. Bel bölgesinin aşağı tarafında temiz bir örtü bulundurulur. Muayene olacak kişi bacaklarını masanın sağ ve sol tarafında bulunan desteklere koyarak muayene işlemine hazır olacaktır.
Jinekolojik Muayene Ne Kadar Sürer?
Muayene olmak amacıyla jinekolojik muayene masasına geçen kişiler litotomi pozisyonu almış olacaktır. Muayeneyi gerçekleştirecek olan uzman doktor karın bölgesi veya genital organları kontrol edecektir. Bu işlemlerin süresi doktorlara ve hastaların sorunlarına göre farklılık gösterir. Organlardan sonra hastaların spekulum muayenesi yapılacaktır. Metal aletlerden oluşan spekulum ile kadınların vajina bölgesinin iç tarafı aydınlatılır. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.
Spekul muayenesi sırasındaki bazı önemli noktalar şunlardır;
- Muayene olacak hastaların spekulum isimli muayene cihazından korkmaması gerekir.
- Hastalar kendini kasarsa muayene işlemi uzayacaktır.
- Muayene olacak hastalar rahat bir şekilde beklerse spekulum muayenesi kısa sürelerde bitecektir.
Belirtilen noktalara dikkat eden kadınların muayenesinin kısa süreler içinde bitmesi beklenir. Herhangi bir soruna veya hastalığa ulaşıldığı zaman doktor tarafından bilgi verilir.
Jinekolojik Muayene Teknikleri Nedir?
Spekulum isimli aletle muayenesi tamamlanan kadınlar için başka muayene evreleri de vardır. Spekulum taramasında vajinanın içinde hastalıklı bir bulgunun olup olmadığına bakılır. Herhangi bir yara veya olumsuz bir durum varsa tespit edilir.
Bakire olan hastalara yapılmayan spekelum testinde herhangi bir sorun çıkmazsa elle muayene aşamasına geçilir. Kadınların vajina bölgesinde yer alan bazı yapıları sadece elle hissetmek mümkündür. Bu nedenle doktorlar tarafından elle muayene yapılır. Uzman doktorlar, iki parmağıyla vajina içerisinde gezinir.
Diğer eliyle ise karın bölgesindeki organlara bakar. Spekulum muayenesinde odluğu gibi elle muayene aşamasında da bakire hastalara işlem yapılmaz. Bu tür hastalar için rektumdan muayene yöntemi tercih edilir.
Ultrason Muayenesi Nedir?
Jinekolojik muayene aşamasından sonra gerekli görülen durumlarda ultrason muayenesine ihtiyaç duyulabilir. Kadın hastalıkları uzmanı tarafından bu tür bir muayene işlemine gerek duyulursa jinekolojik muayene işleminin ardından ultrason muayenesine geçilir. Karından veya vajinadan yapılabilecek olan muayene işlemi kolaydır. Ultrason muayenesinin karından yapılabilmesi için muayene olacak hastanın idrarını çıkarmamış olması gerekiyor. Bakire olan kadınlara ise karın bölgesinden ultrasyon muayenesi yapılıyor.
Jinekolojik Muayene Ne Zaman Yapılmalıdır?
Kadınların en çok merak ettiği konulardan biri de jinekolojik muayenelerin ne zaman ve hangi sıklıklarla yapılması gerektiğidir. Jinekolojik muayenesi için gerekli olan bazı şartlar vardır. Bu tür şartların oluşmadığı durumda muayenenin ertelenmesi gerekir. Bazı durumlarda ise jinekolojik muayenenin ertelenmeden hemen yapılması gerekebilir.
Jinekolojik muayene için önemli olan bazı durumlar şunlardır;
- Adet kanaması bulunan hastalara jinekolojik muayene yapılmaz.
- Aşırı kanaması veya ağrı bulunan adet kanamalı hastalara istisna uygulanabilir.
- Acil ve kanamalı olan durumlarda mutlaka doktora başvuru yapılması gerekir.
Jinekolojik muayene sırasında doktorlar tarafından hastalara bazı sorular sorulabilir. Hastalar bu soruları doğru ve ayrıntılı bir şekilde cevaplamalıdır. Doktorlardan bir şey gizlendiği durumlarda çeşitli olumsuzluklar yaşanabilir.
Jinekolojik Muayene Anamnez Nedir?
Anamnez terimi her türlü muayene işleminde hastaların karşısına çıkan bir işlemdir. Jinekolojik muayene sırasında da uygulanan işlemin ne olduğu merak ediliyor. Anamnez, hastaların bilgilerinin kaydedilmesi işlemidir. Bu işlem sırasında doktorlar tarafından bazı sorular sorulur.
Jinekolojik muayene sürecindeki sorular adet döngüsü, geçirilmiş olan hastalıklar ve geçmiş gebelikler gibi konularda olabilir. İlgili soruların kaydı yapıldıktan sonra muayene aşamasına geçilir.
Jinekolojik Muayene Çatı Uygulaması Nedir?
Jinekolojik muayenelerde ortaya çıkan işlemlerden biri de çatı muayenesidir. Gebeliğin ilerleyen haftalarında yapılan muayene, gebelerin doğum yollarının sağlıklı olup olmadığına bakılmak için yapılır.
Jinekolojik muayene masasında yapılan işlemlerde herhangi bir olumsuz durumun olmadığına bakılır. Gebelerin sağlıklı ve sorunsuz bir doğum yapabilmesi için bu muayene oldukça önemlidir. Bu nedenle gebelik döneminde olan kişilerin bu tür muayenelerini ihmal etmemesi gerekir.