Tüp bebek tedavisinin en önemli aşamalarında biri olan embriyo transferi kaçıncı günde yapılmalıdır? İyi ve kaliteli bir transferin yapılması için, tecrübe, bilgi, uzmanlık ve yetenek gerektirmektedir. Embriyo transferi, yardımcı diğer üreme teknikleri içinde öğretilmesi en zor olanıdır. Burada embriyo transferini yapacak kişinin konusunda çok tecrübeli ve uzman olması tüp bebek tedavisinin başarılı olacağı anlamı taşımaz. Tedavi başarısını etkileyen en büyük faktör, hangi embriyonun rahime sağlıklı bir şekilde tutuna bileceğinin bilinmemesidir.

Embriyo Transferi Nedir?

Tüp bebek tedavisinin (IVF) son aşaması olan embriyo transferi (ET), laboratuvar ortamında döllenen embriyonun jinekolojik muayenede rahim içine bir kateter yardımı aktarılmasına denilmektedir. Gelişmiş embriyolar içinden en kaliteli olanlardan bir iki tanesi seçilerek rahim içine bırakılmaktadır. Embriyoların rahim içinde tutunması ve hamilelik oluşturması için beklenmektedir.

İzleyin: Tüp Bebek Tedavisi / Embriyo Transferi (3 Boyutlu Animasyon Anlatımı)

Embriyo Transferi Kaçıncı Günde Yapılmalıdır?

Tüp bebek tedavisinde kullanılan embriyolar, hayatta kalabilmeleri için spesifik metabolik gereksinimlere ihtiyaç duymaktadır. Tedavinin yeni başladığı dönemlerde laboratuvar ortamında 3 gün hayatta kalabildiğinden transfer işleminin 3 gün içinde yapılması gerekmekteydi.

NE? NASIL?  Bacak Ağrısının Nedenleri Nelerdir ? Bacak Ağrısı Neden Olur ?

Zaman içinde teknolojinin gelişimi ile yapay kültür sayesinde embriyolar laboratuvar ortamında bir hafta hayatta kalabilmektedir. Bu yeni kültür ile embriyolar hayatta kalabilmek için gerekli birçok ihtiyacı karşılar duruma ulaşmaktadır. Bu sayede, iyi kalite yumurta üreten ve genç kadınlarda bile kullanılabilen embriyoların 1/3’ü blostosist evresine ulaşmaktadır. İyi ve kalite blostosist transferi tedavinin başarılı olmasını sağlamaktadır.

Bunun anlamı, tedavide döllenme işlemi yapıldıktan sonra bir hafta beklenmekte ve embriyo transferinden sonra ise kalitesiz olanlar otomatik olarak elenmiş olmaktadır. Bu aşamaya kadar embriyoların üçte biri rahime ulaşabilmektedir.

Daha önce başarısız tüp bebek tedavileri yapılmış kişilerde embriyo transferinin 3. gün içerisinde yapılması uygun olmaktadır. Genel olarak embriyo transferi 2-3 ya da 5. gün yapılmaktadır.

Embriyo Transferi Nasıl Yapılır ve Ne Kadar Sürer?

Jinekolojik muayene masasında hasta hazırlanır ve muayene aleti olan spekulum yerleştirilir. Rahim ağzı özel dezenfektanlar ile temizlendikten sonra embriyolar ince kateter yardımı ile rahim içine nakledilir. Rahim içine kaç adet embriyonun nakledilmesi belli kriterler ile belirlenmektedir.

NE? NASIL?  Türkiye'de salgın ne zaman bitecek? İşte bitiş tarihi

Fazla embriyo transferi yapılması durumunda, çoğul (İkiz, üçüz gibi) hamileliklerin görülmesi söz konusu olabilir. Daha az sayıda embriyo transferi yaşı genç ve kaliteli embriyoları olan hastalara uygulanmaktadır. Yaşı büyük (37 yaş ve üzeri), embriyoları zayıf kalitede olan hastalarda daha fazla sayıda embriyo transferi uygulanmaktadır.

Transferin yapılacağı embriyoların dış kısmındaki zona tabakasının kalın olması durumunda bu tabaka lazer ile (AHA) inceltilir ve bu işlemden sonra transfer işlemi gerçekleştirilir.

Embriyo transferinde ağrı ve rahatsızlık oluşmadığından dolayı anestezi kullanılmaz ve 5 ya da 10 dakika içinde transfer tamamlanmaktadır. İşlemin tamamlanmasından sonra anne adayı, yaklaşık 1-2 saat dinlendirilir ve taburcu edilir.

Embriyo Transferinden Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Embriyo transferi yapıldıktan sonra anne adaylarının kendilerine çok dikkat etmeleri gerekmektedir.

Bu süreçte dikkat edilmesi gerekenleri;

  • Egzersiz ve spor yapılmaması gerekmektedir.
  • Fiziksel yorucu aktivitelerden uzak durulması gerekmektedir..
  • Stres yapılmaması gerekmektedir.
  • Anne adayları transfer işleminden sonra günlük işlerini yapabilir ancak aşırı yorucu işlerden kaçınmalıdır.
  • Transfer işleminden sonra bir gün boyunca banyo yapılmaması önerilmektedir. Bir gün sonra ayakta alınmak koşulu ile yapılabilir.
  • Doktorun bilgisi dışında ilaç kullanımı kesinlikle yapılmaması gerekir.
  • Uçak yolculuğu yapılması bir sakınca oluşturmamaktadır. Transfer gününde dinlenildikten sonra uçak yolculuğu planlanmalıdır.
  • Bol bol yatak istirahati yapılmalıdır. Ancak sürekli yatarak ta vücudun hareketsiz kalmasına izin verilmemelidir.
NE? NASIL?  Diyabete iyi gelen yiyecekler hangileridir?

Embriyo transferi gerçekleştirildikten 12 gün sonra anne adayına hamileliğin oluşup oluşmadığını anlamak için gebelik testi yapılmaktadır.