Az uyumak bir çok problem yaratabiliyor. Peki çok uyuma, yani 8-9 saatten fazla uyursak ne olur?  Çin’de yapılan araştırmada, geçmişte felç ya da diğer büyük sağlık sorunları yaşamamış kişilerden geceleri en az 9 saat uyuyanlarda felç geçirme olasılığının, 8 saatten az uyuyanlara kıyasla yüzde 23 yükseldiği gözlendi. Sonuçları “Neurology” dergisinde yayımlanan araştırma çerçevesinde Çin’de yaşları ortalama 62 olan 31 bin 750 kişi incelendi.

Gün içinde 90 dakikadan fazla uyumak tehlikeli

Gün içinde düzenli olarak 90 dakikadan fazla kestiren kişilerde de en fazla bir saat kestirenler veya gün içinde uyumayanlar ile kıyaslandığında felç geçirme riskinin yüzde 25 arttığı görüldü. Araştırma ayrıca geceleri uzun saatler uyuyan, gün içinde de uzun süre kestirenlerin felç geçirme olasılığının yüzde 85 yükseldiğini ortaya koydu. Çalışma sırasında katılımcıların 6 yıl boyunca takip edildiği ve süreç içinde 1557’sinin felç geçirdiği belirtildi.

İzleyin: Çok uyursak ne olur? Günde kaç saat uyunmalı?

Daha fazla araştırma yapılması şart

Huacong Üniversitesi’nde görevli bilim insanı Şiaomin Cang, gün içinde kestirme ve geceleri daha uzun saatler uyumanın, artan felç riskiyle ilişkisi konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiğine işaret etti. Cang, geçmiş çalışmaların, uzun süre kestiren veya uyuyanların kolesterol seviyelerinde istenmeyen değişiklere rastlandığını ve bel çevrelerinin genişlediğini ortaya koyduğunu hatırlattı.

NE? NASIL?  Balıklar da uyur mu?

GÜNDE KAÇ SAAT UYUMALIYIZ?

Yeni doğanlar bebekler (0-3 ay): İdeal olan, yeni doğan bir bebeğin her gün 14 ila 17 saat uyuması, fakat 11 ila 13 saat arası da yeterli olabilir. Yeni doğanların 19 saatten fazla uyumamaları tavsiye ediliyor.

Bebekler için (4-11 ay): Tavsiye edilen süre 12-15 saat arası. En az 10 saat uyku da yeterli olabilir. Bebekler asla 18 saatten fazla uyumamalı.

Yürümeye yeni başlayan çocuklar için (1-2 yaş): Bu yaş grubunda olan çocukların 11-14 saat uyumaları tavsiye ediliyor, fakat kabul edilen aralık 9-16 saat.

Okul öncesi dönem için (3-5 yaş):Uzmanlar bu grup için 10-13 saat aralığını öneriyor. 8 saatten az, 14 saatten fazla uyku ise uygun görülmüyor.

Okul dönemi için (6-13 yaş): 9 ila 11 saat arası uykuyu tavsiye ediliyor. 7 saatten az veya 12 saatten fazla uyku ise sağlıklı görülmüyor.

NE? NASIL?  Neden horlarız?

Ergenlik dönemi için (14-17 yaş): Tavsiye edilen uyku süresi 8 ila 10 saat arası. 11 saatten fazla ve 7 saatten az olmaması gerektiği görüşü hâkim.

Gençler için (18-25 yaş): Bu yaş grubuna 7-9 saat uyku tavsiye ediliyor ve uyku süresinin 6 saatten az, 11 saatten fazla olmaması gerektiği belirtiliyor.

Yetişkinler için (24-64 yaş): Bu yaş grubuna genç yetişkinlerle aynı uyku süresi tavsiye ediliyor; 7-9 saat.

Yaşlılar için (65 yaş ve üstü): Sağlıklı görülen uyku süresi günde 7-8 saat, fakat bu sürenin 5 saatten az olmaması ve 9 saati de aşmaması tavsiye ediliyor.