Emziren kadınlarda mastit için antibiyotik tedavisi uygulamasına bir an önce başlanılmadığı takdirde çok daha büyük sorunlar yaşanabilmektedir. Bebeklerini emzirmeye başladığı bir kaç hafta içinde meme uçlarının iltihaplanması söz konusu olmaktadır. Bu tür rahatsızlıkların tanısı ve tedaviye başlanılması hem bebek hem de anne sağlığı açısından önem taşımaktadır.

Mastit Nedir?

Göğüs dokusunun enfeksiyon sonucu iltihaplanması ile ortaya çıkan mastit, yeni doğum yapan anneleri, emzirme döneminin 6 ile 12. haftaları arasında etkili olmaktadır. Bu süreç nadir de olsa, daha sonraki haftalarda da mastit görülmektedir. Emziren annelerde mastit sancılı ve 40 dereceye varan ateşlenmeler olabilmektedir. Annenin mastit olması bebeğini emzirmesine engel bir durum oluşturmamaktadır.

Mastit Neden Olmaktadır?

Emziren annelerin göğsünde bir süt kanalının tıkanması göğüste süt birikmesine neden olmaktadır. Emzirme şeklinin doğru olmaması ya da anne sütü bol miktarda olduğundan yeteri miktarda memeden süt boşalmıyor ise, kalan süt, bakteri oluşumu için uygun ortamlar aramaktadır. Annenin meme cildi ve bebeğin ağzından ya da göğüs ucunda oluşan çatlaklar bu bakteriler ol bularak geçebilmektedir. Burada üreyen bakteriler mastit oluşmasına neden olmaktadır.

NE? NASIL?  Bilek sakatlıkları nasıl geçer?

Video: Süt kanalı iltihabı (Mastit) nedir, nasıl oluşur?

Mastitin Belirtileri Nelerdir?

Emziren annelerde oluşan mastit bazı belirtiler ile kendini belli etmektedir. Bu belirtileri,

  • Emzirme sırasında göğüslerden birinde ağrı ve yakıcı bir his olması
  • Göğüste oluşan hassasiyet ve sancı olması
  • Göğüste şişlik olması
  • Göğüs içinde yanma oluşması
  • Göğüste oluşan kıskı biçiminde kızarıklık ve lekeler
  • Yüksek ateş ve titreme
  • Bitkinlik, halsizlik ve yorgunluk şeklinde sıralamak mümkündür.

ab72518.jpg

Mastit Nasıl Tedavi Edilmektedir?

Mastit belirtilerini anneler hissettiklerinde vakit kaybetmeden doktora görünmelidir. Erken tanı, oluşan enfeksiyonun daha büyük problemlere yol açmasını önlemek amacı ile çok önemlidir. Doktor, mastit ile oluşan enfeksiyonun şiddetine göre haplarla ya da iğne ile antibiyotik tedavisi uygulayabilmektedir. Eğer doktora gelinmekte geç kalınmış ve şiddetli ağrılar artmış ise, meme uçlarındaki iltihaplar apse yapmakta ve bu durum cerrahi müdahale gerektirecek sorunlar yaratabilmektedir.

NE? NASIL?  Bel Çıkığı Nasıl Anlaşılır?

Mastitten Korunma Yöntemleri

Emziren annelerin mastitten korunmak için yapması gereken işlerin başında dinlenmek ve bol su tüketmek önem taşımaktadır. Bebeğin düzenli olarak emzirilmesi tıkalı olan süt kanallarının açılmasına neden olmaktadır. Göğüslerin günde 10-15 dakika ılık suda tutulması gerekmektedir. Bu işlem tıkanmış olan süt kanallarının üzerinde kurumuş olarak salgıların atılmasına yardımcı olmaktadır. Emziren annelerin destekleyici sütyen kullanması da mastitten korunmasını sağlamaktadır.