Çok fazla kahve içmek sağlığınızı nasıl etkiler? sorusunun cevabı, özellikle kahve tiryakileri tarafından çok merak ediliyor. Günlük hayatın vazgeçilmez içeceklerinden biri olan kahve, lezzetli aromasıyla adeta bağımlılık yapıyor. Keyif içeceği denilince ilk akla gelen kahvenin, onlarca çeşidi vardır.
Fakat en sağlıklısı ve uzmanlar tarafından da önerilen türü Türk Kahvesidir. Günlük bir iki fincan kahve içmenin sağlık açısından büyük faydası vardır. Fakat her şeyde olduğu gibi kahvede de aşırıya gitmek riskli olabiliyor. Aşırı kahve tüketimi faydadan çok zarar getirebilir.
Kalp, Damar Sağlığını Bozuyor
Kahvede yüksek oranda kafein bulunur. Kafein kalp ritmini artırıcı etkiye sahiptir. Aşırı kahve tüketimi alınan kafein oranını yükselteceği için kalbi de yoracaktır. Kalp ritminin bozulması, kalp çarpıntısına neden oluyor. Taşikardi olarak bilinen yüksek kalp ritmi, özellikle kalp hastaları için büyük risk teşkil ediyor.
Uzmanlar kalp, damar rahatsızlığı olan kişilerin kahve tüketiminde aşırıya gitmemesini öneriyor. Kalbi yoran bu durum kalp büyümesine hatta durmasına bile neden oluyor. Aritmi de yine aşırı kahve tüketen kişilerde görülen bir ritim bozukluğudur.
Tansiyonu Yükseltiyor
Kahvenin aşırı tüketimi, kan basıncını artırıyor. Yükselen kan basıncı tansiyonu da yükseltiyor. Özellikle yüksek tansiyon hastalarının günlük kahve tüketimine dikkat etmeleri gerekiyor. Düşük tansiyonu olanlan için günlük iki üç fincana kadar kahve tüketimi soruna neden olmazken yüksek tansiyon hastalarının günlük tüketimi bir fincanı geçmemeli.
Video: Çok fazla kahve içersek ne olur?
Diyabet Hastalarında Risk Oluşturuyor
Özellikle şeker hastalarının yemek zamanı yükselen kan şekerini, kahve daha da yükseltmektedir. Yapılan çalışmalar aşırı tüketilen kahvenin tip-2 diyabet riskini arttırdığını da gösteriyor. Bu yüzden diyabet hastalarının kahve tüketiminde dikkatli olmaları gerekiyor. Bununla birlikte kremalı ya da şekerli Türk Kahvesi tüketmek de yine diyabet riskini artırıyor.
Kemik Erimesine Neden Oluyor
Kemik gelişimini sağlayan demir ve kalsiyum elementleri vücut için son derece önemlidir. Özellikle gelişme döneminde olanlar ve yaşlılar için demir ve kalsiyum olmazsa olmazdır. Kahvede bulunan kafein, demir emilimini azaltmaktadır. Demir bakımından zengin besinler tüketilse de aşırı kahve tüketimi demir eksikliğine neden olur. Dolayısıyla kas ve kemik gelişimi de olumsuz etkilenir.
Kemiklerin yapısında bulunan kalsiyum da, aşırı kahve tüketimine bağlı olarak kaybedilir. Menapoza giren kadınlarda bu risk daha yüksektir. 30’lu yaşlardan sonra yaşanan kemik erimesi, fazla kahve tüketen kişilerde daha hızlı yaşanıyor. Kemiklerin zayıflamasına bağlı olarak vücut postürü bozuluyor ve kırılganlık artıyor. Bu yüzden kemik sağlığını korumak için aşırı kahve tüketiminden uzak durmak gerekiyor.
Migreni Tetikliyor
Kahve, uyarıcı maddeler açısından oldukça zengindir. Tüm hücreleri uyaran bu maddeler, beyin hücrelerini de yoğun bir şekilde uyarır. Migren öyküsü olan kişilerde aşırı kahve tüketimi migreni tetikleyip, şiddetli baş ağrısına neden oluyor. İyileşmeyen migren ağrılarında aşırı kafein tüketimi etkin rol oynuyor. Sık sık baş ağrısı çeken ya da kronik migreni olan kişilerin aşırı kahve tüketiminden kaçınması gerekiyor.
Doğurganlığı Azaltıyor
Kafeinin olumsuz etkilerinden biri de doğurganlığı azaltmasıdır. Üreme çağında olan kadınlarım aşırı kahve tüketmesi gebe kalma ihtimalini düşürüyor. Erkeklerde ise tam tersi etki yaparak sperm sayısını artırıyor. Bu yüzden çocuk yapmayı planlayan kadınlar için aşırı kahve tüketimi önerilmez.
Yapılan çalışmalar günde 3 fincandan fazla kahve tüketen kadınların, hiç kahve içmeyenlere göre, doğal yollardan gebe kalma şansını % 50 azaldığını gösteriyor. Ayrıca fazla kahve tüketen kadınların düşük yapma riskinin de yüksek olduğu görülüyor.
Bağımlılık Yapıyor
Aşırı kahve tüketiminin olumsuz etkilerinden biri de bağımlılık yapmasıdır. Düzenli ve fazla tüketilen kahve bir süre sonra kimyasal bağımlılığa dönüşür. Beraberinde birçok psikolojik sorunu da getirir.
Bağımlılık yapan kahvenin zararları şu şekildedir;
- Baş ağrısı yapar,
- Anksiyeteye neden olur,
- Stresi artırır,
- Sinir yapar,
- Konsantrasyonu bozar,
- Halüsilasyona neden olur.
Aşırı kahve tüketimiyle birlikte gelişen bağımlılık dururmu, düşünce gücünü de zayıflatır. Kafa karışıklığına bağlı olarak kişi tutarsız düşüncelerle baş başa kalır.
Aşırı Kahve Tüketmenin Diğer Etkileri
Kahve tüketiminde aşırı kavramı kişiden kişiye değişiklik gösteriyor. Bu durum hem kafein toleransına hem de genetik yapıya bağlıdır. Aşırı kahve tüketmenin ne demek olduğunu anlayabilmek için fazla kahvenin vücutta sebep olduğu etkileri görmek gerekiyor.
Aşırı kahve tüketiminin sağlığa etkileri şu şekildedir;
- Çarpıntı
- Karın ağrısı
- Göğüs anjini
- Kaygı
- Sinir bozukluğu
- Bağırsak problemleri
- Uykusuzluk
- Sıkıntı
- Mide bulantısı
- Asabiyet
- Göz tansiyonunu yükseltir
- İştahsızlık
- Su kaybı
- El titremesi
Bu etkilerin bir ya da bir kaçının gözlenmesi kahve tüketiminde aşırıya gidildiğinin göstergesidir. Vakitsiz ve aşırı kahve kullanımı bu ve benzeri etkileri göstererek yaşam kalitesini düşürebilir. Sağlıklı insanlarda görülen bu etkiler, kronik rahatsızlığı olan kişilerde daha zararlı olabiliyor. Keyif veren ve stresi aldığı düşünülen kahvenin aşırı tüketilmesi bir çok psikolojik sorunu da beraberinde getiriyor. Bu yüzden günlük kahve tüketimine herkesin dikkat etmesi gerekiyor.
İdeal Kahve Tüketimi Nasıl Olmalı?
Vücut için ideal kahve tüketimi kişiden kişiye farklılık gösterir. Özellikle düzenli kahve tüketenler kafeine karşı duyarlılık geliştirdiği için zararlı etkileri pek yaşamaz. Yetişkinler için günlük tüketilebilecek kafein miktarı ortlama 300 mg’dır. Bu da yaklaşık 3 ila 4 fincan kahveye denk geliyor.
Kafeinin vücuttan atılma süresi yaklaşık 5 ya da 6 saattir. 6 saatin sonunda alınan tğm kafein vücuttan atılır. Fakat bu süre zarfında aktif olarak etkinlik gösterir. Duyarlılık geliştiren kişilerde 4 fincana kadar kahvenin zararlı etkilerinden söz edilmez. Fakat kronik rahatsızlığı olan kişilerin, özellikle kalp hastalarının sınırlı miktarda kahve tüketmesi önerilir.