Çocukların başarısını bazen göz sağlığı doğrudan etkileyen faktörlerden biri olabilir. Yani gözümüze gözümüz gibi bakmalıyız. Özellikle çocuklarda göz bozukluğunun nedenleri arasında bilgi eksikliği ve ihmaller olabililmektedir. Çünkü çocuklarımızla yeteri kadar ilgilenmememiz ve ihmalkar davranmamız ile çocuklar geri dönüşü olmayan göz hastalıkları ile karşılaşmaktadır. Çünkü göz hastalıklarının temeli, küçük yaşlarda meydana gelmektedir. Erken ve doğru teşhis koyulamaması ile göz rahatlığı olarak ileri yaşlara kadar devam etmektedir.
Göz Rahatsızlıklarından Korunmak İçin Yapılması Gerekenler
Öncelikle bazı yaş gruplarına göre farklı tedbirler alınmalıdır. Bunlar;
0 ile 16 yaş arasında ki çocukların gözlerini korumak için;
- Doğumda,
- 2 ile 3 yaşında,
- Okula başlamadan hemen önce,
- ve okul sürecinde,
Sıklıkla gözleri mutlaka tedavi ettirilmelidir.
Ancak çocuklarınız sizlere göz şikayeti ile gelirse, kesinlikle vakit kaybeden uzman göz doktoruna götürmelisiniz.
İşte göz rahatsızlığı belirtileri!
- Gözleri sık sık kısma veya kapatma,
- Siyah görünmesi gereken göz bebeğin, beyaz beyaz puslu bir tonda olması,
- Başını yana eğerek bakma durumu,
- Göz kapağında fark edilir düşüklük,
- Bir veya iki gözünde birden içe veya dışa kayması durumu,
- Erken doğan bebekler,
- Düşük doğum ağırlığı,
- Genetik olarak göz tembelliği,
- Ailede içinde göz kırma tarzında bozukluklar,
- Televizyonu gereğinden daha yakın izleme,
Gibi sorunlar da mutlaka uzman bir göz hekime götürmelisiniz.
“Göz kusuru ortalama her üç çocuktan birinde olabiliyor. ” Opr. Dr. Elvan Yalçın
Video: Çocuklarda en sık görülen göz bozuklukları nelerdir?
En Sık Görülen Çocuk Göz Hastalıkları
Çocuklarda sıklıkla görülen bazı göz hastalıkları bulunmaktadır. Bunlar;
- Şaşılık yani gözde ayarsız bir kayma,
- Gözde tembellik yani Ambliyopi,
- Hipermetropi ve Miyopi,
- Göz Tansiyonu yani Glokom,
- Gözlerde sık sık sulanma,
Gibi rahatsızlıklar bulunmaktadır. Bu rahatsızlıkları biraz daha yakından inceleyelim.
Şaşılık (Gözde Kayma)
Şaşılık rahatsızlığı bir veya iki gözde de birden olabilir. Bu en sık görülen bir rahatsızlıktır. Yani gözlerden herhangi birinin içe veya dışarı doğru kaymasıdır. Doğumdan hemen sonra ortaya çıkma ihtimali ile birlikte, genelde 2 ile 3 yaşlarda tam olarak tanısı konulmaktadır. Her ne tipte olursa olsun, büyük önem taşımakla birlikte tedavi altına alınmalıdır.
Göz Tembelliği (Ambliyopi)
Bu konuda erken teşhis oldukça önemlidir. Göz tembelliği de beraberinde şaşılığı, göz kapat düşüklüğü gibi rahatsızlığı beraberinde getirmektedir. Bu tarz tedavilere erkenden başlanıp, önem alınması büyük önem arz etmektedir.
Hipermetropi ve Miyopi
Hipermetori, genelde doğuştan olan bir rahatsızlıktır. Yaş aldıkça daha da azabilir. Çocukların yakını görmesi ancak okuması oldukça zorlaşmaktadır. 2 göz arasında ki göz tembelliğini ifade etmektedir. Moyopi ise, bu rahatsızlık da doğuştan olmakla birlikte daha çok ilkokul yaşlarında ortaya çıkmaktadır. Yakını görmesi normal ancak uzağı görme yetisi oldukça tembeldir. Bu durumda ki çocuklar daha çok tahtaya görememekten yakınmaktadır. Bunun için gözlük tedavi sistemini sağlayabilir.
Göz Tansiyonu (Glokom)
Göz tansiyonu da nadir de olsa bebek ve çocuklarda görülebilmektedir. Bebekler de göz içinde basınç olarak gözler genişleyerek, büyümektedir. Böylece gözlerde aşırı sulanma, aşırı bir hassasiyet ve ışıklara bakamama gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Ancak Glokom rahatsızlığı ne kadar erken tedavi edilirse, o denli görme korunmaktadır.
Göz Sulanması (Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı)
Bu durumda daha çok doğumdan hemen sonra meydana gelmektedir. İki göz içinde sürekli bir sulanma veya çapaklanma gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlık ile gözlerde daha çok şişme ve iltihaplanmalar meydana gelir. Ancak tedavisini antibiyotik ilaçlar ile sağlayabilirsiniz. Göz kesenize de her gün belli bir süre masaj yapmak iyi bir tedavi yöntemi olacaktır. Böylece çocuklarınızın sağlığını erken teşhis ile koruyabilirsiniz.
Yazı içeriği tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Makalede tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.