Hamilelik döneminde bulunan bireyler, strese neden olan durumlarla karşılaştıkları zaman gebelikte stres yapmak nasıl etkiler gösterir? Konusunda araştırma yapar. Normal dönemlerde dahi stresin etkileri birçok zarara neden olurken, gebelik döneminde vücudun olduğundan fazla hassas hale gelmesi nedeniyle zarar daha fazla oluşur. Ortaya çıkan sonuçlar hem bebek sağlığı hem de anne sağlığı açısından tehlikeli olabilir.
Gebelik Döneminde Stresin Vücuda Etkileri
Stres sonrasında annenin vücudunda çeşitli değişiklikler gözlemlenir. Bazı durumlarda anne stresin farkına varamazken, bu belirtiler ile sorununu açığa çıkartabilir.
Belirtiler şu şekildedir:
- Ani olan kilo değişimleri ve sıklıkla kilo kaybı
- Vücudun; alın kısmında, avuç içlerinde ve ayakaltında oluşan yanmalar (bu bölgelerde oluşan yanma hissi, safra kesesinde bulunan bir sorunla alakalı da olabilir. Bu sebeple diğer belirtilerle birlikte değerlendirilmesi faydalı olacaktır.
- Soğuk bir şekilde terlemek
- Vücudun çeşitli bölgelerinde oluşan hissizlik durumu
- Aniden gelen titremeler
- Kaygı bozukluğu ve hormon etkisinde olunsa dahi gereğinden daha fazla tepkilerin verilmesi
- Uzun süreli iştahsızlık veya iştahın çok açık olması gibi durumlar, anne adayının stres altında olduğunu gösterir.
Belirtilerin değerlendirilmesi ve tespit edilmesi, sorunun çözülmesi açısından oldukça önemlidir.
Video: Anne adayının yaşadığı psikolojik sıkıntılar bebeği ve hamilelik sürecini etkiler mi?
Gebelik Döneminde Stresin Duygulara Etkileri
Gebelik dönemi, anne adayının normal dönemlere oranla daha farklı olmasına neden olur. Bununla birlikte belirli bir sınırdan sonra yaşanan duygu değişiklikleri, stresin duygulara olan etkisini gösterir.
Bu etkiler şu şekilde ifade edilebilir:
- Uzun süreli olarak yaşanan mutsuzluk hali (ani duygu değişimleri normal olmakla birlikte, üst üste üç gün ve daha fazla yaşanan mutsuzluk durumu normal olarak değerlendirilmez. Bu durum stresten kaynaklı olabilir.)
- Gereğinden fazla neşeli hissetme durumu da stresin duygulara yansıması sonucunda ortaya çıkabilir. Anne adayının normal şartlarda üzüleceği bir duruma, hormonlarının duygusal olmasına neden olduğu gebelik döneminde üzülmemesi; stresten kaynaklı ve bastırılmaya çalışan bir duygudur.
Bu gibi durumlara gebelik döneminde rastlanıyorsa eğer, stresi ortaya çıkaran nedenlerin tespit edilip giderilmesi gerekir. Anne adayının vücuduna ve duygularına zarar veren stres, anne karnında olan bebek için de oldukça tehlikeli olabilir.
Gebelik Döneminde Stresin Bebeğe Etkileri Nelerdir?
Gebelik döneminde bebek, dokuz ay içerisinde önemli bir büyüme ve gelişme göstermelidir. Anne adayının yaşamış olduğu stres ve bu strese bağlı olarak ortaya çıkan değişkenler; bebeğin vücuduna ve duygularına da zarar verebilir. Bu zararlardan en önemlisi ve en sık olarak görüleni, gelişim geriliğidir. Normal şartlarda büyümesi ve kilo alması gereken bebek, anne karnında kilo kaybedebilir.
Zekasında yaşanacak gelişmeler ve bedeninin oluşumunda yaşanacak geriliklere bağlı sorunlar ortaya çıkabilir. Duygusal olarak ise, anne ile doğrudan bağlı bulunan bebek; annenin hissettiği duyguları da doğrudan hisseder. Uzun süreli gerginlikler, huzursuzluklar ve bu gibi duygular; bebeğin de huzursuz olarak gelişim geriliği yaşamasına neden olabilir.
Gebelikte Yaşanan Stresin Gebelik Sonrasına Etkileri Nelerdir?
Gebelik esnasında yaşanan stresin etkileri, gebelik sonrasında ortaya çıkacak olan sorunlara da neden olabilir. Bu sorunlar genel olarak bebek üzerinde yansıma gösterir. Bebeğin doğduktan sonra dahi daha yavaş gelişmesine, kilo alım hızının ve boy uzama durumunun yavaş olmasına, sürünme ve yürünme gibi temel süreçleri daha geç yaşamasına neden olabilir. Bedensel olarak yaşanan sorunların yanı sıra, gebelik döneminde stres yapan annelerin bebeklerinde zeka geriliği görülme ihtimali daha yüksektir. Bebeğin o zamanki döneminde ve ilerleyen dönemlerinde daha geç algılaması durumu söz konusu olabilir.
Gebelik Döneminde Stresin Etkileri Nasıl Azaltılır?
Gebelik döneminde ortaya çıkan stresi azaltmak için, ilk olarak strese neden olan durumun tespit edilmesi gerekir. Bu durum sağlandığı zaman tamamen çözüm odaklı olunabilir. Daha sonra durum analizi yapılır ve değerlendirilir. Eğer sorun çözülmeye uygun bir durumsa ortadan kaldırılır ancak dış etkenlere bağlı olarak (ölüm gibi) ortaya çıkmışsa da stres atma yöntemlerini değerlendirmek gerekir.
Sağlık durumunun iyi hale gelmesi, vücudun farkında olunmasa dahi strese karşı savaşmasına neden olur. Bu sebeple hem sağlık konusuna hitap eden hem de keyif veren etkinliklerin denenmesi gerekir. Hafif tempolu koşular, anne adayını yormayacak sürelerde yürüyüşler, yoga yapmak, resim yapmak veya müzik aleti çalmak, gibi etkinlikler stresi azaltır. Bu sayede hem anne adayı hem de bebeğin en üst düzeyde korunması sağlanır.
Gebelik Döneminde Strese Neden Olan Temel Durumlar Nelerdir?
Gebelik döneminde strese neden olan durumlar bazen gebeliğe bağlı olarak ortaya çıkarken, bazen de dış etkenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Gebeliğe bağlı olarak ortaya çıkan nedenler; anne olmaya hazır olunmadığı düşüncesi, bebeğe yetememe korkusu, doğum esnasında yaşanabilecek sorunlardan kaynaklı olan stres ve değişen hormonlara bağlı olarak yapılan stres örnek olarak verilebilir.
Bu konu hakkında bilinmesi gereken en önemli nokta, her anne adayının bu süreçleri benzer şekilde yaşadığı ancak zaman geçtikten sonra yersiz olduğunu anladıklarıdır. Dış etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan stres nedenleri ise; gebe olan anne adayının çevresinden gelen olumsuz eleştiriler (genel olarak vücuda yönelik olarak), çocuğun gelişimine dair söylentilerin yapılması ve ortaya çıkabilecek olan sorunlarla gözünün korkutulması gibi nedenler örnek olarak verilebilir.
Belirtilen sorunlarla karşı karşıya kalındığı zaman, anne adayının mutlaka o ortamdan uzaklaşması gerekir. Normalden daha farklı ve duyguların daha fazla etki ettiği düşünme sistemi; belirtilen örnekler ortaya çıktığında aşırı tepki verebilir. Bu durum da stresin göstergesidir. Sağlıklı bir anne adayı ve sağlıklı bir bebek için; stres konusuna gereken önem verilmelidir.