Hastalıklar içerisinde görsel olarak insanı en rahatsız eden, deri hastalıklarıdır. Dış ortamla da temasta bulunmak zorunda kaldığı için deri hastalıkları ile yaşamak zor olabilir. Birçok deri hastalığı literatürde bulunur. Bu rahatsızlıklardan biri de halk arasında egzama olarak bilinen Atopik Dermatit’tir. Birden fazla nedeni olabilen bu rahatsızlık vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. Ayrıca egzamanın birçok çeşidi de vardır. Egzama hastalığından nasıl kurtulabilirsiniz? Egzamanın tedavisi nasıl olur gibi sorular da egzama hastalığına sahip olan kişiler tarafından merak edilir.
Egzama Hastalığı Nedir?
Egzama hastalığı herhangi bir alerji veya stres kaynaklı oluşabilen bir hastalıktır. Pullu görüntü, kızarıklık, sulanma, kaşıntı, yanma gibi belirtileri vardır. İlk olarak su kabarcığı şeklinde görülür, sonra bu kabarcıklar iner ve deri kalınlaşır ve dökülmeye başlar. Tehlikeli hastalık kategorisinde değildir ama görüntü ve verdiği his açısından oldukça rahatsız edicidir.
Şiddetlenme evresinde çok fazla kaşınır. Gece uykudan uyandıracak kadar kişiyi huzursuz eder. Genelde ellerde, ayaklarda ve bacaklarda görülür. Ama vücudun her yerinde görülmesi mümkündür. Bulaşıcı değildir.
Video: Egzama nasıl tedavi edilir?
Egzama Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Egzama hastalığını iki farklı yoldan teşhis etmek mümkündür. İlki en kolayıdır. Doktorlar fiziki muayene ile kolaylıkla teşhis edebilir. İkincisi ise yama testidir. Yama teşhisinde egzama hastası olan kişinin sırtına alerjen maddeler düşük oranlarda sürülür. Belli bir süre sonra doktor tarafından incelenir. Alerjik olan madde teşhis edilir. Böylece kişiye uygun özel tedavi de belirlenir.
Egzamanın Nedenleri
Egzama birçok nedenden dolayı oluşabilir. Tedaviyi uygulamak için egzamanın nedenini teşhis etmek gerekir. Nedene göre yapılan tedavi her zaman daha etkili olur.
- Su alerji yapabilir
- Sabun, deterjan gibi kimyasal maddeler
- Tozlu ortamlar
- Alerjik besinler
- Bazı kıyafetlerdeki kumaş türleri
- Stres
- Nem, havasızlık
Bu nedenlerden herhangi biri egzamayı tetikleyebilir. Nedeni teşhis edildikten sonra mutlaka o nedenden uzak durulmalıdır. Egzamayı tetikleyen nedenden uzak durulmadıkça bu hastalık geçmez. Etken maddenin çok azı bile insanı hasta edebilir.
Egzama Hastalığının Çeşitleri
Egzama çeşitlerinin bazıları ömür boyu sürebileceği gibi bazıları belli bir sürede insan vücudunu terk eder.
- Atopik egzama bebek ya da çocuk egzaması olarak da bilinir. İlk üç ay bebeklerde görülür yetişkinlik döneminde hafifler ya da tamamen geçer.
- El egzaması uyaran maddelerin elle temasta olmasından sonra ortaya çıkar. Genelde ev hanımlarında görülür.
- Stres egzaması hayatta yaşanılan psikolojik sorunlar sonucu oluşur.
- Kontakt egzama da ise alerjik maddeler derinin yağ dokusunun oluşmasını engeller ve deride egzama oluşur.
En sık görülen egzama çeşitleri bunlardır. Egzama hastalığından nasıl kurtulabilirsiniz sorusunun cevabı ise önce egzama çeşidini keşfetmekten geçer.
Egzamaya Ne İyi Gelir?
Egzamaya en iyi gelen yöntemleri keşfedip uygulamak gerekir. Tamamen ortadan kaldırmasa bile en azından hafifletmesi insana iyi gelir. Derinin nem ve sıcaklık dengesini sağlamak, bulunan ortam havalandırılmalıdır, banyo sıklığına dikkat edilmelidir, çok sıcak su kullanılmamalıdır, sert kese yapılmamalıdır, vücut bol bol nemlendirilmelidir, temizlik yaparken mutlaka eldiven kullanılmalıdır, sağlıklı beslenilmelidir, sağlıklı yağlar ve yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir, toz çeken eşyalar evden kaldırılmalıdır, stresten uzak durulmalıdır.
Egzamaya Uygun Tedaviler
Kişinin normal hayatında dikkat etmesi gereken davranışların yanı sıra farklı tedavi yöntemleri de uygulanır. Kesin bir tedavi yoktur ancak çeşitli yatıştırıcı kremler, şampuanlar doktorlar tarafından önerilir. Atak sıklığını azaltmak için nötral sabunlar verilir. Kortikosteroidli pomadlar önerilir. Önemli olan bu ürünleri düzenli kullanmaktır.
Egzamayı Önleyici Yöntemler
Mutlaka içinde kimyasal olan kozmetiklerden kaçınılmalıdır. Her zaman doğal ürünlere yönelim sağlanmalıdır. Terletmeyen, hava alan pamuklu ürünler giyilmelidir. Bölgenin temizliği sağlanmalıdır. Nem dengesi için bol bol su içilmelidir.
Yazı içeriği tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Yazıda tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.