Doğumsal kalp hastalıklarının sebepleri nelerdir? Sorusunun cevabı olarak şunlardan bahsedilebilir:
- Kalbin odacıklarını ayıran iç duvarların bütünü veya bir kısmının olmaması,
- Kalp kapaklarının darlık ya da yetmezliği veya tamamen yokluğu,
- Kalp damarlarının daralması, genişlemesi ya da tersten çıkması,
- Kalbin sağ ya da sol sisteminin hiç gelişmemesi ya da çok az gelişmesi gibi durumlarda doğumsal kalp hastalıkları meydana gelir.
Doğumsal Kalp Hastalıklarının Belirtileri
Kalp patolojileri ile birlikte doğan bebekler gerçekleşen anomalinin çeşidine göre birçok belirti gösterirler. Belirtilerin görülme derecesi ve zamanı yapılması gerekli olan müdahalenin aciliyetini de ortaya koyar.
Kalpte bulunan iki kulakçık arasında bir delikle doğmuş olan bebekler normal şartlarda, doğdukları anda kalp yetmezliği belirtileri göstermediği gibi hafif bir kalp büyümesi veya hafif bir kalp yetmezliği bulgularıyla birlikte uzun bir süre de yaşayabilirler. Bunun yanında kalpten akciğere doğru giden damarı da tam tıkalı bir şekilde doğan bebekler, bayılma ve gelişen morarma nöbetleri nedeniyle acil şartlarda ameliyata gereksinim duyarlar.
Kalp hastalıklı bebeklerde görülen genel belirtiler şunlardır:
- Efor kapasitesinde kısıtlılık,
- Büyüme geriliği,
- Çabuk yorulma,
- Anneyi emiyorsa da iyi bir şekilde emememe gibi durumlar bebeklerde görülen kalp hastalıkları belirtileridir.
Doğumsal Kalp Hastalıklarında Nasıl Tanı Konuluyor?
Konjenital kalp ameliyatlarında pediatrik kardiyolog tarafından konulan tanı kardiyak kataterizasyon ve ekokardiyografi ile konur. Daha sonra da hastanın ameliyat zamanı ve ameliyat ihtiyacı pediatrik kalp cerrahı ve pediatrik kardiyolog tarafından birlikte değerlendirilir.
Video: Doğumsal Kalp Hastalıkları, Çeşitleri ve Tedavi Yöntemler
Çok Sık Görülen Kalp Hastalıkları
Sıklıkla görülen doğumsal kalp hastalıkları şunlardır:
- Atrial Septal Defekt,
- Ventriküler Septal Defekt.
- Fallot Tetralojisi,
- Patent Duktus Arteriosus gibi doğumsal kalp hastalıkları çok sık görülen hastalıklardır.
Atrial Septal Defekt
Kulakçıklar arasındaki septumun iyi gelişmemesinden dolayı oluşan ve iki boşluğun birbiriyle irtibatlı olduğu anomalidir. Sol sistemde yer alan basınç normal şartlarda çok yüksek olduğu için açılan bu delik ile sol sistemden sağa doğru kan geçişi gerçekleşir. Daha sonra da kalbin sağ tarafından çok fazla kan geçişi olur. Bunun üzerine de hastada sağ kalp yetmezliği belirtileri gözlenir, efor kapasitesinde de kısıtlanma olur. Bu deliğin açık kalp ameliyatı ile kapatılması da genel olarak okul öncesi çağda gerçekleşir.
Ventriküler Septal Defekt
Karıncıklar arasındaki septumda meydana gelen bir açıklıktır. Bu anomalide sol karıncıktan sağa doğru kan geçişi olması sebebiyle sağ sistemde çok fazla akım oluşur. Bu hastalık, ağır belirtiler verir ve sağ kalp yetmezliği belirtileri daha erken kendini gösterir. Akciğere çok fazla kan gitmesi sebebiyle de ameliyatla kapatılmadığı zaman akciğer damar yapısında birçok patolojik değişiklikler oluşur ve bu durum erken çocukluk döneminde ameliyatla kapatılmalıdır.
Fallot Tetralojisi
Kalpte birden fazla türde patoloji vardır. Hastanın göstermiş olduğu belirtileri iki patoloji sayesinde belli olur. Bunlardan ilki karıncıklar arasındaki septumda meydana gelen açıklık, ikincisi de kalpten akciğere doğru giden damarın çok dar olmasıdır. Bu tür anomalide akciğere doğru giden damarın darlık oranına göre hastada morarma yaşanır. Bazı hastalarda bu morarma eforla birlikte olur fakat ağır anomali hastalarda ise bu morarma istirahatte de gerçekleşebilir. Durumu ağır olan hastalarda bayılma nöbetleri çok sık görülür.
Patent Duktus Arteriosus
Embriyolojik hayatta embriyonun kan dağıtımında ve kan geçişinde etkili olan damardır. Doğumdan sonra 24 saat içinde de kapanır. Kapanmadığı durumlarda da akciğere normalden daha fazla kan gitmesine sebep olur ve PDA’lı bebekler kalp yetmezliği belirtileri gösterirler. Ameliyatta ise PDA bağlanarak kapatılır ve böylece akciğere doğru giden fazla kan da engellenir.
Makale içeriği tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Makalede tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.