Dişlerdeki koyu lekeler, sağlıklı gülümsemeleri ve günlük yaşamdaki kendine güvenini etkileyerek insanları tedirgin eder. Bu da beraberinde ”dişlerde oluşan siyah lekeler nasıl geçer?” sorusunu gündeme getiriyor. Güzel diş uygulamaları sayesinde sağlıklı bir gülümseme hızlı ve kolay bir şekilde elde edilebilir.

Diş Taşı (Tartar) Nedir?

Tartar plaktan yapılmıştır, ancak yapı farklıdır ve çıkarılması kolay değildir. Bu asitler dişlerin mineral dokusunu çözer ve diş minesinin bozulmasına neden olarak diş çürüğü ve diş çürümesine yol açar Diş hekimleri buna diş çürüğü (çürük) der. Plak zamanında temizlenmezse, sertleşir ve kalkülüs olur. Tartar sadece diş hekimi tarafından temizlenebilir; fırçalama ve diş ipi onu etkilemez. Plak ve diş taşı hem diş etlerini uyararak iltihap ve diş eti hastalığına neden olabilir.

İzleyin: Diş lekeleri nasıl giderilir?

Diş Taşı Renginin Önemi​​​​​​​

Tartarın rengi yaşına ve ağızdaki pozisyonuna bağlıdır. Kireçli tabaka yüzeyden kolayca ayrılır. Subgingival plak / tartar, diş etlerinin kenarının altındaki dişlerin yüzeyinde, dişeti sulkusunda veya cepte oluşan hesaplamaya subgingival hesap denir. Renkleri kahverengi ve siyahtır. Ancak, her türlü hesabın rengi yavaş yavaş koyulaşacak ve zaman içinde yavaş yavaş genişleyecektir.

Dişteki Siyah Lekeler Neden Olur?​​​​​​​

Siyah noktalar açık renkli değişkenlerle aynı maddelerden oluşur, ancak çevredeki sıvının yanı sıra başka maddeler de içerirler. Her ne kadar tüm mineraller mineralize ölü bakteriler ve tükürük proteinlerinden oluşsa da, dişeti hattının altındaki diş taşı, kan ve olukların bozulduğu yan ürünler, cepteki diş etleri ve diş etleri arasında akan sıvı olan Servikal, bağ dokusu düzenli olarak kapı epitelinden sıvı salgılanır ve dişeti sulkusuna girer. Bu sıvı dişeti sulkusunun mekanik olarak temizlenmesine yardımcı olur ve dişeti hastalığına karşı antikorlara karşı anti bakteriyel özelliklere sahiptir.

NE? NASIL?  Aç Karnına Su İçtiğinizde Vücudunuzda Neler Oluyor Biliyor musunuz ?

Siyah Lekelerin En Sık Sebepleri

Dişlerdeki koyu lekeler genellikle yeme alışkanlıkları ile doğrudan ilişkilidir. Ek olarak, yaşla birlikte, zamanla dişleri öğütmek, ilaç kullanmak, geçmiş diş öyküsü (eski protezler, diş travması, diş dolgusu) ile genetik faktörlerin de karanlık noktaların oluşumu için önemli olduğu düşünülebilir. Tartar veya çürük birikmesi dişlerde koyu lekelere neden olabilir.

Bu siyah lekeleri arttıran faktörler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Kahve, çay, kırmızı şarap, kırmızı meyveler, meyan kökü, köri, ketçap ve soya sosu gibi aşırı renklendirici tüketimi diş rengini artıracaktır.
  • Ek olarak, demir içeren yiyecekler ve ilaçlar dişlerde renk değişikliğine neden olabilir.
  • Buna ek olarak, bazı insanların emaye yapısı normal insanlardan daha gözeneklidir ve bu emaye yapısı kolayca boyanır.
  • Önceki travma ayrıca diş nekrozuna ve karanlık noktalara neden olabilir.
  • Tetrasiklin gibi çok fazla florlanmış gıda veya macun tüketen antibiyotikler de dişlerde gri ve siyah lekeler oluşturabilir.
  • Klorheksidin içeren ağız gargaraları da bu lekelerin nedeni olabilir.
  • Bazen genetik nedenler sebepsiz yere lekelere neden olabilir.
NE? NASIL?  Güneş yanığı için hangi kremleri kullanmalıyız?

Bunlar ve bunlar gibi birçok neden yüzünden insanların dişlerinde siyah leke oluşumu artmaktadır.

Çocuk Dişlerindeki Siyah Lekelerin En Sık Sebepleri

Çocuk dişleri de karanlık noktalardan etkilenir. Yukarıda bahsettiğimiz nedenlere ek olarak, çocukların patolojik bulgularında lekelere neden olabilir. Bu patolojilerden bazıları:

  • Çocuklarda siyah diş hastalığı, belmetti romieu hastalığı da bebeklerde ve çocuklarda diş lekelerine neden olabilir.
  • Sonuç olarak, özellikle üst kesici dişlerde, lekelenme sonrası çocukların emaye hasarı tespit edilmektedir.
  • Bazen, çocukların dişlerindeki bu lekeler dişlerin kenarlarında siyah çizgiler olarak görünebilir. Bu durumda, leke genellikle bakterilerin varlığına bağlıdır. Bu lekeler tamamen zararsızdır ve dişlerin canlılığını etkilemez.

Çocukların yetişkinlerden daha fazla şekere ve çikolataya düşkün olması bu siyah leke durumlarını da çocuklarda daha sık görmemize yol açan unsurlardan biridir.

Dişteki Siyah Lekelenmeler Nasıl Önlenir?

Dişlerinizde siyah lekeler veya kahverengi lekeleri önlemek için, önce yeme alışkanlıklarınızı kontrol etmek yararlıdır. Ayrıca, lekeler oluşmadan önleyici tedbirler almak tedaviden her zaman daha etkilidir. Bu nedenle, dişlerinizi lekeleyecek yiyecekler yemekten kaçının. Yapay renkler (özellikle şeker ve şekerli yiyecekler), asidik ve şekerli içecekler (kırmızı şarap, kola, asidik yapıda soda gibi) ve kahve, çay ve kahve içeren her türlü yiyecek ve içecekten uzak kalınması lazımdır.

Kahve, Çay ve Sigara Tüketiminden Uzak Durun

Kahve ve çay herkesin en sevdiği sıcak içeceklerden birkaçıdır. Bu içecekleri sık sık içmek dişlerin sararmasına ve renginin solmasına neden olabilir. Sigara içmek kötü bir alışkanlık olduğunda, lekeler daha fazla artacaktır.

NE? NASIL?  Bebeklerde sivilce neden olur?

Dişlerinizi Düzenli Fırçalayın​​​​​​​

Kahve, çay ve sigara tüketmenin büyük olasılıkla dişlerde koyu renk lekeler oluşmasına neden olması, uygun fırçalama alışkanlıklarıyla birleştiğinde, bu lekeler gittikçe daha dayanıklı hale gelecektir. Bu nedenle, karanlık lekelerin oluşumunu önlemek veya azaltmak için bu içeceklerden vazgeçemeyen insanların düzenli olarak dişlerini fırçalamaları çok önemlidir.

Ağzınızı Suyla Çalkalayın

Dişlerinizi fırçalama şansı bulamadığınızda, ağzınızı su ile durulamak lekeleri önlemeye de yardımcı olacaktır.

Dişte Oluşan Siyah Lekeler Nasıl Geçer?​​​​​​​

Dişlerdeki koyu lekeler için ev ilaçları yaygın olarak bilinmekte ve uygulanmaktadır. Bununla birlikte, bu yöntemler bilinçsiz olarak uygulandığında, genellikle sağlıklı sonuçlar üretmezler ve bazı uygulamalar diş etlerine ve emayeye bile zarar verebilir. Bu nedenle, diş lekelerini önlemek için ağız ve diş hijyeni uzmanına danışmalısınız.

Sadece evde diş hekiminiz tarafından onaylanan doğal yöntemleri kullanmalı ve doktorunuzun daha etkili ve daha sağlıklı sonuçlar elde etmek için uygun gördüğü tedavileri değerlendirmelisiniz. Dental lekelerin tedavisi için birçok uygulama vardır. En uygun tedavi yöntemi, hastanın yaşı, diş lekelerinin durumu, dişlerin yapısı ve önceki diş tedavisine göre uzman tarafından belirlenir.