Evet, bu yazımızda bel çıkığı nasıl anlaşılır konusunu işleyeceğiz sayın okurlar. Eğer siz de bel çıkığı nasıl anlaşılır konusuyla ilgili bilgi almak istiyorsanız bu yazı tam da size göre. Günümüzde bel bölgemizle ilgili sorunlar oldukça gündemde. Bel zedelenmesi, bel fıtığı ve bel çıkığı oldukça duyulan şeyler ve bizler de ister istemez bunların ne anlama geldiğini merak ediyoruz. Sizleri daha fazla merakta bırakmadan yazımıza başlıyoruz. Öncelikle bel ile ilişkili olan omur kemiklerinin ne olduğunu anlayalım.

Omur Kemikleri Nedir?

Omurgamızda bulunmakta olan omur kemiklerimiz, sağlıklı olan her bireyde üst üste gelecek şekilde bir düzen içerisinde bulunmaktadır. Omurgamızda bulunan omur kemiklerimizin her birinin kenarının, bir önceki ve bir sonraki omur kemiğiyle aynı hizada bulunması gerekir. Yani sağlıklı insanların omur kemikleri böyle bir düzen oluşturmaktadır.

Omur kemiklerimiz arasındaki bu düzenli şeklin dayanıklılık ve esneklik seviyesini arttırmakta olan ve omurgalarımızın hareket edebilmesini sağlayan iki tane eklem vardır. Bunlar neler mi? Disk ve faset adında iki değerli eklemimizdir bunlar. Peki disk ve faset nedir?

Disk ve Faset Eklem Nedir?

Omurlarımızın ön ve arka taraflarında bulunan birtakım dokular vardır. Bu dokuların ön tarafta olanına disk, arka tarafta olanına ise faset eklem denir. Kafamız ile kuyruk sokumumuz arasında bulunan omur kemiklerimiz, bizlerin ayakta dururken dengeli bir şekilde durmasını sağlar. Bunun dışında da omuriliğimizi korumakla görevlidir. Bir şekilde omurlarımızda görülebilen düzensizlikler sebebiyle bel çıkığı denilen bir tür rahatsızlığa yakalanıyoruz.

NE? NASIL?  Sağlıklı Beslenme Yöntemleri Nelerdir ?

Bel Çıkığı Nedir?

Tıp dilinde spondilolistezis olarak tanımı yapılan ve halk arasında da bel kayması adıyla bilinmekte olan bel çıkığı nedir? Omurgamızda bulunmakta olan omur kemiklerimizden birinin öne doğru hareket edip yer değiştirmesi ve bu durumda da omurlarımız arasında bulunan düzenli dizilimin bozulması ile ortaya çıkan rahatsızlıktır.

Bel Çıkığı Belirtileri

Omurlarımız arasındaki dizilimin bozulması ile omurga içinde bulunan omurilik sıkışmış olur ve sinir köklerimize bir tür baskı olur. Bu baskı da bel bölgesi başta olmak üzere kalça ve bacak bölgelerinde ağrı, uyuşma ve yanma gibi günlük hayatta ki konforumuzu yerle bir edecek rahatsızlıklara neden olur. İşte bu rahatsızlığa bel çıkığı demekteyiz. Bel kaymasının şiddetine bağlı olarak çok daha ciddi sıkıntılarda ortaya çıkabilir elbette. Bu yüzden bu tarz konulara oldukça ehemmiyet vermeliyiz.

Bel Çıkığı Nedenleri?

Bel çıkığı dediğimiz rahatsızlığın birden fazla nedeni vardır.

Bunlar;

  • Travma
  • Dejenerasyon (Yaşlanmaya bağlı olaraktan oluşan aşınma)
  • Enfeksiyon
  • Doğumsal anomali
  • Cerrahi girişim
  • Tümör gibi nedenlerdir.

Bel Çıkığı Türleri Nelerdir?

Bel çıkığı olarak adlandırdığımız rahatsızlık kendi içinde türlere ayrılmaktadır. Nasıl mı ayrılıyor? Doğuştan ya da sonradan edinilen edinsel türler olarak ayrılıyor. Doğuştan olan bel çıkığı nedeni tek bir tanedir.

Bu da;

Konjenital spondilolistezis olarak adlandırılır. Peki, nedir bu konjenital spondilolistezis?

Konjenital Spondilolistezis Nedir?

Omurların gelişim bozukluğu sebebiyle olan bu tür genellikle L5 ve S1 omurları arasında görülen vakalardır. Bel çıkığı rahatsızlığından muzdarip olanların sadece %5 i doğuştan olan konjenital spondilolistezis vakasıdır. Genel olarak ise kadınlarda erkeklere oranla iki katı daha fazla görülür.

NE? NASIL?  Dijital gülüş tasarımı nasıl yapılır?

L5 ile S1 gibi iki omur arasında bulunan bağlantının zayıf olması nedeniyle ortaya çıkan bu rahatsızlık, ergenlik döneminde çeşitli ağrılara neden olmakla birlikte yetişkinlik dönemine geçildiği takdirde çok ciddi bir problem olurmama ihtimali yok değildir. Eğer şiddetli görülen bir vaka ise de şiddetli ağrılar, kol ile bacak bölgelerinde felç ve hatta idrar kaçırma kaçınılmazdır. Edinsel olarak görülen bel çıkığı türlerinden en yaygın olarak görülenleri ise üç tanedir. Peki, bu türler neler?

Dejeneratif Spondilolistezis

Yaşlanmaya bağlı olaraktan vücutta oluşan oldukça fazla rahatsızlık vardır. Bu da onlardan biri. Özellikle 40 yaş üstünde görülmekte olan bu rahatsızlık, omurga ve omurganın çevresinde bulunmakta olan dokuların yaşlılık dediğimiz olgunun bir getirisi olarak yıpranması sebebiyle kaymasından mütevellit ortaya çıkar. Bu hastalıkta bel ve bacak bölgesindeki ağrıların dışında, bacaklarda hissizleşme ve güçsüzleşme, yürürken zorlanma ve bel eğiminin artması gibi birtakım şikayetler olması oldukça muhtemeldir.

Spondilolizis

Bel bölgesine aşırı yüklenilmesi nedeni ile bel bölgesinde kırık oluşur. Stres kırığı olarakta bilinen bu duruma bağlı olarak üst kısımda bulunmakta olan omur aşağı taraflara doğru kayar. İstirahat etme durumunda hiçbir şikayet oluşturmayan stres kırığına bağlı olaraktan gelişen bel çıkığı vakalarında ilk şikayet, bel ve kalça bölgelerinde oluşan ağrılardır. Kaslarda gerilme hissiyatı, güçsüzleşme, bacak bölgesinde hissizleşme ve yürümede güçlük çekmek gibi belirtileri de olabilir ama genel olarak klinik hiçbir şikayet oluşturmayan stres kırıkları, çoğu zaman başka sebeplerden dolayı yapılmakta olan radyolojik görüntülemeler sonucunda görülür.

NE? NASIL?  Yaz gribi nasıl geçer?

Travmatik Spondilolistezis

Herhangi bir kaza sonucunda akut olarak ortaya çıkan bu vakalarda, ayakta dururken ya da hareket ederken ağrı artar. Bu ağrının nedeni çoğu zaman disk yapısının bozulması sebebi ile yerine getirmesi geren işlevleri yerine getirmemesi ya da faset ekleminin travma sebebiyle parçalanmasından dolayıdır.

Bel Çıkığı Nasıl Tedavi Edilir?

  • Ölüm hariç her derdimizin bir şifası vardır.
  • ​​Bel ağrısı sebebi ile bir doktora gitmeniz sizi çözüme bir adım yaklaştıracaktır.
  • Doktora gittiğinizde öncelikle anamnez alınır ve sonrasında ise fizik muayenesi yapılır.
  • Hekimin istemesi durumunda radyolojik görüntüleme yapılır ve bel çıkığı teşhisi konulmuş olur.
  • Hastalığınızın türüne ve sizin yaşadığınız şikayetlere bağlı olarak bir tedavi sürecine başlanır. Bazen sadece dinlenme ya da karın ve sırtımızda bulunan kaslarımızın güçlenmesi yetse bile bazen fizik tedavi de gerekebiliyor. Bazı durumlarda ise ilaç ile tedavi mümkün olabiliyor. Bu sizin hastalığınızın durumuna göre değişiklik gösterebilir.

Eğer bu tarz şikayetleriniz var ise bir hekime başvurmakta gecikmeyin. Erken teşhis önemlidir. Umarım bel çıkığı nasıl anlaşılır adlı yazımız faydalı olmuştur. Sağlıklı günler dilerim.