Ebeveynlerin cevabını aradıkları iştahsız çocuklara ne yapmalısınız sorusu, aile fertleri arasında yapılacak uyumlu bir çalışmayla giderilebilir. Özellikle sofrada oturarak yemek yemek istemeyen çocuklar, yemek seçer ve farklı şeyler denemek istemez. Çocuğunun sağlığı ve gelişimi için endişelenen anne ve babalar, yemek saatlerinin gergin geçmesinden endişe duyar.
Çeşitli ve Keyifli Yemek Yeme Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?
Doğru ve bilinçli bir yaklaşımla çocuklara çeşitli ve keyifli yemek yeme alışkanlığı kazandırılabilir.
Bu aşamada cevabı bulunması gereken soru başlıkları şunlardır;
- Çocuğunuz iştahsız mı?
- Az yemesinin altında yatan sebepler ne olabilir?
- Yemek seçmesinin altında yatan davranışsal nedenler nelerdir?
- Çocuğunuzun gelişimi sağlıklı mı?
Bu sorulara yanıt ararken doktora danışarak doğru bir planlama yapılabilir. Yemekler içine saklanan gıdalar ve karmaşık tarifler, çocukların yemek yemeden soğumasına neden olan en önemli hatalar arasında gösterilebilir.
Seyredin: İştahsız çocuklar için ne yapmalı?
Oyun, Ödül, Ceza ve Tehditle Yemek Yedirmek Doğru mu?
Çocuklar uzun süre aç kaldıkları zaman “acıkınca yer” düşüncesi beklentileri karşılayamaz. Süreç bu aşamada daha zor ve stresli bir hale gelir. Endişelenen ebeveynler kendilerini çaresiz hissederken çocuk bu durumu kullanarak kendi istediğini daha kolay yaptırır.
Çocuğun neden seçici davrandığına dair süreç doğru yönetilemezse, sorun kökünden halledilemez ve süreç bir kartopu yumağı gibi büyümeye devam eder. Sağlıklı ve kalıcı beslenme alışkanlığı kazandırmanın yolları takip edilerek çocukların isteyerek ve severek yemek yemesi sağlanabilir.
Sağlıklı ve Kalıcı Beslenme Alışkanlıkları
Aile sofrasında keyifli zaman geçirmek isteyen ebeveynler önerilere kulak vererek hayatlarını kolaylaştırabilirler.
- Keyifli aile sofrası; aile fertlerinin bir arada olmasını ve gün içinde yaşadıkları deneyimleri birbirlerine aktarmalarına imkan veren aile sofrası kavramı aksatılmadan yerine getirilmelidir.
- Dengeli beslenme; sağlıklı bir gelişim için önemli olan dengeli beslenme için hazırlanan öğünlerde yemek içerisine farklı gıdalar saklanmamalıdır.
- Çeşitli beslenme; çocuğun kendi damak tadını keşfetmesini sağlayacak çeşitli beslenme düzeni doz ayarlaması yapılmasını da mümkün kılar.
Çocuk Kendi Kendine Yemeye Teşvik Edilmeli mi?
Çocuğun kendi kendine beslenmesini kolaylaştıracak tür ve yapıda menüler, sürecin daha kolay atlatılmasını sağlar. Porsiyonların çocukların yiyebileceği şekilde ayarlanması ve büyük porsiyonlardan kaçınılması son derece önemlidir. Yemek sırasında önerilen çeşidin reddedilmesi halinde ısrarcı olunmamalıdır.
Öğünler arasında çocuk bir şeyler yemeye zorlanmamalıdır. Sofra kültürü oluşturmak bir gelenektir ve çocuğun sosyal gelişimini olumlu yönde destekler. İlgi uyandıracak tabak süslemeleri ve en önemlisi yemek esnasında ilginin farklı bir yöne kaymasına neden olacak dış etkenler ortadan kaldırılmalıdır.