İdrar yolu enfeksiyonu, her yaş grubu ve cinsiyette dönem dönem gözlemlenen ve idrar yolu organlarında meydana gelen sorunlar dolayısı ile doktorlara başvurulan bir enfeksiyondur ve son zamanlarda sıkça sorulan idrar yolu enfeksiyonları nasıl önlenir soruları uzmanlara yöneltilmektedir. Peki, idrar yolu enfeksiyonu nedir, nasıl önlenir, neden meydana gelir?
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?
Böbrek, üretra, idrar kesesi gibi idrar yolunda bulunan organlarda mikrobik veya bakteriyel nedenlerle bazı enfeksiyonlar meydana gelir. Bu enfeksiyonlar bazı durumlarda idrar atımı sırasında ağrı ve sancılar meydana getirerek idrar yolu enfeksiyonuna neden olur. Sağlıklı bir insanın idrarında, hiç mikrop bulunmaz. Bazı durumlarda ise, vücut içindeki bakteriler yerine dış ortamdan bakteri girişi gerçekleşebilir. Bu gibi durumlara dış etkenlere bağlı idrar yolu enfeksiyonu adı verilir.
İzleyin: İdrar yolu enfeksiyonları nasıl önlenir?
İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
İdrar yolu enfeksiyonu, bir takım belirtilerle gerçekleşir. Bu belirtilerden bazıları diğer hastalıklarında belirtisi olduğundan doktora başvurulması gerekirken, idrar yolu enfeksiyonunun bazı belirtileri şunlardır;
- Sık sık idrar atma ve lavaboya girme
- İdrar atımı sırasında yanma veya ağrı
- Yorgunluk ve halsizlik
- Ateş
- Koyu kırmızı, turuncu idrar rengi
- İdrarın kötü kokması durumu
- Kadınlarda alt karın ağrısı
- Kaburga altlarında ağrı
- Bazı elzem durumlarda kusma veya bulantı
Bu gibi belirtiler, idrar yolu enfeksiyonuna sahip olan kişilerde sıkça görülen belirtilerdendir. Uzun süre geçmemesi ve tedavi ilaçlarına karşın bir çözüm üretilememesi durumunda mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi
İdrar yolu enfeksiyonları problemlerinde ilk tedavi aşaması genellikle antibiyotiklerdir. Bunun dışında idrar yolu enfeksiyonu için hangi tedavi yöntemi ve hangi ilaçların kullanılacağı mutlaka uzman hekim tarafından karar verilmelidir.
Tedavi aşamasında şunlar önerilir;
- Bol miktarda su tüketimi
- İdrar tutmaktan kaçınarak sık sık lavaboya çıkmak
- Cinsel ilişki önce ve sonrasında genital bölgeye ait temizlik
- Cinsel ilişkiden çıktıktan sonra idrar atımı
- Pamuklu ve doğal iç çamaşırları tercih etmek
Bu gibi önlemler, idrar yolu enfeksiyonunu en kısa sürece çözmeyi sağlar.
İzleyin: Kronik İdrar Yolları Enfeksiyonu Yaşayanlara Kür
İdrar Yolu Enfeksiyonu Riskleri
İdrar yolu enfeksiyonları genellikle küçük boyutlu enfeksiyonları kapsadığından sağlıksal riski tehdit eden enfeksiyonlar değildir. Ancak enfeksiyona neden olan diğer hastalıkların belirtisi olabileceğinden, önlemleri aldıktan sonra uzun süreli idrar yolu enfeksiyonu devamında mutlaka doktora başvurarak tetkik ettirmeli ve sağlık durumunuzu öğrenmelisiniz. İdrar yolu enfeksiyonlarının %90’a kadar görülen vakalarda bir hafta içinde iyileşme gözlemlenir.
Hocam üroloji doktoruna kaç kez gittim idrar tahlili verdimürik asidim 8.3 dediler diyet uyguluyorum glikoz glufen 1000 lik ilac verdiler sık sık idrara cıkmamı kesmedi maydanoz limonda yiyorum faydası olmuyor benim rahatsızlığım prostat olabilirmi gecede 2 kez idrara çıkıyorum bazende yanma oluyor ne yapmalıyım bu süreçde