Bağırsak en önemli organlarımızdan biridir fakat bazen sorunlarla karşılaşılabilir, bağırsak sorunları neden olur? sorusuna cevap arıyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz. Her türlü sebepten dolayı meydana gelebilir. Bir sorun olduğu anlaşıldığı zaman hemen tedaviye başlanmalıdır çünkü önemli bir organ olduğu için risk taşıyabilir. Doğru tedavi yöntemleri için önce neden doğru bir şekilde tespit edilmelidir. Doktora gitmeden ne olduğunu internetten araştırarak tedaviye başlamak doğru olmayacaktır. Genel nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
Büyük Porsiyonlar Tüketmek
Bağırsak doğrudan yediğimiz yemeklerle alakalı olan bir organdır ve çok büyük porsiyonlar tüketilirse bağırsak hastalıkları baş göstermeye başlayabilir. Büyük porsiyonlar, bir oturuşta çok fazla şey yemek ve karışık bir şekilde yemek bağırsakları çok rahatsız eder ve tuvalete çıkmayı zorlaştırır.
İzleyin: Bağırsak Hastalıklarında Belirtiler Nelerdir?
Hızlı Yemek
Hızlı yemek yemek bazı insanlar için bir alışkanlıktır fakat hiç doru bir tutum değildir. Çünkü hızı yendiği zaman bağırsaklarda rahatsızlıklar oluşmaya başlar. Yemek yarım saatten daha az bir sürede tüketilirse mideye giderken sindirimde zorluk yaşanır ve bağırsaklara çok daha fazla yük biner, buda hastalıklara davetiye çıkarır. Ayrıca lokmaların çok çiğnenmesi de önemlidir. Az çiğnenirse bağırsaklar sindiremez ve hastalık oluşmaya başlar.
Geceleri Beslenmek
Geceleri beslenmek hiç iyi bir alışkanlık değildir, hem kilo aldırır hemde bağırsaklarım çalışmasını engeller, bu sebeple hastalıklar baş göstermeye başlar. Gece organlar daha yavaş çalıştığı için bir saatten sonra pek çok vücut fonksiyonu bazı şeyleri kaldıramaz. Özellikle gece tüketilen sağlıksız, yağlı besinler bağırsak sorunlarına davetiye çıkarır.
Özellikle bağırsakları rahatsız edecek besinler;
- Yağlı yiyecekler
- Bol tuzlu yiyecekler
- Bol şekerli yiyecekler
- Kafeinli, gazlı ve alkollü içecekler
Bu besinler gündüz vakti de rahatsız eder fakat gece saatlerinde rahatsız etmekle kalmaz hastalıklara yol açar.
Düzensiz Uyku
Düzensiz uyku neredeyse çoğu sorunun baş kahramanıdır, bağırsak problemlerinde bile etkisini göstermektedir. Eğer çok geç yatıyor ve geç kalkıyorsanız bağırsaklarınız daha yavaş çalışır, ağrılar ve benzeri sorunlar meydana gelmeye başlar.
Stres
Stres yapmak çoğu hastalığa davetiye çıkarır, bunlardan biri de bağırsak sorunlarıdır. Eğer ki her şeyi kafaya takıyorsanız, çok stresli bir hayatınız varsa bağırsağınızda hastalık ortaya çıkması muhtemeldir.
Strese bağlı olarak gelişen bağırsak sorunları şu şekilde sıralanabilir;
- On iki parmak bağırsağında yara
- Kalın bağırsakta oluşan iltihap
- Kabız ve ishal
- Spastik kolon
- Bağırsak kaslarında düzensiz kasılma
Tüm bu hastalıklar strese bağlı olarak bağırsaklarda meydana gelir.
Genetik Yapı
Bağırsak sorunlarında genetik yağının payı da oldukça büyüktür. Eğer aileden birinde varsa çocuk da görülme ihtimali oldukça yüksektir. Özellikle daha ciddi bağırsak sorunlarına neden olabilir.
Gereksiz Antibiyotik Kullanımı
Günümüzde hastalıklardan kurtulmak için en etkili yöntem antibiyotik olarak düşünülür, fakat bu yanlış bir algıdır. Çok sık ve fazla antibiyotik tüketmek sağlığa zararlıdır. En basitinden bağırsaklarda hastalıkların oluşmasına neden olur. Her hasta olunduğunda antibiyotiğe sarılmamalıdır. İlk başta belli olmaz fakat zamanla bağırsakları tehdit ettiği anlaşılır.
GDO’lu Besinler Tüketmek
Artık tükettiğimiz tüm besinler neredeyse ilaçlı, kimyasal karışmış bir halde. Daha uzun süre bozulmadan kalabilsinler diye bütün organik halleri bozulur. İşlenmiş besinler tüketmek bağırsak sorunlarının başlıca nedenleri arasındadır.
Çünkü kimyasal doğrudan mikrop ve bakteri oluşumuna zemin hazırlar, organik besin tüketmede böyle bir problem yaşanmaz. Kimyasal her zaman zararlıdır. Aynı zamanda besinlerin bazen az pişmiş olması veya direk çiğ yenmesi de bağırsak sorunlarına, özellikle kurt oluşmasına neden olabilir. Hamur gibi pişmemiş şeyleri yemek bağırsaklara zarar verir.