Geçmişte yaptırdığımız ve zamanla bozulan diş dolgusu nasıl değiştirilir? Dişlerin çürümesi kimsenin istediği bir durum değildir. Çürük dişlerin hem görüntü olarak hem de sağlık olarak olumsuz etkileri vardır. Bu etkilerin ortadan kaldırılması için yapılan işlemlerin tamamına diş tedavisi denir. Diş tedavi yöntemlerinden birisi de diş dolgusudur.
Diş Dolgusu Neden Değiştirilir?
Diş dolgularının değişmesinin birçok nedeni vardır. Hastaya takılan dolgunun doğru takılmaması zamanla sıkıntı meydana getirir ve bu durumda da değişmesi gerekir. Uzun yıllar kullanılmış bir dolgu zamanla bir parçasını kaybettiği için değiştirilmesi gerekir. Dişin yapısına uygun olmayan dolgu malzemesi kullanılmış ise bu da zamanla ağrı yapar ve bu durum da değişmesi gerekir.
Bütün bunların dışında en önemli nedenlerden biri ise kişinin beslenme ve temizlik alışkanlığıdır. Dişlerine dikkat etmeyen ve gerekli özeni göstermeyen kişilerde dolgunun dışarıdan gelen etkenler yüzünden zarar görmesi sonucu işlevini yitirmesi olayı meydana gelir. Bu durumda da dolgunun değişmesi gerekir.
Diş Dolgusu Yaptırmak Zararlı mı?
Diş dolgusu yaptırma işleminin vücudun işleyişine veya doğallığına bir zararı yoktur. Aksine dolgu yapılmayan bölgede çoğalan bakterilerin vücuda çok büyük zararları dokunur. Bu nedenle dolgu işlemi yararlı bir işlemdir.
Dolgu Değişimi Nasıl Yapılır?
Diş dolgusunun değiştirilmesi işleminin nedeni dolgunun görevini tam olarak yapamamasından kaynaklanır. Böyle bir durumu tespit eden doktorlar öncelikle dolgu onarımı yoluna giderler. Dolgu, onarılamayacak kadar kötü durumda ise özel cihazlar ile bulunduğu bölgeden tamamen temizlenerek çıkarılır. Bu bölge yeni bir dolgu tekrar kapatılır.
İzleyin: Diş Dolgusu Ne Zaman Yenilenir?
Dişlerin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Vücudumuzun reklamı özelliğini taşıyan dişlerin bakımı bu açıdan ayrı bir önem taşır. Sağlıklı dişler konuşma, gülme ve görüntü olarak insana öz güven verir. Bu nedenle dişlerin güzel ve sağlıklı görünmesi için ekstra çaba harcanır. Dişlerin görüntü dışında vücuda sağladığı yarar çok büyüktür.
Sağlıklı dişler besinlerin tam anlamıyla fiziksel parçalanmasına yardımcı olur. Ayrıca dişler de meydana gelen çürükler diğer organların bundan olumsuz etkilenmesine neden olur. Ağrılı dişler ise insanın yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Bu kadar önemli işlevleri olan dişlerin tedavisinde de çok sayıda farklı yöntemler vardır. Bu yöntemlerden bazılarını sıralayacak olursak;
- Ortodonti
- Diş beyazlatma
- İmplant
- Seramik işlemler
- Porselen işlemler
- Pembe diş estetiği
- Diş eti tedavisi
- Gülüş estetiği
- Kanal tedavisi
- Protez uygulamaları
- Dolgu
- Gömük diş işlemi
bütün bu yöntemler ile dişlerin daha sağlıklı bir yapıya kavuşması amaçlanır.
Ortodonti, dişlerin ve çene yapısının oluşturduğu görüntü çarpıklığını tedavi eden alandır. Bu alanda dişlerin eğri çıkması veya şekil bozukluğu gibi problemlerin tedavisi yapılarak sağlıklı bir görünüm oluşması sağlanır.
Diş beyazlatma işlemi, dişlerin üzerinde oluşan siyah lekelerin, renk bozukluklarının ve görüntü kirliliğinin tedavisidir. Beyazlatma sonucu dişler göz alıcı bir renge kavuşur.
İmplant, zamanla çürüyerek yok olan veya başka nedenlerle kaybedilmiş dişlerin yerine yeni diş konulması şeklidir. Günümüzde çok rağbet gören bu teknik sayesinde eksik diş problemi ortadan kaldırılır.
Seramik işler, dişlerin görüntüsünün yanında dayanıklılığının da iyileştirilmesi işlemidir. Özel teknikler kullanılarak dişlerin dış yüzeyi seramik ile kaplanır.
Porselen işlemler, Çok pahalı bir yöntem olan porselen kaplama ile dişlerin tamamen porselen ile değiştirilmesi işlemidir. Ayrıca dişlerde oluşan eksiklikler ve kırıklar porselen dolgu ile tamamlanır.
Pembe diş estetiği, güzel bir görünüm elde etmek için yapılan işlemdir. Bu işlemde tedavi dişlere uygulanmaz. Dişleri saran ve tutan diş etlerine uygulanan bir tedavi yöntemidir.
Kanal tedavisi, çürük dişlerin tedavisinde uygulanan bir yöntemdir. Dişlerde oluşan çürükler sinirlere kadar ulaşıp ağrı yapıyorsa kanal tedavisi uygulanır. Kanal tedavisinde çürük kısım tamamen temizlenir. Ayrıca çürüğün ulaştığı bölgede bulunan sinirler alınarak temizlenir.
Protez uygulamaları, çene ve dişlerde meydana gelen kayıpların protezler yardımı ile giderilmesi işlemidir. Takma dişler en çok kullanılan çeşididir.
Dolgu, dişlerde oluşan çürüklerin ve eksilmelerin özel yöntemler ile düzeltilip ortadan kaldırıldığı tekniktir.
Gömük diş işlemi, bazı dişlerin zamanında çıkamadığı için diş eti içerisinde kalması sonucu oluşabilecek problemlerin çözülmesi tekniğidir. Bu sayede dişin diğer dişlere baskı yaparak sıkıntı yaratması engellenir.
Diş Dolgusu Neden Yapılır?
İnsan dişlerinin anatomik olarak kendini yenileme özelliği yoktur. Bu durum uzun yılların etkisi ile yıpranan dişlerde çürük adını verdiğimiz durumun ortaya çıkmasına neden olur. Çürük, dişlerin zayıf noktalarını kullanan bakterilerin diş içine girmesi olayıdır. Bunun önlemi alınmazsa bakteriler zamanla dişi tamamen çürüterek kullanılmaz hale getirir.
Bakterilerin neden olduğu çürüklerin temizlenmesi ve bu zayıf bölgenin güçlendirilerek bakterilerden kurtarılması işlemine dolgu denir. Dolgu sayesinde dişler hem bakterilerden temizlenir hem de bir daha böyle bir problemi yaşaması engellenir.
Diş Dolgusunda Hangi Malzemeler Kullanılır?
Dişlerin dolgu yapılması işleminde öncelikle çürüğün büyüklüğü ve dişin yapısı dikkate alınır. Çünkü her diş tipi için aynı dolgu malzemesi kullanılır düşüncesi yanlıştır. Dişler yapısı gereği bazı maddelere tepki verebilir. Bu durumun yaşanmaması için doğru malzemenin seçilmesi gerekir. Diş dolgusunda kullanılan bazı malzemeler şunlardır;
- Altın
- Gümüş
- Kompozit
- İnley
dolgu yapımında kullanılan maddelerdir. Bu maddelerden dişler ile en uyumlu olanı seçilerek dolgu işlemi yapılır. Aksi durumda ağrı başta olmak üzere istenmeyen durumlar oluşur.
Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?
Diş dolgusu yapımında öncelikle dolgu yapılacak alanın dolgu yapımına müsait olup olmadığına bakılır. Apse meydana gelmiş ise öncelikle apse tedavisi yapılır. Bu tedavinin ardından çürüğün bulunduğu alan özel cihazlar ile tamamen temizlenir. Temizleme işlemi bittikten sonra dişin yapısına uygun olacak şekilde geçici doldu uygulanır. Geçici dolgunun takılı kaldığı süre içerisinde herhangi bir sıkıntı oluşmaz ise gerçek dolgu işlemi yapılarak tedavi tamamlanır.