Vücut normal olarak belli bir ısıya (37 °C ) sahiptir. Normal ısı değerinin üstüne çıkan vücut ısısı ateş olarak adlandırılan bir sorundur. Çoğunlukla enfeksiyon kaynaklı olan bu durum özellikle bebeklerde ve çocuklarda kontrol altına alınmadığında tehlikeli olabilmektedir. Normal vücut ısısı 37 °C olmalıdır, 37 °C’nin üstüne çıkan sıcaklık değeri mutlaka bir sebebe bağlı olmakla birlikte derhal kontrol altına alınmalıdır. Aksi takdirde kontrol edilmeyen yüksek ateş beyinde geri dönüşü olmayan kalıca zararlara sebep olabilmektedir. Yüksek ateş kişinin bağışıklık sistemi tarafından gösterilen bir tepkidir.

Yüksek Ateşin Nedenleri Nelerdir?

Özellikle üst solunum yollarına bağlı gelişen enfeksiyonlar yüksek ateşe sebep olmaktadır. Ayrıca bağırsak iltihabı, kanser, trombosit seviyesinde görülen yükselme ya da düşme, gıda yoluyla alınan zararlı bakteriler ve güneş çarpması vücuttaki ateş seviyesini yükseltmektedir. Yüksek ateşin neden kaynaklandığını saptamak yüksek ateş tedavisinde önemli bir yer tutmaktadır.

NE? NASIL?  El titremesi neden olur ve nasıl tedavi edilir?

Yüksek Ateş Belirtileri Nelerdir?

Yüksek ateşin bilinen pek çok nedeni vardır. Ancak hemen hemen herkeste yüksek ateşe bağlı görülen genel semptomlar bulunmaktadır. Aynı zamanda yüksek ateş birden fazla belirti de gösterebilmektedir. Ayrıca bu belirtiler ateşin seyrine ve kişinin bağışıklık sisteminin güçlü olup olmamasına göre değişiklik göstermektedir.

En önemli belirtisi titreme, terleme ve üşümedir. Bu belirtilerin yanı sıra; iştah kaybı, kasılmalar, eklem ve kaslarda hassasiyet ve ağrılar, güçsüzlük hissi, kalp çarpıntısı, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bayılma ve halsizlik de görülmektedir. Ateşin yüksek seyri devam ettiğinde ise kafa bulanıklığı ve halüsinasyon görme de yaşanabilmektedir.

Video: Ateş nasıl düşürülür? Yapılan 5 büyük hata…

Yüksek Ateş Görüldüğünde Ne Yapılmalıdır?

Yüksek ateş görüldüğünde yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Duş almak en iyi çözüm yollarından biridir. Ilık su ya da soğuk su ile duş alınmalıdır.
  • Bol sıvı alınmalıdır.
  • Sirkeli su ile ıslatılmış bez ile alın ve koltuk altı bölgelerine soğuk kompleks yapılmalıdır.
  • Bol giysiler giymek terlemeyi engelleyecektir.
  • Yatak istirahati iyi gelecektir.
  • Oda sıcaklığı düşürülmelidir.
  • Balkona çıkıp temiz hava alınmalıdır ya da oda havalandırılmalıdır.
  • Doktor kontrolünde ateş düşürücü ilaç kullanılmalıdır.
NE? NASIL?  Coronavirüsden Korunma Yolları Nelerdir ?

Özellikle bebeklerde ve çocuklarda yüksek ateş daha fazla ciddiye alınmalı ve vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Yukarıdaki yöntemler ateşin düşürülmesinde oldukça etkilidir ancak uzun süre devam eden yüksek ateş tehlikelidir. Bu yöntemlerle geçirilemeyen yüksek ateşte mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Yüksek Ateşe Ne İyi Gelir?

Doğru ve dengeli beslenmek yüksek ateş tedavisinde önemlidir. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler beslenme programına alınmalıdır. Sarımsak, fesleğen, limon gibi bağışıklığı güçlendiren besinler tüketilmelidir. Ancak tansiyon problemi olan bireyler limon ve sarımsağı kontrollü kullanmalıdır. Mutlaka yüksek ateşin sebebi araştırılmalıdır. Hafif yüksek ateş görülen hastalarda genellikle ilaç önerilmemekte ve doğal yollarla ateşin düşürülmesine özen gösterilmektedir. Bitki çayları da ateş düşürücü etki göstermektedir. Özellikle ebe gümeci çayı ve nane-limon çayı içilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir.