Çocuklarda diş gıcırdatma tedavisi, genel olarak uyku sırasında dişlerin fakında olmadan sıkılması ve birbirine sürtünmesi ile yapılan eylemin düzeltilmesine denilmektedir. Anne ve babalar çocuklarının uyurken dişlerini sıktığını ve rahatsız edici bir ses çıkarttığını fark ettiklerinde panik yapmamalıdırlar. Ancak bu sorunun ise kendiliğinden geçebileceğinin de düşünülmemesi gerekmektedir. 5 yaşında küçük çocuklarda çok sık görülen bu soruna tıp dilinde bruksizm denilmekte olup, sorunun sadece diş kaynaklı olduğunun düşünülmesi de yanlış bir durumdur.

Çocuklarda Diş Gıcırdatma Nedenleri Nelerdir?

Süt dişlerinin dökülüp kalıcı dişlerin çıktığı dönemlerde, çocukların çok şiddetli olmadığı sürece diş gıcırdatması normal olarak karşılanmaktadır. Süt azı dişleri ile süt köpek dişlerinin çiğneme yüzeylerinde oluşan hafif aşınmalar, çene yapısının da gelişimi ile yeni çıkacak kalıcı dişlere yer açılması anlamında büyük önem taşımaktadır. Kalıcı dişlerin çıkması sürecinde, diş etlerinde baskı oluşmakta ve çevresindeki dokularda sinirleri, çiğneme kaslarını uyarmaktadır. Bu zamanda oluşan diş gıcırdatmaları tüm kalıcı dişler çıktığında ortadan kalkmaktadır.

NE? NASIL?  Hangi besinler IQ düşürüyor?

Video: Diş gıcırdatma nedir? Diş sıkma ve gıcırdatma problemi için neler yapılmalı?

Diğer Nedenler

Çocuklarda diş gıcırdatmasına neden olan diğer durumları;

  • Çocuğun Genel Sağlığı
  • Çocuğun Psikolojisi olarak ikiye ayırmak mümkün olmaktadır.

İzleyin: Çocuklarda Diş Sıkma-Gıcırdatma Problemi İçin Neler Yapılmalı?

Çocuğun Genel Sağlığı

Özellikle bağırsak paraziti ve reflü gibi sindirim sistemindeki rahatsızlıklar, alerjik bronşit, astım ve sinüzit gibi solunum yolları problemlerinin de diş gıcırdatma da etkili olduğu bilinmektedir. 3 yaşına kadar olan çocuklarda görülen bruksizm rahatsızlıklarında bu sorunların ön planda olduğu söylenmektedir.

Çocuğun Psikolojisi

Çocuklarda duygusal stres oluşturabilecek faktörlerde diş gıcırdatmalarına neden olmaktadır. Özellikle yüksek sesle diş gıcırdatan çocuklarda bu etkenlerin önemli olduğu bilinmektedir. Psikolojik problemlerin devam etmesi sonucu diş gıcırdatma, daha ilerleyen yaşlarda baş, boyun ağrısı ve çene eklem rahatsızlıklarına yol açmaktadır. Anne baba arasındaki anlaşmazlıklar, okulda yaşadığı problemler, kardeşinin olması vb. gibi nedenler psikolojik etkenler olarak karşımıza çıkmaktadır.

NE? NASIL?  Aç Karnına Su İçtiğinizde Vücudunuzda Neler Oluyor Biliyor musunuz ?

Çocuklarda Diş Gıcırdatma Sorununun Tedavisi

Aslında çocuklarda diş gıcırdatmaya neden olan etkenler ortadan kaldırıldığında bu sorunda ortadan kalkmaktadır. Bu nedenle, çocuktaki diş gıcırdatma sıklığı ve şiddeti, başka bir sağlık sorununun olup olmadığı ve kullandığı ilaçlarının bilinmesi etkenin tespitinde büyük önem taşımaktadır.

Ağız içi muayenede daha önce yapılmış dolgular var ise ve bu dolgularda yükseklik tespit edilmişse bunların düzeltilmesi gerekmektedir. Diş gıcırdatma sorunu var olan bir sağlık sorunu ile ortaya çıkmış ise, öncelikle bu sağlık sorununun giderilmesi gerekmektedir. Bu tedavi ile birlikte diş gıcırdatma da azalma görülecektir.

Diş gıcırdatmanın psikolojik olması durumunda aile, psikolojik danışman ve diş hekimi bir takım gibi çalışmak durumundadır. Bu süre içinde ağız içine yerleştirilen damaklık ile diş gıcırdatma engellenecektir.

Bruksizm nedeni ile aşınma tespit edilen diş yüzeylerinde fluoridli ajan uygulaması yapılarak korunma sağlanmaktadır.