Sağlıklı bir doğum kontrolü için doğum kontrol hapları nasıl kullanılmalıdır? Sorusunun cevabı önemli. Çocuk sahibi olmak istemeyen kadınlar sıklıkla doğrum kontrol haplarını tercih etmektedir. Ancak, birçok insan doğum kontrol hapları hakkında yeterince bilgiye sahip değilken bazı insanlarda bu haplarla ilgili pek çok yanlış bilgiye sahip. Her kadının doğum kontrol haplarıyla ilgili doğru ve net bilgiler edinmesi gerek.
Doğum Kontrol Hapı Nedir?
Doğum kontrol hapı; yumurtlamayı durdurup rahim ağzından rahmin içine sperm geçişini engelleyerek gebeliği önleyen bir haptır. Gebeliği önleme olasılığı % 100’e yakın olan haplardır. İlaç kullanımı süresince ilacı kullanan kişi, hamile kalmamaktadır. Çocuk sahibi olmak istemeyen, ağrılı adet dönemi yaşayan ve adet düzensizliği olan kişiler bu hapı kullanmaktadır.
Doğum Kontrol Hapı Kullanımı Nasıl Olmaktadır?
Doğum kontrol hapları, 21 ya da 28 tabletten meydana gelmektedir. İlaç kullanılmaya başlandığı zaman kutu bitene kadar her gün aynı saatte olmak üzere içilir. Kutu tamamen bitikten sonra bir hafta süre ile hapın kullanımına ara verilir. Bu süre içerisinde adet kanaması olur.
Adet kanamasının bitişinden itibaren ikinci kurunun kullanımına başlanır. İlacın kullanımı aynı düzende gerçekleştirilir. Adet kanaması için ilacın bırakıldığı dönemde kanama gerçekleşmezse kesinlikle bir gebelik testi yapılması gerekir. Bu durum çok nadir de olsa yaşanabilmektedir.
Adet kanaması olmamasına rağmen ilaç kullanımı devam ederse ana rahmindeki bebek ciddi zararlar görür. Adet kanamasının gerçekleştiği ilk gün, doğum kontrol hapı içilmeye başlanır. Yine her gün aynı saatte alınır. Bu ilacın koruyuculuğunu artırmaktadır. 21 tablet içildikten sonra adet kanaması olmasa bile hapın kullanımına yedi gün ara verilir. Daha sonra ikinci kutuya başlanır. 28 tablet doğum kontrol hapları da bu şekilde kullanılır.
Video: Doğum kontrol hapları nasıl kullanılmalı? Kullanmaya başladıktan ne zaman sonra korumaya başlar?
Doğum Kontrol Hapının Avantajları Nelerdir?
Doğum kontrol hapının avantajları vardır. Sağladığı avantajlar şunlardır;
- Doğum kontrol hapı bırakıldığında üreme fonksiyonları devreye girer. Yani; ilaç kullanımı sona erdiğinde bir süre sonra hamile kalınabilir.
- Dış gebelik riskini önemi ölçüde azaltır.
- Fonksiyonel yumurtalık kistlerinin tedavisinde dönemsel olarak kullanılabilmektedir.
- Adet dönemlerinde meydana gelen ağrıların önlenmesinde etkisi vardır.
- Adet dönemlerinde bazı kadınlar şiddetli kanamalar yaşamaktadır. Doğum kontrol hapı bu şiddetli kanamaları azaltarak dengeler.
- Adet öncesinde yaşanılan gerginliği ve stresin azaltılmasında etkilidir.
- Adet tarihlerinin geciktirilmesi ya da bu tarihlerin öne alınması için kullanılabilmektedir.
Elbette, bu kullanım, doktorun kontrolünde yapılabilmektedir.
Doğum Kontrol Hapının Dezavantajları Nelerdir?
Gebeliğin oluşmasını engelleyen doğum kontrol haplarının bazı dezavantajları mevcut.
- Pıhtı oluşumu riskini yükseltir.
- Mide bulantısı sorununa neden olur.
- Göğüslerde bazen ağrı şeklinde hassasiyetlere sebebiyet verir.
- Baş ağrısı şikayetlerini artırır.
- Psikoloji üzerinde olumsuz etkileri vardır.Ani duygu değişimlerine neden olur.
- Kilo alma eğilimini tetikler.
- Cinsel istekte azalmalar meydana gelir.
Bu gibi dezavantajlar doğum kontrol hapının kullanımının dikkatli şekilde yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Eğer doğum kontrol hapı kullanan kişi bu gibi şikayetlerinin artması durumunda mutlaka hekimiyle görüşmesi gerekir.
Doğum Kontrol Hapı Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?
Bazı durumlarda doğum kontrol hapının kullanımı önerilmez. Bu nedenle, aşağıda belirtilen durumları yaşayan kişiler bu haptan uzak durmalıdır..
- 35 yaş üzeri kadınlarda
- Doğum sonrası ilk 6 haftalık süreçte
- Sigara kullanma alışkanlığı olanlarda
- Hipertansiyon rahatsızlığı olanlarda
- Damar tıkanıklığı rahatsızlığı yaşayanlarda
- Kalp hastalarında ve kalp kapak hastalığı olanlarda
- Meme kanseri olanlarda
- Migreni olanlarda
Bu gibi rahatsızlıkları olan kişiler, hekimleriyle görüşmeli ve bu doğrultuda hareket etmelidir.
Doğum Kontrol Hapı Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Doğum kontrol hapı, avantajları olduğu kadar dezavantajları da olan bir haptır. Bununla beraber, birçok risk de içerir. Doğum kontrol hapı içilmeye başlanacaksa tüm riskler göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun yanı sıra; hapın kullanımına ilişkin dikkat edilecek hususlar atlanmadan hapın kullanımı yapılmalıdır.
Öncelikle, her kadının doğum kontrol hapı kullanmak için doktor tavsiyesine ihtiyacı vardır. Doğum kontrol hapı, kişinin istediği an istediği gibi kullanabileceği bir hap kesinlikle değildir. Bu nedenle, ilk olarak uzman hekime başvurulmalı ve gerekli muayene gerçekleşmelidir. Muayenede hapı kullanacak kişi için uzman hekimin değerlendirmesi oldukça önemli. Tüm bunların sonrasında hekimin reçetesi dahilinde ve gözetiminde bu hap kullanılmalıdır.
Bunların yanı sıra; doğum kontrol hapının kullanımı için belirtilen tüm hususlara uyulmalıdır. Söz gelimi; bu hapın alım tarihleri ne şekilde alınacağı hususlarına uygun olarak içilmesi de ayrıca önem taşır.
Doğum Kontrol Hapının Güvenilirliği Azaltan İlaçlar
Doğum kontrol hapı kullanılırken başka ilaç kullanımı söz konusu olabilir. Ancak; bazı ilaçlar doğum kontrol hapının güvenilirliğini ve etkisini azaltır. Bu ilaçlar; rifampin, griseofulvin,sarı kantaron, fenobarbital, primidon, gibi ilaçlardır.
Konuyla ilgili olarak mutlaka uzman hekimden bilgi alınmalıdır. Eğer, kullanılmaya devam eden bu tip ilaçlar ve daha başka ilaçlar da varda bunlar hakkında da hekime gerekli bilgi verilmelidir.
Doğum Kontrol Hapı Ne Zaman Korumaya Başlar?
Doğum kontrol hapı, doğru bir şekilde kullanılmaya başlandıktan itibaren ilk kutuyla beraber korumaya başlar. Diğer bir deyişle; etkileri kısa sürede ortaya çıkar.
Doğum Kontrol Hapı Kısırlığa Yol Açar mı?
Kadınların sıklıkla sorduğu sorulardan bir tanesidir. Doğum kontrol haplarının kısırlığa neden olup olmadığı merak edilir. Bu konu kadınlar için son derece tedirgin edicidir. Doğum kontrol haplarının kısırlık yapıcı hiçbir etkisi bulunmamaktadır.
Bu hap kullanılmaya başlandığında gebeliği önler. Hapın kullanımına son verildiğinde bir ya da iki ay gibi sürede adetler eski ve normal haline döner. Bu süreçte de hamilelik planlanabilir. Bu süreç sonrasında hamile kalınabilinir. Yani; hapın gebeliği önleyici etkisi geçicidir denilebilir.