Günümüz toplumunda oldukça sık görülen rahatsızlıklardan biri olan diyabet, ciddiye alınması gereken rahatsızlıklardan biridir. Diyabet hastaları mutlaka yediği ve içtiklerine dikkat etmeli ve kan şekeri seviyelerini korumalıdır. Peki diyabet hastaları nasıl beslenmeli? Bir diyabet hastasının beslenme listesinde neler olmalıdır? Bu yazıda diyabete iyi gelen yiyeceklere yer vereceğiz.

Glisemik İndeksi Düşük Sebze ve Meyveler

Kan şekerini yükseltme hızı olarak adlandırılan Glisemik İndeks’i düşük sebze meyveler tüketmek, diyabete iyi gelmektedir. Bunların arasında şekersiz veya şeker oranı en düşük meyve ve sebzeler bulunmaktadır.

Video: Glisemik indeks nedir? Hangi besinlerin glisemik indeksi düşüktür?

Domates

A ve C vitamini bakımından oldukça zengin olan domates ayrıca bol miktarda da potasyum içerir. Bu nedenle diyabet hastalarının mutlaka tüketmesi gereken gıdalar arasındadır. İçerdiği likopen maddesi sayesinde kan basıncını düzenler ve şeker hastalığı ile ilişkili olan pek çok komplikasyon riskini ortadan kaldırır.

NE? NASIL?  Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu nasıl düzelir?

Kabak Çekirdekleri

Kabak çekirdeği yağı ve şekerli gıdalara olan zaafı engellediğinden oldukça faydalı bir besindir. Ayrıca kabak çekirdeği içerisinde bulunan demir ve doymamış yağlar diyabet hastaları için oldukça yararlıdır.

Keten Tohumu

Keten Tohumu, diyabet hastalarına pek çok açıdan yararlıdır. En büyük yararaları arasında kalp komplikasyonlarını önlemesi ve diyabetle ilişkili inme riskini azaltmasında çok büyük rol oynar. Ayrıca kan şekeri seviyesini dengeleyerek bağırsak sağlığı için ve insülin direncini kırmakta çok etkilidir.

Yüksek Tahıl İçeren Gıdalar

Yüksek miktarda tahıl ve lif içeren gıdalar şeker hastalarının asla vazgeçmemesi gereken ve her zaman tüketmesi gereken gıdalar arasındadır. Bu gıdalar ani inme riskini ortadan kaldırmakla kalmayıp, kan şekerinin ani yükselmesine mani olmakta ve insülin hormonun çalışmasına destek olmaktadır.

Tarçın

Kan şekerini büyük ölçüde düşüren tarçın diyabet hastaları için tam bir şifa kaynağı, tip 2 diyabet hastalığının tedavisinde alternatif olarak kullanılan Tarçıni kan şekerini düzenleyerek ani açlık ataklarını ve şeker krizini önlüyor. Tarçını çaya süte veya yemeklere ekleyerek tükettiğinizde maksimum randımanı alabilirsiniz.

NE? NASIL?  Neden mi Kilo Veremiyorsunuz? 3 Maddede Açıkladık!

Zeytinyağı

Kainatın en sağlıklı yağı desek az olmaz. Kuruyemişlerden elde edilen, fıstık fındık badem yağları en sağlıklı yağlardandır, ancak bu yağlara erişim çok zordur, çok az yerde satılırlar ve çok pahalıdırlar. Bu nedenle hem fiyat hem de sağlık açısından en sağlıklı yağ Zeytinyağıdır. Yemeklerde ve kahvaltıda asla vazgeçmemeniz gereken başlıca gıdalardan biridir.

Pancar

Çok düşük miktarlarda karbonhidrat içeren Pancar, şeker hastalığına iyi gelen başlıca gıdalardan biridir. Mineral ve lif açısından da oldukça zengin olan bu gıda diyabet hastaları tarafından düzenli bir şekilde tüketiliyor.

Badem

Protein bakımından oldukça zengin olan badem, ayrıca vücut için en sağlıklı yağları içerisinde barındırıyor. Günlük yağ ihtiyacınızın önemli bir kısmını çok rahat karşılayabilecek olan badem yüksek kalori içerdiği için fazla tüketimi tavsiye edilmiyor. Günde 10 adet maksimum tüketim olmalıdır. Bir avuç badem yaklaşık olarak 400-500 kalori içerir.

Yazı içeriği tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Yazıda tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.